Pieczona szynka

Szynka pieczona pojawia się na naszym stole nie tylko od Święta. Będzie doskonała na przekąskę, kolację, śniadanie, ale również obiad. Szynka pieczona to przepis dla fanów mięsnych specjałów.

dania mięsnepieczeńPrzekąski

Czas przygotowania:
100 min.
Ocena:

(średnia 4.45 z 181 głosów)

Składniki:

  • 1kg szynki wieprzowej
  • czosnek w ząbkach
  • przyprawy:
  • zioła prowansalskie
  • pieprz
  • sól
  • bazylia
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • olej do formy

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Umyć mięso. Nakłuć mięso nożem i w miejscu nakłucia powkładać ząbki czosnku, z podanych przypraw zrobić mieszankę i obsypać mięso z każdej strony. Mięso według upodobania można obwinąć folią aluminiową i włożyć do lodówki na około 5h, aby przeszło przyprawami i czosnkiem.
  • Po wyjęciu z lodówki mięso włożyć do naczynia żaroodpornego i wlać trochę oleju, żeby nie przywarło. Piec w temp. 200 stopni przez 1,5h.
  • Szynka pieczona smakuje doskonale na ciepło - grube plastry z ulubionym sosem podaję na obiad.
  • Pokrojona na cieńsze plastry szynka pieczona to nasz dodatek do kanapek, ale też element deski mięs i szynek na świąteczny stół.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy