Balsamiczna szynka z miodem i cynamonem

Długo marynowana, pieczona wieprzowa szynka.

dania mięsne

Czas przygotowania:
2880 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.54 z 167 głosów)

Składniki:

  • 1,5 kg szynki wieprzowej bez kości
  • 10 ziarenek owocu jałowca
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka kolendry całej
  • 1 liść laurowy
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki słodkiej suszonej papryki w płatkach
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 3 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1/4 szklanki ciemnego octu balsamicznego
  • 2 łyżki soli peklowej
  • olej do smażenia

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Do moździerza przełożyć kolendrę, owoce jałowca, ziele angielskie i liść laurowy. Dokładnie utrzeć. Utarte przyprawy przesypać do miseczki. Dodać do nich przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dodać też miód (użyłam wielokwiatowego), ocet, sól i pozostałe przyprawy. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Szynkę umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie dobrze natrzeć ją przygotowaną marynatą. Naczynie z szynką w marynacie przykryć i odstawić do lodówki na minimum 24 godziny. W czasie marynowania szynkę kilkakrotnie odwrócić. Zamarynowaną szynkę wyjąć z marynaty i mocno zrumienić z każdej strony na rozgrzanym oleju. Zrumienione mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego. Naczynie przykryć. Szynkę piec w 180 stopniach przez ok. 1 godzinę. Po godzinie zdjąć pokrywkę. Szynkę odwrócić. Mięso piec dalej w tej samej temperaturze kolejną godzinę. Marynatę, w której szynka się marynowała wymieszać z wodą w proporcjach pół na pół. Polewać tym często mięso w czasie pieczenia. Upieczoną szynkę odłożyć na co najmniej kilkanaście minut. Ja odłożyłam ją na tak długo, aż całkowicie ostygła. Szynkę kroić w cienkie plasterki i podawać do kanapek. Można też kroić ją w grubsze plastry i podawać na gorąco do obiadu.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy