Grillowany kurczak to uniwersalne danie, które może z powodzeniem rozpocząć sezon działkowy. Delikatne mięso zamarynowane w miodzie, oliwie i świeżych ziołach nie ma sobie równych. Przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i najmłodszym uczestnikom barbecue. Świetnie komponuje się z sosem na bazie jogurtu i sałatką ze świeżych warzyw. Sprawdźcie, jak przyrządza się idealną, soczystą pierś z kurczaka z grilla.
Adobe Stock
(średnia 0 z 0 głosów)
Marynata: czosnek przeciskamy przez praskę i umieszczamy go w miseczce. Mieszamy go z sokiem z cytryny, miodem i oliwą. Dosypujemy sól, pieprz i sproszkowaną paprykę. Listki świeżego tymianku obrywamy z gałązek i dodajemy do reszty składników.
Pierś kurczaka: oczyszczamy z błonek i kostek i dzielimy na cieńsze filety, jeśli jest taka potrzeba. Nacieramy ją marynatą, wkładam do woreczka strunowego i odstawiamy na godzinę, żeby nabrała aromatu.
Grillowanie: filety układamy na rozgrzanym ruszcie, na środkowej półce. Po około 7 minutach przekręcamy je na drugą stronę i podpiekamy przez kolejne 7–10 minut. Grillowany kurczak jest gotowy, kiedy zmieni kolor, równomiernie się zarumieni i stanie się sprężysty w dotyku.
dania z kurczaka, kurczak z grilla - zobacz inne inspiracjePorady
- Jeśli pierś kurczaka jest duża, możemy podzielić ją na cieńsze filety. Powinny być jednakowej grubości, żeby ciepło równomiernie się rozkładało podczas obróbki termicznej.
- Pamiętajmy, że kurczak powinien mieć temperaturę pokojową, zanim włożymy go na grilla. Jeśli marynowaliśmy go w lodówce, wyjmijmy go z niej odpowiednio wcześniej.
- Jak sprawdzić, czy grillowany kurczak jest gotowy? Możemy się upewnić, że pierś nie jest już surowa za pomocą termometru kuchennego. Temperatura wewnątrz mięsa powinna wynosić 75°C. Jeśli przyrządzamy filet do sałatki z grillowanym kurczakiem, możemy go po prostu przekroić i obejrzeć. Lepiej jednak pozwolić mu odpocząć przez co najmniej 5 minut, żeby pozostał soczysty.
- Pierś z kurczaka z grilla może przybrać formę szaszłyków z warzywami, na przykład papryką, pieczarkami i pomidorkami koktajlowymi. Jeśli lubimy eksperymentować podczas spotkań w ogrodzie lub na działce, spróbujmy przyrządzić souvlaki, czyli szaszłyki w greckim stylu.
- Oprócz tymianku możemy także użyć innych świeżych ziół, takich jak oregano, rozmaryn i natka pietruszki. Nic się nie stanie, jeśli wykorzystamy ich suszone odpowiedniki.
- Entuzjaści egzotycznych smaków mogą przyrządzić marynatę do kurczaka na bazie sosu sojowego, octu balsamicznego, miodu i imbiru. Ciekawy aromat nada mięsu ostra musztarda i koncentrat pomidorowy, a filet będzie jeszcze bardzie soczysty, jeśli zanurzymy go w jogurcie. Sprawdźcie też inne sposoby na to, jak zamarynować pierś z kurczaka.
- Grillowana pierś z kurczaka to także danie, które można przyrządzić poza sezonem ogródkowym – na specjalnej prążkowanej patelni lub w piekarniku. Mięso wraz z marynatą umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy przez 25 minut w 190°C. Pamiętajmy, żeby po upływie połowy czasu przekręcić filety na druga stronę.
- Szykując się na barbecue ze znajomymi, przygotujmy sobie różne sosy i dodatki. Grillowany kurczak świetnie komponuje się z czosnkowym dipem jogurtowym, sosem barbecue lub teriyaki. Treściwe danie warto przełamać lekką kompozycją ze świeżych warzyw, na przykład w postaci klasycznej sałatki greckiej. Soczysta pierś z kurczaka będzie także świetnie smakować w towarzystwie bakłażana z grilla lub szparagów, zwłaszcza w czasie majówki, kiedy trwa sezon na nowalijki.
- Kurczak grillowany to niekoniecznie zawsze musi być pierś. Na ruszcie możemy położyć także inne kawałki drobiu. Niezwykle smacznym daniem w stylu barbecue są na przykład skrzydełka buffalo. Musimy jednak pamiętać, że różne części będą miały inny czas pieczenia. Grillowany filet z kurczaka dochodzi najszybciej, a najwięcej czasu zajmie przyrządzenie udźca z kością.
Komentarze