Ewa Niepytalska

Grillowany kurczak

Ocena:

5 (1)

  • 1 godz. 15 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Grillowany kurczak to uniwersalne danie, które może z powodzeniem rozpocząć sezon działkowy. Delikatne mięso zamarynowane w miodzie, oliwie i świeżych ziołach nie ma sobie równych. Przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i najmłodszym uczestnikom barbecue. Świetnie komponuje się z sosem na bazie jogurtu i sałatką ze świeżych warzyw. Sprawdźcie, jak przyrządza się idealną, soczystą pierś z kurczaka z grilla.

Składniki:

  • pierś z kurczaka  300 g

  • oliwa z oliwek  15 ml

  • sok z cytryny  5 ml

  • miód  5 ml

  • czosnek  5 g

  • słodka papryka  3 g

  • sól  3 g

  • pieprz  2 g

  • tymianek  0.5 pęczka

Grillowany kurczak - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Marynata: czosnek przeciskamy przez praskę i umieszczamy go w miseczce. Mieszamy go z sokiem z cytryny, miodem i oliwą. Dosypujemy sól, pieprz i sproszkowaną paprykę. Listki świeżego tymianku obrywamy z gałązek i dodajemy do reszty składników. 

  • Krok 2:

    Pierś kurczaka: oczyszczamy z błonek i kostek i dzielimy na cieńsze filety, jeśli jest taka potrzeba. Nacieramy ją marynatą, wkładam do woreczka strunowego i odstawiamy na godzinę, żeby nabrała aromatu. 

  • Krok 3:

    Grillowanie: filety układamy na rozgrzanym ruszcie, na środkowej półce. Po około 7 minutach przekręcamy je na drugą stronę i podpiekamy przez kolejne 7–10 minut. Grillowany kurczak jest gotowy, kiedy zmieni kolor, równomiernie się zarumieni i stanie się sprężysty w dotyku.   

Porady

  • Jeśli pierś kurczaka jest duża, możemy podzielić ją na cieńsze filety. Powinny być jednakowej grubości, żeby ciepło równomiernie się rozkładało podczas obróbki termicznej. 
  • Pamiętajmy, że kurczak powinien mieć temperaturę pokojową, zanim włożymy go na grilla. Jeśli marynowaliśmy go w lodówce, wyjmijmy go z niej odpowiednio wcześniej. 
  • Jak sprawdzić, czy grillowany kurczak jest gotowy? Możemy się upewnić, że pierś nie jest już surowa za pomocą termometru kuchennego. Temperatura wewnątrz mięsa powinna wynosić 75°C. Jeśli przyrządzamy filet do sałatki z grillowanym kurczakiem, możemy go po prostu przekroić i obejrzeć. Lepiej jednak pozwolić mu odpocząć przez co najmniej 5 minut, żeby pozostał soczysty.  
  • Pierś z kurczaka z grilla może przybrać formę szaszłyków z warzywami, na przykład papryką, pieczarkami i pomidorkami koktajlowymi. Jeśli lubimy eksperymentować podczas spotkań w ogrodzie lub na działce, spróbujmy przyrządzić souvlaki, czyli szaszłyki w greckim stylu. 
  • Oprócz tymianku możemy także użyć innych świeżych ziół, takich jak oregano, rozmaryn i natka pietruszki. Nic się nie stanie, jeśli wykorzystamy ich suszone odpowiedniki.  
  • Entuzjaści egzotycznych smaków mogą przyrządzić marynatę do kurczaka na bazie sosu sojowego, octu balsamicznego, miodu i imbiru. Ciekawy aromat nada mięsu ostra musztarda i koncentrat pomidorowy, a filet będzie jeszcze bardzie soczysty, jeśli zanurzymy go w jogurcie. Sprawdźcie też inne sposoby na to, jak zamarynować pierś z kurczaka
  • Grillowana pierś z kurczaka to także danie, które można przyrządzić poza sezonem ogródkowym – na specjalnej prążkowanej patelni lub w piekarniku. Mięso wraz z marynatą umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy przez 25 minut w 190°C. Pamiętajmy, żeby po upływie połowy czasu przekręcić filety na druga stronę.  
  • Szykując się na barbecue ze znajomymi, przygotujmy sobie różne sosy i dodatki. Grillowany kurczak świetnie komponuje się z czosnkowym dipem jogurtowym, sosem barbecue lub teriyaki. Treściwe danie warto przełamać lekką kompozycją ze świeżych warzyw, na przykład w postaci klasycznej sałatki greckiej. Soczysta pierś z kurczaka będzie także świetnie smakować w towarzystwie bakłażana z grilla lub szparagów, zwłaszcza w czasie majówki, kiedy trwa sezon na nowalijki. 
  • Kurczak grillowany to niekoniecznie zawsze musi być pierś. Na ruszcie możemy położyć także inne kawałki drobiu. Niezwykle smacznym daniem w stylu barbecue są na przykład skrzydełka buffalo. Musimy jednak pamiętać, że różne części będą miały inny czas pieczenia. Grillowany filet z kurczaka dochodzi najszybciej, a najwięcej czasu zajmie przyrządzenie udźca z kością.  
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne