Pieczona szynka

Szynka pieczona pojawia się na naszym stole nie tylko od Święta. Będzie doskonała na przekąskę, kolację, śniadanie, ale również obiad. Szynka pieczona to przepis dla fanów mięsnych specjałów.

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
50 porcji
Ocena:

(średnia 3.43 z 7 głosów)

Składniki

  • 1kg szynki wieprzowej
  • czosnek w ząbkach
  • przyprawy:
  • zioła prowansalskie
  • pieprz
  • sól
  • bazylia
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • olej do formy

Przygotowanie

  1. Umyć mięso. Nakłuć mięso nożem i w miejscu nakłucia powkładać ząbki czosnku, z podanych przypraw zrobić mieszankę i obsypać mięso z każdej strony. Mięso według upodobania można obwinąć folią aluminiową i włożyć do lodówki na około 5h, aby przeszło przyprawami i czosnkiem.
  2. Po wyjęciu z lodówki mięso włożyć do naczynia żaroodpornego i wlać trochę oleju, żeby nie przywarło. Piec w temp. 200 stopni przez 1,5h.
  3. Szynka pieczona smakuje doskonale na ciepło - grube plastry z ulubionym sosem podaję na obiad.
  4. Pokrojona na cieńsze plastry szynka pieczona to nasz dodatek do kanapek, ale też element deski mięs i szynek na świąteczny stół.
Śniadanie mięso przekąski obiad przekąska kolacja pieczeń
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze