Pieczeń rzymska

Pieczeń rzymska to danie łatwe do przygotowania i bardzo smaczne. To klasyka polskiej kuchni, która broni się na co dzień i od święta. Warto ją przygotować, bo można ją długo przechowywać, a nawet zamrozić. Sprawdź przepis na pieczeń rzymską.

 

dania mięsnepieczeńpieczeń rzymska

Czas przygotowania:
60 min.
Kalorie:
250.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.03 z 313 głosów)

Kroki wykonania:

  • pieczeń rzymska (2)1.Pieczeń rzymska: Mięso pokroić na nieduże kawałki. Cebulę obrać, pokroić w grubą kostkę i dorzucić do mięsa. Wszystko zemleć. Wbić jajko, wsypać tartą (lub namoczoną i odciśniętą) bułkę i natkę pietruszki. Wymieszać, przyprawić solą, pieprzem i starannie wyrobić. Do masy dodać szczyptę gałki muszkatołowej, niewielką ilość suszonych ziół. Jeśli masa wyszła zbyt ścisła, wmieszać w nią 2–4 łyżki wody.
  • pieczeń rzymska (1)2.Na suchej desce rozłożyć duży arkusz pergaminu, posmarować klarowanym masłem, wyłożyć masę mięsną i uformować prostokąt o bokach ciut krótszych niż wymiary dna brytfanny. Lekko poruszyć papierem, formując mięso w rulon. Szczelnie owinąć go wolnymi bokami papieru i ostrożnie przełożyć do keksówki.
  • pieczeń rzymska (3)3.Wstawić do gorącego piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i piec 40–45 minut. Mocno rozchylić pergamin, rozsmarować na klopsie (pędzelkiem lub wypukłą stroną łyżki) śmietanę i piec odkryty jeszcze 15–20 minut, by pięknie się zrumienił. Podawać gorący, pokrojony w plastry, z ziemniakami i surówką.

Kalorie: 250.00

Porady

W przepisie na pieczeń rzymską wykorzystujemy:

  • mięso wieprzowe - najlepiej karkówka lub łopatka bez kości
  • mięso wołowe - najlepiej łopatka bez kości
  • natkę pietruszki - posiekaną 
  • cząber - można zastąpić majerankiem
  • bułkę tartą - można zastąpić czerstwą kajzerką

PAMIĘTAJ! Dobre mielone; to mięso świeże, aromatyczne, dość chude z niewielką ilością tłuszczu. Najlepiej zemleć je samemu lub poprosić o zmielenie mięsa w sklepie. Klops można wzbogacić, wkładając w środek jajka ugotowane na twardo. Uformowany klops można również zawinąć w płat kruchego, drożdżowego lub francuskiego ciasta, posmarować roztrzepanym żółtkiem i upiec.

Sprawdź również nasz przepis na schab pieczony z morelami!

Notka redakcyjna

Pieczeń rzymska – przepis klasyczny

Pieczeń rzymska wieprzowa to klasyka polskiej kuchni. Jeśli chcemy podać ją do obiadu, wystarczy ukroić grubszy plaster i podgrzać ją w piekarniku lub lekko podsmażyć na patelni grillowej czy grillu. Pieczeń rzymska najlepiej smakuje z sosem.

Inną opcją jest wykorzystanie pieczeni na kanapki, tak samo jak wędlinę. Wtedy warto pokroić ją w cieńsze plastry. Do pieczeni rzymskiej na chleb pasują takie dodatki jak chrzan czy musztarda, a nawet ketchup.

Pieczeń można też zamrozić – rozmrażamy ją wtedy w lodówce lub bezpośrednio w piekarniku. Nasz przepis to przepis na pieczeń rzymską z mięsa mielonego w wersji tradycyjnej. Można jednak zrobić ją też inaczej.

Jak zrobić pieczeń rzymską inaczej?

Pieczeń rzymska może też być zrobiona z mięsa siekanego, jednak nie wszyscy lubią taką konsystencję pieczeni. Możemy także zmieszać ze sobą różne rodzaje mięsa – najlepszy będzie mix mięsa wołowego i wieprzowego. Wybierzmy mięso, które będzie miało nieco tłuszczu, sprawi on, że pieczeń rzymska będzie smaczniejsza i odpowiednio wilgotna.

Co ciekawe, do pieczeni rzymskiej można dodawać rozmaite dodatki. Popularne są zwłaszcza jajka na twardo. Ugotowane jajka umieszczamy w środku pieczeni – po przekrojeniu będzie to pięknie wyglądać. Niektórzy dodają także do pieczeni kiszone ogórki czy gotowane warzywa.

Jaki sos do pieczeni rzymskiej?

Pieczeń rzymska najlepiej pasuje do takich sosów jak sos pomidorowy czy sos chrzanowy. Świetnie sprawdzi się też po prostu sos pieczeniowy. Dla podkręcenia smaku możemy użyć również sosu grzybowego czy musztardowego.

Pieczeń rzymska – z czym podawać?

Pieczeń rzymska, jak już wspomnieliśmy może być daniem obiadowym lub być serwowana jak wędlina, do chleba. Na obiad podajmy ją z puree ziemniaczanym lub pieczonymi ziemniakami. Dodatkiem może być marchewka z groszkiem lub buraczki.

Z kolei w wersji kanapkowej, pieczeń rzymska dobrze będzie komponować się z ogórkiem kiszonym, piklami czy pokrojonym w plasterki pomidorem lub papryką.

Pieczeń rzymska to pyszne danie. Delikatne mięso kryjące się pod lekko chrupiącą skórką rozpływa się w ustach. Jeśli podamy ją z dodatkami, będzie pożywnym, pełnowartościowym daniem. Pieczeń rzymska sprawdzi się zarówno w wersji świątecznej, jak i codziennej.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy