Kurczak pieczony w całości

Polecam kurczaka zagrodowego, ma mniejszą zawartość tłuszczu, mięso delikatne i kruche :)

dania mięsne

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.4 z 164 głosów)

Składniki:

  • kurczak zagrodowy (kupiłam w Lidlu)
  • sól
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 łyżki przyprawy do kurczaka
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki paptyki
  • ząbek czosnku
  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Kurczaka pozbawionego podrobów natrzeć w środku solą i majerankiem, przyprawę wymieszać z wyciśniętym czosnkiem, olejem i papryką, natrzeć całego kurczaka, marynować godzinę.
  • piekarnik nagrzać do 200 stopni, włożyć żaroodporne naczynie z kurczakiem ułożonym na brzuchu, piec 45 minut, warzywa pokroić na mniejsze kawałki, lekko posolić, po 45 minutach wyjąć kurczaka, ułożyć go piersią do góry i obłożyć warzywami, kurczaka polać wytopionym tłuszczem i piec kolejne 45 minut,

Porady

Zobacz też: Kurczak pieczony z gruszkami

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy