Polecam kurczaka zagrodowego, ma mniejszą zawartość tłuszczu, mięso delikatne i kruche :)
Składniki:
kurczak zagrodowy (kupiłam w Lidlu)
sól
1 łyżka majeranku
2 łyżki przyprawy do kurczaka
4 łyżki oleju
2 łyżki paptyki
ząbek czosnku
4 ziemniaki
2 marchewki
1 pietruszka
Kurczak pieczony w całości - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Kurczaka pozbawionego podrobów natrzeć w środku solą i majerankiem, przyprawę wymieszać z wyciśniętym czosnkiem, olejem i papryką, natrzeć całego kurczaka, marynować godzinę.
piekarnik nagrzać do 200 stopni, włożyć żaroodporne naczynie z kurczakiem ułożonym na brzuchu, piec 45 minut, warzywa pokroić na mniejsze kawałki, lekko posolić, po 45 minutach wyjąć kurczaka, ułożyć go piersią do góry i obłożyć warzywami, kurczaka polać wytopionym tłuszczem i piec kolejne 45 minut,