Samodzielnie przygotowana wędlina jest o niebo lepsza od sklepowej. Nie tylko sami wybieracie mięso do obróbki, ale dokładnie wiecie, czym przyprawiacie i w jaki sposób przygotowujecie swoje wędliny. Schab doskonale nadaje się do spożywania na ciepło, ale gdy ugotowany kawałek wystygnie, jest genialny jako wędlina do chleba. Poniżej znajdziecie najprostszy sposób na najlepszą wędlinę ze schabu.

Jak wybierać schab do domowej wędliny?

Mięso, które chcecie ugotować lub upiec, powinno być przede wszystkim świeże. Jeśli macie taką okazję, kupujcie je u znajomego masarza, rzeźnika czy w zaprzyjaźnionym sklepie mięsnym. Pytajcie zawsze śmiało o to, czy mięso jest świeże. Pracownik ma obowiązek poinformować was o tym, że mięso ma np. 3-4 dni. Sami też łatwo rozpoznacie czy mięso jest pierwszej świeżości - powinno być ciemnoróżowe, bez wyróżniających się plam. Starszy schab będzie lekko szarawy i matowy, bo znajdująca się w nim krew ulegnie utlenieniu. Świeżość mięsa rozpoznacie również po zapachu - te które zostało dopiero dowiezione do sklepu będzie miało neutralną woń. Z kolei mięso kilkudniowe będzie uderzało w nozdrza mocniejszym zapachem. Nadający się do pieczenia lub gotowania kawałek schabu powinien mieć również widoczne, drobne, białe żyłki. To kawałki tłuszczyku, które odpowiadają za soczystość mięsa, jak również za jego smakowitość.

Gdy już zakupicie odpowiedni kawałek mięsa, zróbcie z niego najlepsza wędlinę pod słońcem. Dodatkowo nie napracujecie się prawie w ogóle, bo ten schab robi się praktycznie sam i to w ciekawy 5-minutowy sposób. Jesteście ciekawi? Zobaczcie przepis.

Jak przygotować 5-minutowy schab?

Do zrobienia 5-minutowego schabu potrzebujemy:

  • 1 kg schabu
  • 1,5 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 1,5 łyżeczki majonezu
  • 5 ziaren jałowca
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki soli
  • 2 liście laurowe
  • 3 goździki
  • 1 łyżkę pieprzu w ziarnach
  • 1 łyżkę majeranku
  • pół łyżeczki cukru
  • po jednej łyżeczce: kolendry suszonej, tymianku, rozmarynu

Cały sekret skrócenia czasu gotowania schabu polega na pominięciu momentu marynowania mięsa, jak również poleganiu na naturalnych procesach obróbki mięsa. Schab poddany bowiem w krótkim czasie wysokiej temperaturze np. 100 stopni, a następnie pozostawiony do wystygnięcia, powoduje stopniowe ścinanie się białek. Dzięki temu się nie przesusza i pozostaje soczysty. Taki sposób obróbki schabu pozwala też zaoszczędzić czas: nie trzeba stać nad garnkiem i pilnować, by woda nie wykipiała lub całkiem się nie wygotowała.

Jak więc przygotować ekspresowo schab?

W garnku, który napełniacie 2 litrami wody, mieszacie ze sobą wszystkie wymienione wyżej przyprawy. Następnie myjecie mięso i wkładacie do garnka z zimną wodą. Zagotowujecie i od momentu gotowania nastawiacie minutnik na 5 minut. Po tym czasie wyłączacie gaz i zostawiacie mięso w garnku na minimum 6 godzin (a najlepiej na całą noc). Po upływie tego czasu jeszcze raz zagotowujecie schab na 5 minut. Wyłączacie gaz i zostawiacie do ponownego ostygnięcia. Potem wyjmujecie z wody i krocie na kanapki dokładając kawałek ogórka, pomidora lub buraczka.