Ziemniaki z grilla

Ziemniaczki z grilla są niezwykle pyszne! A z taką przyprawą smakują szczególnie smacznie;)

Czas przygotowania:
80 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.48 z 147 głosów)

Składniki:

  • 10 dużych ziemniaków,
  • 5 łyżeczek masła,
  • 5 łyżek mieszanki przypraw do ziemniaków na ostro.

Rodzaj diety:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • 1. Przyprawę zalać 1/4 szklanki zimnej wody i odstawić na około 30 minut, by warzywa napęczniały.
  • 2. Ziemniaki wyszorować. Naciąć "na krzyż" i w nacięcie każdego ziemniaka włożyć po pół łyżeczki masła. Przyprawę odsączyć na sicie. Nałożyć rownież po łyżce przyprawy. Ziemniaki ułożyć na folii aluminiowej, szczelnie zawinąć tworząc sakiewki.
  • 3. Opiekać na grillu około 40 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
  • Można również ziemniaki najpierw trochę obgotować, dzięki czemu grillowanie zajmie nam jedynie jakieś 10-15minut.

Porady

Zobacz też: grillowane ziemniaki z boczkiem, daktylami i oscypkiem

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy