Nazwa pochodzi od nazwiska rosyjskiego urzędnika i generała Aleksandra Grigorjewicza Stroganowa, a więc powinno się mówić stroganow.
To pyszne, solidne danie z polędwicy wołowej pokrojonej w podłużne kawałki, oprószone mąką i podsmażonej, przygotowuje się z dodatkiem pieczarek, cebuli, a często także przełamującego smak ogórka kiszonego – całość spaja smaczny pomidorowy sos. Pomysł na stroganowa jest kombinacją kuchni rosyjskiej i francuskiej, co nie powinno dziwić, bo w czasach, kiedy żył generał Stroganow francuska kuchnia, kultura i styl życia były obecne na wszystkich dworach Europy.
Niezależnie od tego, czy przywykliście do wymowy strogonow, czy stroganow, polecamy wam nasze przepisy na to danie! Ten przepis na strogonow / stroganow jest najpopularniejszy wśród naszych użytkowników.
70 dag wołowiny na gulasz
30 dag pieczarek
papryka
3 średnie cebule
mały koncentrat pomidorowy
mąka
masło
mielona papryka ostra
sól
pieprz
Boeuf stroganow - sposób przygotowania