Kaczka pieczona z jabłkami

Przepis na kaczkę pieczoną w winie.

dania mięsne

Czas przygotowania:
4 min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.46 z 167 głosów)

Składniki:

  • kaczka (ok. 2,5 kg)
  • sól, pieprz
  • 2 twarde kwaśne jabłka
  • 2 cebule + 1 do sosu
  • kilka gałązek tymianku
  • kawałeczek świeżego imbiru
  • 2 marchewki
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • łyżka cukru pudru
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • szklanka czerwonego wina

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Umytą i osuszoną kaczkę nacieramy solą i pieprzem od środka i na zewnątrz. Obieramy jabłka i cebule, tniemy na ćwiartki, z jabłek wycinamy pestki. Cząstki jabłek i cebuli wkładamy kaczce do brzucha razem z gałązkami tymianku i plasterkami imbiru, szczelnie zaszywamy. Kładziemy piersią do dołu w brytfannie, podlewamy szklanką gorącej wody. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 120°C na 3,5 godz., często w trakcie polewając wytworzonym sosem. Na 1 godz. przed końcem pieczenia robimy sos: ostatnią cebulę kroimy w grube piórka, oczyszczone warzywa na duże kawałki. Na patelni karmelizujemy lekko cukier puder, dodajemy koncentrat, dokładnie mieszamy, dolewamy wino, doprowadzamy do wrzenia, dokładamy cebulę i warzywa, gotujemy bez przykrycia ok. 1 godz. Podajemy do kaczki.

Porady

Zobacz też: Burger z kaczki z marynowaną czerwoną kapustą

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy