anna-daniluk-redaktor-online

Anna Daniluk

Redaktorka Moje Gotowanie.pl. Absolwentka Dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W pracy dyplomowej pisała na temat językowego obrazu świata na przykładzie metafory kulinarnej. Interesuje się etyczną żywnością oraz szerzeniem wiedzy o kuchni roślinnej. Lubi doszukiwać się wątków związanych z jedzeniem w popkulturze.

rabarbar-for.iStock-min (1)
02.04.2020

Sezonowe produkty na kwiecień

Kwiecień to czas, gdy zaczynają się pierwsze sezonowe produkty. Świeża pokrzywa, rzodkiewka,szparagi i rabarbar to tylko niektóre z wiosennych przysmaków. Zobaczcie, w naszym wideo, jakie sezonowe produkty wykorzystywać w kuchni w kwietniu.

Zdrowo i przyjemnie z margaryną. Jak obniżyć cholesterol we krwi?
13.08.2020

Zdrowo i przyjemnie z margaryną. Jak obniżyć cholesterol we krwi?

Margaryna przestała być postrzegana jako wróg zdrowego stylu życia. Kuchnia roślinna niemal stoi na użyciu oleju, oliwy z oliwek oraz margaryny. Ponadto dietetycy zachęcają do eliminowania tłuszczów zwierzęcych, których nadmierne spożycie prowadzi między innymi do chorób serca. Przyjrzeliśmy się, co pysznego można przyrządzić z margaryny i jednocześnie zadbać o zdrowie.

Lara Gessler i jej smaczne miejsca
27.08.2020

Lara Gessler i jej smaczne miejsca w Zakopanem. Gdzie zjeść nie tylko oscypki?

Lara Gessler znana jest ze swojego cukierniczego talentu nie od dziś. Wiedzę i pomysły zebrała nawet w książce poświęconej słodkościom. Córka Magdy Gessler poza dzieleniem się wiedzą o wypiekach, równie często oprowadza nas po godnych uwagi lokalach gastronomicznych. Tym razem za pośrednictwem relacji na Instagramie zabrała swoich obserwatorów do Zakopanego. Oto co poleciła Lara Gessler.

Gaja Suchocka - kwestionariusz kulinarny
19.05.2020

Gaja Suchocka - kwestionariusz kulinarny

Gaja Suchocka to najmłodsza zwyciężczyni programu MasterChef Junior. Młody wiek sprawia, że dorośli są pod wrażeniem prawdziwych umiejętności Gai. 13 maja 2020 zadebiutowała książka z przepisami z programu. W ramach cyklu „Człowiek od Kuchni” przepytaliśmy Gaję Suchocką, jak zaczęła się jej kulinarna przygoda.

Margaryna do zadań specjalnych
12.08.2020

Margaryna do zadań specjalnych. Od dania głównego po desery

W ostatnich latach margaryna była źle postrzegana przez społeczeństwo. Uważano ją za produkt gorszy niż masło. Jednak babcie i mamy nie zważały na to i niestrudzenie przygotowywały ciasta i słodkości na bazie margaryny. Współcześnie możemy wybierać pomiędzy różnymi rodzajami margaryny, które nie odchudzą kieszeni, a nawet posłużą nam na zdrowie. Podpowiadamy, co przygotować na bazie margaryny.

TISZ - 2. Festiwal Żydowskiego Jedzenia
04.10.2019

TISZ - 2. Festiwal Żydowskiego Jedzenia. Jak w domu

Po raz drugi Muzeum Polin w dniach 16-20 października 2019 zaprasza na TISZ Festiwal Żydowskiego Jedzenia. W ramach obchodzenia święta Sukkot organizatorzy będą nawiązywać do skojarzeń związanych ze słowem dom. W cyklu Kulturalnie, kulinarnie zapraszamy na TISZ Festiwal Żydowskiego Jedzenia.

Tak dziś jemy. Biografia jedzenia
29.04.2020

Tak dziś jemy. Biografia jedzenia – historia jedzenia nie tylko dla smakoszy

Współcześnie granice kulinarne zacierają się jak nigdy dotąd. Mamy łatwy dostęp do jedzenia, w prosty sposób możemy dotrzeć do świeżej wody, możemy urozmaicać jadłospis poprzez wiele rodzajów owoców i warzyw. Także z zakątków świata oddalonych od tysiące kilometrów. Bee Wilson, autorka książki „Tak dziś jemy. Biografia jedzenia” wnikliwie przeanalizowała zmiany nawyków żywieniowych. W cyklu Kulturalnie kulinarnie omawiamy reportaż autorstwa Bee Wilson.

Pięć produktów na zdrowe serce. Te składniki masz w spiżarni!
27.09.2020

Pięć produktów na zdrowe serce. Te składniki masz w spiżarni!

Zdrowa dieta to podstawa dobrego samopoczucia i budowania odporności. Warto zwracać uwagę na to, co spożywamy w szczególności jesienią i zimą. Wedle przysłowia serce jak dzwon jest synonimem zdrowia. 27 września obchodzimy Światowy Dzień Serca, który został ustanowiony przez Światową Federację Serca z udziałem UNICEF-u i UNESCO. W Polsce świętujemy wraz z Polskim Towarzystwem Kardiologicznym od 2002 roku. Podpowiadamy, jakich 5 składników z domowej spiżarni warto stosować, aby mieć zdrowe serce.

David Lebovitz
03.10.2019

David Lebovitz – Amerykanin w Paryżu

David Lebovitz to amerykański szef kuchni zamieszkały w Paryżu. Zasłynął przyrządzaniem francuskich przepisów oraz publikowaniem ich na stronie internetowej, zanim wymyślono słowo „bloger”. Uwielbia wszystko co jest słodkie, tłuste i daje rozkosz dla podniebienia. W cyklu Człowiek od kuchni przedstawiamy miłośnika słodkiego życia - Davida Lebovitza.

Majonez
16.05.2020

Domowe przepisy na popularne dania. Oto nasz wybór

Cenimy sobie zdrowe posiłki i chcemy, by były bez konserwantów, sztucznych barwników i innych stabilizatorów smaku. Większość z nas chce produktów świeżych, odżywczych i przy tym świetnie smakujących. Zebraliśmy najpopularniejsze i najlepsze przepisy na domowe dania. Każdy z nich podzieliliśmy na kategorie, które ułatwią wybór przepisu na domowe jedzenie lub własnoręcznie wykonany składnik.