Pieczone mięso wielokrotnie podawane jest na rodzinne uroczystości albo na święta Bożego Narodzenia lub Wielkanoc. Jako przystawka mięso pieczone nadziewane spotyka się na weselach, chrzcinach lub przyjęciach komunijnych. Takie mięso z piekarnika faszeruje się grzybami, suszonymi owocami (morele, żurawina, śliwki to tylko niektóre z nich) albo suszonymi pomidorami. W ten sposób przygotowane pieczone mięso przyda się na chleb, aby przyrządzić kanapki. Podpowiadamy, jak przygotować mięso do pieczenia.

Zobacz także:   przepisy na karkówkę

Jak zamarynować mięso do pieczenia?

Istnieje wiele sposób, aby przygotować soczyste mięso z piekarnika. Jednym z nich jest zastosowanie maślanki. Ten łatwo dostępny produkt użyty jako marynata do kurczaka sprawi, że po upieczeniu mięso będzie miało rumianą skórkę oraz będzie miękkie i delikatne w środku. Kolejnym sposobem na pyszne mięso pieczone jest wykorzystanie solanki z dodatkiem przypraw. Tutaj sprawdzi się liść laurowy, ziele angielskie, ziarna czarnego pieprzu oraz pokrojony w plastry czosnek i cebula. Mięso wkładamy do wybranej marynaty umieszczonej w torebce strunowej lub pojemniku wielokrotnego użytku. Najlepiej wstawić mięso do marynowania na całą noc lub przynajmniej na 6 godzin.

W jakiej temperaturze piec mięso?

Przepis na dobre mięso pieczone poza użyciem odpowiedniej marynaty podkreśla dobór temperatury. Na początek zamarynowane mięso należy obsmażyć z obu stron w żaroodpornym naczyniu. Następnie trzeba mięso do pieczenia wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza, a po około 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 170. Dobrze, aby mięso pieczone było przykryte od góry dopasowaną do naczynia pokrywką. Wtedy powstanie mięso duszone w piekarniku. Po około godzinie odkrywamy pieczone mięso i pieczemy jeszcze kwadrans, aż wierzch apetycznie się zarumieni. Powstały mięsny wywar, można zagęścić i stworzyć domowy sos pieczeniowy. Takie mięso pieczone na obiad z sosem i z ziemniakami z pewnością znajdzie smakoszy. W galerii umieściliśmy kolejne przepisy na mięso pieczone.