Długo wyczekiwany sezon grillowy w pełni, a w głowie zamęt. Zrobić kiełbaski, żeberka, a może skrzydełka? Przydałaby się też opcja wegetariańska. Czasem trudno wybrać dania na grilla spośród miliona inspiracji, dlatego warto nieco uporządkować informacyjny szum. Inaczej przygotujemy się na przyjęcie w większym gronie na działce, a inaczej na spotkanie rodzinne w parku. Kameralne barbecue w ramach obiadu woła o szybkie i tanie potrawy, choć czasem warto zaskoczyć gości niecodziennymi daniami. Sprawdźcie, co przygotować na grilla na każdą okazję.

Co na grilla szybko i tanio? 

Jeśli zastanawiacie się, co przygotować na grilla ze znajomymi, żeby nie nadwerężyć rodzinnego budżetu i nie spędzić zbyt dużo czasu w kuchni, szukajcie najprostszych rozwiązań. Niezawodnym sposobem jest przygotowanie prostej kiełbaski (najlepsza będzie śląska lub podlaska), ale jedzenie na grilla innego rodzaju wcale nie musi być pracochłonne. Niedrogie i błyskawiczne dania to na przykład: 

  • szparagi zawijane boczkiem – wyglądają efektownie, a składają się tylko z dwóch elementów. Można podpiec je na ruszcie lub przygotować wcześniej w piekarniku jako przystawkę. 
  • ziemniaki z grilla – nie tylko są jednym z najprostszych i najtańszych dań, ale także odpowiedzią na pytanie, co można zrobić na grillu dla wegetarian. Świetnie smakują z masłem i rozmarynem, ale da się je też faszerować różnymi warzywami lub mięsem i podawać z kwaśną śmietaną. 
  • szaszłyki – z przeróżnych składników, które warto dobierać według własnych upodobań i domowego budżetu. Najszybciej zrobią się nadziewane na patyki warzywa, plastry kiełbasy lub pierś kurczaka.  
  • kaszanka z grilla – koniecznie z dodatkiem cebulki, która pod wpływem ciepła z węgielków zamienia się w słodki rarytas. Kaszankę najlepiej przyrządzać w łódeczkach z folii aluminiowej lub na tacce.   

Co zrobić na grilla oprócz mięsa? 

Chętnie wrzucilibyście coś na grilla, ale nie macie ochoty na kiełbaskę lub kaszankę? Żaden problem. Jest wiele składników poza mięsem, które można nadziewać na patyczki, faszerować, zawijać w kieszonkę aluminiową lub zwyczajnie kroić w plasterki i układać na ruszcie. Mogą być to ryby, warzywa, sery lub roślinne zamienniki, takie jak tofu lub tempeh. Oto kilka propozycji: 

  • pstrąg z grilla – zdrowa, pełna tłuszczów nienasyconych alternatywa dla mięsa. Żeby ryba była soczysta i aromatyczna warto ją wcześniej zamarynować w oliwie z czosnkiem, koperkiem i sokiem z cytryny.  
  • grillowany camembert – koniecznie z dodatkiem żurawiny, innej kwaskowej konfitury lub pieczonych owoców. Środek sera powinien być cudownie miękki i rozpływać się po talerzu. Na ruszcie można też położyć halloumi lub oscypek.  
  • kukurydza z grilla – kolby wystarczy posmarować masłem i oprószyć solą, żeby roztaczały wokół niezwykły aromat wzmagający apetyt i kojarzący się z wakacyjną beztroską. Może stanowić samodzielne danie lub dodatek do innych potraw z grilla.    

Smakosze, którzy nie chcą ulegać pokusie imprezowego obżarstwa lub nieustannie liczą kalorie i dbają o linię, z pewnością będą chciały przyrządzić dietetyczne dania w stylu barbecue. W tym celu najlepiej sprawdzą się składniki roślinne. Warto wiedzieć, jakie warzywa nadają się na grilla. Do szaszłyków najlepiej sprawdzą się produkty o zwartym miąższu, które nie rozpadną się na ruszcie, ale miękkie jarzyny można przyrządzać w aluminiowej łódeczce. Niektóre warzywa, takie jak bakłażan, chroni solidna skórka. Do lekkich, wegańskich potraw należą na przykład szaszłyki warzywne, stek z kalafiora lub szparagi z grilla.

Jaka sałatka na grilla jest najlepsza? 

