Pieczeń Rzymska z mozzarellą

Pieczeń Rzymska z mozzarellą

Dodany przez:

Pieczeń Rzymska z mozzarellą

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 3 głosów)

Składniki

  • czerstwa kajzerka
  • 4 pomidory
  • po straku zółtej, czerwonej i zielonej papryki
  • 2 czerwone cebule
  • 2 łyzki oleju
  • sól
  • pieprz
  • 2 zabki czosnku
  • 10 dag mozzarelli
  • 80 dag mielonego mieszanego miesa
  • 2 jajka
  • po łyzeczce suszonego oregano i tymianku
  • kilka gałazek swiezego oregano

Przygotowanie

  1. Pieczeń Rzymska z mozzarellą
  2. Bułkę moczymy. Pomidory myjemy,kroimy i usuwamy nasiona. Papryki myjemy, przecinamy na pół, usuwamy gniazda nasienne
  3. i kroimy wzdłuż w szerokie paski. Cebule obieramy, kroimy w krążki i szklimy na rozgrzanym oleju. Wsypujemy paprykę i pomidory, dusimy 2–3 min.
  4. Przyprawiamy sola i pieprzem. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°C. Czosnek obieramy, siekamy drobno. Mozzarelle kroimy w plastry. Namoczona bułkę odciskamy i dodajemy do mięsa, wyrabiamy z jajkami, czosnkiem, suszonym tymiankiem i oregano.
  5. Przyprawiamy sola i pieprzem. Przekładamy na wysmarowana tłuszczem blachę. Z mięsa formujemy klops,na środku robimy wgłębienie, wkładamy mozzarelle i warzywa. Pieczemy 45 min. Po upieczeniu dekorujemy listkami oregano.
  6. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  7. Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
przepisy mięso obiad kolacja mozzarella pieczeń Pieczeń Rzymska z mozzarellą
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze