anna-daniluk-redaktor-online

Anna Daniluk

Redaktorka Moje Gotowanie.pl. Absolwentka Dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W prace dyplomowe pisała na temat językowego obrazu świata na przykładzie metafory kulinarnej. Interesuje się etyczną żywnością oraz szerzeniem wiedzy o kuchni roślinnej.

Restauracje po Kuchennych Rewolucjach. Restauracja Syrenka w Ustce
30.05.2020

Restauracje po Kuchennych Rewolucjach. Oto Restauracja Syrenka w Ustce

Kuchenne Rewolucje goszczą na antenie TVN od 10 lat. W tym czasie Magda Gessler pomogła setkom restauratorów, zmieniając ich życie na lepsze. Od tego czasu goście stale odwiedzają ich lokale, a dania wymyślone przez restauratorkę są stałym elementem menu. Mapa Kuchennych Rewolucji ciągnie się od wschodu do zachodu Polski. W cyklu Smaczne Miejsca przyjrzeliśmy się kilku z nich. Tym razem przybliżamy restaurację Syrenka w Ustce.

Owoc kaki
18.11.2019

Kaki – owoc, który zachwyca!

Kaki - znane również pod nazwami persymona, hurma lub szaron - to egzotyczny owoc pochodzący z Azji. W Polsce najczęściej określany dwiema pierwszymi nazwami. Kaki wyglądem przypomina żółte lub pomarańczowe pomidory z czterema zielonymi liśćmi u góry owocu. Na dodatek kaki zachwyca słodkim smakiem. Persymonę można jeść na surowo lub przygotować z niej konfitury lub ciasta. W cyklu Smak zebraliśmy garść informacji o owocu kaki.

Naturalna kuchnia Agnieszki Cegielskiej
30.12.2019

Naturalna kuchnia Agnieszki Cegielskiej – rozmowa z promotorką zdrowego odżywia

Agnieszka Cegielska to znana prezenterka, prowadząca cykl Naturalnie w Dzień Dobry TVN oraz promotorka odżywiania w zgodzie z naturą. Dzięki jej poradom przypominamy sobie zasadę, że jedzenia ma być lekarstwem, a lekarstwo jedzeniem. W rozmowie z nami w ramach cyklu „Człowiek od kuchni” opowiedziała, o powrocie do korzeni w kuchni, o znaczeniu naturalności w codziennym życiu oraz o różnicy między naturalnym a przetworzonym produktem.

rabarbar-for.iStock-min (1)
02.04.2020

Sezonowe produkty na kwiecień

Kwiecień to czas, gdy zaczynają się pierwsze sezonowe produkty. Świeża pokrzywa, rzodkiewka,szparagi i rabarbar to tylko niektóre z wiosennych przysmaków. Zobaczcie, w naszym wideo, jakie sezonowe produkty wykorzystywać w kuchni w kwietniu.

Majonez
16.05.2020

Domowe przepisy na popularne dania. Oto nasz wybór

Cenimy sobie zdrowe posiłki i chcemy, by były bez konserwantów, sztucznych barwników i innych stabilizatorów smaku. Większość z nas chce produktów świeżych, odżywczych i przy tym świetnie smakujących. Zebraliśmy najpopularniejsze i najlepsze przepisy na domowe dania. Każdy z nich podzieliliśmy na kategorie, które ułatwią wybór przepisu na domowe jedzenie lub własnoręcznie wykonany składnik.

Mostek wołowy w amerykańskim stylu
28.05.2020

Mostek wołowy – pieczeń wołowa w amerykańskim stylu

Pieczeń wołowa to danie, które traktowane jest jako odświętny specjał w wielu domach. Wołowina wolno pieczona zachwyca smakoszy łatwo rozpadającym się mięsem oraz intensywnym smakiem uzyskanym za sprawą ziół i przypraw. Szczególnie mostek wołowy upodobano sobie w Stanach Zjednoczonych Ameryki. Z tego powodu, 28 maja wprowadzono odpowiednie święto (National Brisket Day). Podpowiadamy, jak prawidłowo przygotować mostek wołowy.

You-Netflix-slodycz-toksycznej-milosci-fot. materiały prasowe
17.01.2020

Słodycz toksycznej miłości. Serial You od Netflixa zaskakuje widzów

Prawie każda kobieta marzy o mężczyźnie ze snów. Gorzej, gdy tym snem okaże się najstraszniejszy koszmar. Postacią, która skradła serca, szerokiego grona subskrybentek Netflixa jest Joe Goldberg. Bohater serialu „You”. Drugi sezon produkcji dostępny jest od 26 grudnia i wypełniono go po brzegi odniesieniami kulinarnymi. W cyklu Kulturalnie Kulinarnie przedstawiamy najciekawsze wątki związane z jedzeniem z serialu „You” platformy Netflix.

"Zjadanie zwierząt" i "Kraina miodu" za darmo w Internecie
01.05.2020

„Zjadanie zwierząt” i „Kraina miodu” za darmo w Internecie. Oto 3 powody do obejrzenia

Prawdziwa gratka dla amatorów filmów dokumentalnych. Serwis Ninateka wraz z organizatorami festiwalu Millennium Docs Against Gravity stworzyła repertuar dla miłośników treści dokumentalnych. Od 8 do 18 maja można -całkowicie bezpłatnie-obejrzeć głośne produkcje z gatunku dokumentalnego. W cyklu Kulturalnie Kulinarnie szczególnie polecamy „Zjadanie zwierząt” oraz „Krainę miodu”.

Restauracje po Kuchennych Rewolucjach. Ziemia Brańska Gospoda
27.05.2020

Restauracje po Kuchennych rewolucjach. Oto Ziemia Brańska Gospoda

Kuchenne Rewolucje emitowane są na antenie od 10 lat. W tym czasie Magda Gessler pomogła setkom restauratorów zmieniając ich życie na lepsze. Od tego czasu goście stale odwiedzają ich lokale, a dania wymyślone przez restauratorkę są stałym elementem menu. Mapa Kuchennych Rewolucji prowadzi przez całą Polskę. Są w niej karczmy, gospody oraz restauracje. W cyklu Smaczne Miejsca przyjrzeliśmy się kilku z nich. Tym razem w roli głównej występuje Ziemia Brańska Gospoda

Katarzyna Dziurska "Moje życie z Hashimoto i SIBO"
22.01.2020

„Hashimoto to podstępna choroba” – rozmowa z Katarzyną Dziurską

Widzowie poznali Katarzynę Dziurską, jako uczestniczkę ósmej edycji programu „Dancing with the stars. Taniec z gwiazdami” oraz programu „Dance, dance, dance”. W obu produkcjach zajęła drugie miejsce. Ponadto znana jest ze swojej sportowej działalności. Katarzyna Dziurska to uznana sportsmenka w dziedzinie fitness, motywatorka oraz trenerka personalna. Pomimo zdiagnozowanych chorób -Hashimoto i SIBO- nadal zachęca do aktywności fizycznej. W rozmowie z nami opowiedziała o swoich doświadczeniach związanych z Hashimoto i o książce „Moje życie z Hashimoto i SIBO”.