Podczas ustalania menu na grilla nie należy zapominać o przystawkach i dodatkach, które podsycają apetyt i dobrze komponują się z sycącymi, mięsnymi daniami. Stół nakryty na imprezę na świeżym powietrzu doskonale uzupełnią różne świeże sałatki i surówki. Sprawdzi się na przykład: 

  • surówka coleslaw – można przyrządzić ją w klasycznym stylu lub wzbogacić nowalijkami, takimi jak młoda rzodkiewka lub szczypiorek. 
  • sałatka z kurczakiem – typu gyros lub cezar. Świetnie sprawdzi się też lekka propozycja z dodatkiem szpinaku i truskawek lub awokado i szparagów.  
  • sałatka niemiecka – z ziemniaków, ogórka konserwowego i cebuli, z prostym dressingiem jogurtowym z dodatkiem majonezu. Warto wzbogacić ją rzodkiewką i młodym koperkiem. 
  • sałatka z ciecierzycy – zdrowe ziarna, bogate w pełnowartościowe białko świetnie smakują w towarzystwie świeżych ziół, pomidorków koktajlowych, sera feta i oliwek. 
  • sałatka z kuskusem – z suszonymi pomidorami i kurczakiem. Ciekawym dodatkiem do kaszy kojarzonej z kuchnią marokańską jest także grillowany ananas. Sałatkę warto przyozdobić świeżą miętą. 

Jako smaczny, niezbyt sycący akompaniament dla kiełbaski, karkówki, skrzydełek lub boczku doskonale sprawdzą się też grillowane warzywa – cukinia, bakłażan i różnokolorowa papryka – podane na półmisku w formie sałatki. Dobrze komponują się z dressingiem na bazie octu balsamicznego, limonki i oliwy, z aromatycznymi ziołami, takimi jak tymianek i rozmaryn.  

Czym zaskoczyć gości na grillu? 

Kiedy znudziły nam się klasyczne dania i przystawki na grilla, warto nieco urozmaicić ograny repertuar i zaskoczyć gości. Niezwykłą symfonię smaków stworzymy między innymi dzięki azjatyckim marynatom, owocom morza i grillowanym deserom. Oto kilka propozycji na podkręcenie klasycznego menu: 

  • krewetki z grilla – tak naprawdę wystarczy je nasmarować oliwą, oprószyć gruboziarnistą solą i polać sokiem z cytryny, żeby smakowały wybornie upieczone na ruszcie, ale można także przyrządzić marynatę z sosu sojowego, imbiru i pikantnej papryki. 
  • owoce z grilla – świetny pomysł na deser lub dodatek do serów. Na ruszcie można położyć na przykład brzoskwinie lub ananasy w miodowej marynacie. Wszystkich gości z pewnością zaskoczą także banany z grilla. Warto podawać je w towarzystwie lodów waniliowych. 
  • kebabczeta – bułgarska potrawa, w której skład wchodzi mielone mięso, cebula, czosnek i aromatyczne przyprawy. Wspaniale smakuje polana sosem jogurtowym. Podobne dania na patyku, które zachwycają niecodziennym aromatem to cevapcici lub kofta.  

Ciekawe dodatki do grilla, o których łatwo zapomnieć, to orzeźwiające napoje. Większości imprezowiczów często wystarczy zimne piwo, ale warto też pomyśleć o bezalkoholowych propozycjach. Zimne przekąski na grilla doskonale uzupełni lemoniada ogórkowa lub rabarbarowa. 

Najlepsze przepisy na grilla 

Wśród podanych przez nas propozycji znalazły się różne dania mięsne i warzywne, zarówno dla miłośników tradycyjnych potraw, jak i odważnych smakoszy, ale na koniec warto także wspomnieć o takich klasykach jak: 

  • pieczarki z grilla – posypane czosnkiem, ziołami prowansalskimi i natką pietruszki. Można je też nadziewać żółtym serem lub pikantną kiełbaską chorizo
  • boczek z grilla – marynowany w musztardzie, ketchupie i miodzie. To niezwykle dekadencka propozycja dla mięsożerców. Można go podawać w towarzystwie sałatki, frytek lub łódeczek ziemniaczanych. 
  • kiszka ziemniaczana z grilla – z wyglądu przypomina kiełbasę, ale zachwyca smakiem pieczonych kartofli. Warto serwować ją w towarzystwie kiszonej kapusty i chrzanu.  
  • grillowany kurczak – lekka opcja, a jednocześnie odpowiedź na pytanie nurtujące wielu rodziców – co na grilla dla dzieci? Delikatne mięso zamarynowane w miodzie, oliwie i świeżych ziołach nie ma sobie równych.  
  • szaszłyki wieprzowe – soczysta polędwiczka, papryka i cebula to składniki, które zachwycą każde niewybredne podniebienie. Na patyczki można też nadziewać karkówkę i kiełbasę. 
  • żeberka z grilla – trudno wyobrazić sobie bez nich tradycyjne przyjęcie na świeżym powietrzu, ale jest to dosyć pracochłonne danie. Bardzo ważne jest marynowanie żeberek przez 12 godzin w takich składnikach jak miód, musztarda, słodka papryka i sos sojowy.