Pieczony boczek z cydrem i jabłkami

Sklepowe wędliny mogą się schować, kiedy na stole pojawia się piecozny boczek z cydrem i jabłkami. Niezawodny hit!

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
10 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 2 łyżeczki grubo mielonego lub pokruszonego czarnego pieprzu
  • po łyżce posiekanego świeżego rozmarynu, tymianku i suszonego majeranku
  • 3 duże ząbki czosnku
  • łyżka soli morskiej w płatkach + dodatkowa do oprószenia skóry
  • 3 łyżki oleju
  • 2 i 1/2 kg boczku bez kości ze skórą, pociętą w 1-cm paski
  • 2 duże cebule
  • 150 ml cydru
  • 4 jabłka winne

Przygotowanie

  1. W małej misce ucieramy na pastę pieprz, świeże zioła, posiekany czosnek, sól w płatkach i olej. W mięsisty spód i brzegi boczku wcieramy przygotowaną pastę. Odstawiamy na całą noc. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 230°C.
  2. Cebule obieramy, kroimy w pionowe cząstki, rozsypujemy na dnie brytfanny, umieszczamy nad tym stojak (ruszt), kładziemy na nim boczek skórą do góry. Nacieramy ją olejem, posypujemy solą morską. Wlewamy cydr na dno brytfanny z cebulą, uzupełniamy wodą do wysokości ok. 1 cm.
  3. Pieczemy przez 10 min, obniżamy temperaturę do 140°C i pieczemy przez 3 godz., dolewamy nieco wody, jeśli to konieczne, aby cebula się nie paliła. Boczek wyjmujemy z piekarnika i ponownie podnosimy temperaturę do 230°C. Cebulę wyjmujemy z brytfanny, a boczek wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15–20 min, aż skóra stanie się chrupiąca.
  4. Wyjmujemy i zostawiamy do ostudzenia. Z cebuli z cydrem zdejmujemy nadmiar tłuszczu, stawiamy brytfannę na dużym ogniu i wrzucamy cząstki jabłek, mieszamy, chwilę podgrzewamy, aż owoce zmiękną. Podajemy do boczku na zimno lub innej pieczeni na gorąco.
  5. Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 4/2017
mięso jabłka boczek cydr
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy