Kurczak pieczony w całości
Polecam kurczaka zagrodowego, ma mniejszą zawartość tłuszczu, mięso delikatne i kruche :)
Dodany przez:
goga
Składniki
- kurczak zagrodowy (kupiłam w Lidlu)
- sól
- 1 łyżka majeranku
- 2 łyżki przyprawy do kurczaka
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki paptyki
- ząbek czosnku
- 4 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
Przygotowanie
- Kurczaka pozbawionego podrobów natrzeć w środku solą i majerankiem, przyprawę wymieszać z wyciśniętym czosnkiem, olejem i papryką, natrzeć całego kurczaka, marynować godzinę.
- piekarnik nagrzać do 200 stopni, włożyć żaroodporne naczynie z kurczakiem ułożonym na brzuchu, piec 45 minut, warzywa pokroić na mniejsze kawałki, lekko posolić, po 45 minutach wyjąć kurczaka, ułożyć go piersią do góry i obłożyć warzywami, kurczaka polać wytopionym tłuszczem i piec kolejne 45 minut,
Wskazówki
Zobacz też: Kurczak pieczony z gruszkami
Komentarze