Szynka pieczona

Przygotowanie: 25 minut
Oczekiwanie: 1 godzina
Pieczenie: 40 minut
Porcja: 540 kcal

dodany przez: mojegotowanie

dania mięsne Szynki

Czas przygotowania:
25min.
Kalorie:
540 kcal
Ocena:

(średnia 4.51 z 195 głosów)


Składniki:

  • 80 dag szynki wieprzowej
  • Przyprawa do wieprzowiny PRYMAT
  • 25 dag mąki
  • 2 dag drożdży
  • 1/2 szklanki mleka
  • łyżeczka cukru
  • 3 jajka
  • 3 łyżki masła
  • 2 żółtka
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • ■ Mięso umyć, osuszyć, natrzeć ze wszystkich stron przyprawą do wieprzowiny, solą i pieprzem.
  • ■ Pokruszone drożdże wymieszać z 1/3 mąki, mlekiem i cukrem, odstawić na 5 minut. Do pozostałej mąki dodać zaczyn, szczyptę soli, jajka i masło, zagnieść ciasto, odstawić na 25 minut. Ponownie zagnieść i włożyć na 30 min do lodówki.
  • ■ Ciasto rozciągnać (odkroić kawałek do dekoracji). Ułożyć szynkę, owinąć ciastem. Z reszty ciasta zrobić ozdoby, przykleić, posmarować rozmąconymi żółtkami. Piec 40 min w temp. 180°C. Pieczeń można podgrzać: skropić wodą i wstawić do pieca na 25 min (150°C).

Kalorie: 540

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy