Ziemniaki z grilla podane z ziołowym masłem – to klasyk potraw z rusztu. Są doskonałym dodatkiem do wielu dań. Idealnie komponują się z różnego rodzaju mięsami, z sałatkami i grillowanymi warzywami. Ich przygotowanie jest bardzo proste, ale trzeba sobie zarezerwować trochę czasu na ich doglądanie. Poniżej podajemy sprawdzony przepis na grillowane ziemniaki.
StockFood
(średnia 4.48 z 147 głosów)
Przygotowanie składników: zaczynamy od wyszorowania i dokładanego umycia ziemniaków, ponieważ będą podawane w łupinach. Koperek również myjemy i drobno siekamy. Masło łączymy z zieleniną i doprawiamy do smaku solą.
Ziemniaki z grilla: nacinamy je na krzyż do połowy szerokości (nie przecinając całej ich powierzchni), owijamy je do połowy folią aluminiową i układamy na grillu. Tak przygotowane ziemniaki pieczemy przez około 45 minut, aż staną się rumiane, a ich skórka będzie delikatnie chrupiąca. Ziemniaki z grilla podajemy z ziołowym masłem na gorąco, dzięki temu masło roztopi się i dokładnie je pokryje.
Porady
- Do ziemniaków z grilla możemy dodać nieco masła w czasie pieczenia, jednak nie jest to konieczne.
- Ziemniaki z grilla będą jeszcze lepiej smakowały, jeśli zrobimy je z gałązką świeżego rozmarynu.
- Ciekawym dodatkiem do ziemniaków pieczonych na grillu w folii są plasterki czosnku. Warto włożyć je między nacięcie w ziemniakach. Dodadzą one naszemu daniu bardziej wyrazistego smaku i aromatu.
- Pieczone ziemniaki z grilla możemy również przyprawić dodatkowymi przyprawami w zależności od naszego upodobania. Dobrze sprawdzą się tu takie przyprawy jak papryka słodka, ostra bądź wędzona, a także odrobina kminku czy oregano.
- Jeśli chcemy skrócić czas oczekiwania na ziemniaki z grilla, warto je wcześniej nieco podgotować w mundurkach. Dzięki temu zamiast 45 minut wystarczy, że będziemy je piec przez 20-25 minut.
- Poza sezonem możemy przyrządzić ziemniaki z grilla elektrycznego.
Sos tzatziki to pyszny sos pochodzący z kuchni greckiej. Składa się z gęstego jogurtu z dodatkiem ogórka, czosnku oraz świeżych ziół. Doskonale sprawdza się jako dodatek do dań z grilla, w tym także ziemniaków pieczonych na ruszcie lub w formie frytek.
Jak zrobić pyszny domowy sos tzatziki? Będziemy potrzebowali 200 g jogurtu (najlepiej greckiego), ok. 150 g ogórków, 1–2 ząbki czosnku, 1 łyżkę oliwy, sól do smaku. Zaczynamy od dokładnego umycia i obrania ogórków. Jeśli posiadamy ogórki gruntowe, nie musimy ich obierać. Wystarczy dobrze je wyszorować, a następnie posiekać lub zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Do jogurtu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, ogórki oraz szczyptę soli. Całość dokładnie mieszamy i dodajemy łyżkę oliwy. Opcjonalnie możemy dodać do naszego sosu tzatziki odrobinę posiekanej świeżej mięty lub koperku. Przed podaniem, warto schłodzić gotowy sos w lodówce.
Taki domowy sos tzatziki jest zdecydowanie lepszym i zdrowszym wyborem od popularnych gotowych produktów, które możemy kupić w sklepie. To idealny dodatek do wielu dań, w tym także do ziemniaków z grilla.
Ziemniaki z grilla doskonale smakują w swojej podstawowej wersji, serwowane z dodatkiem masła i ziół. Można jednak nieco urozmaicić to danie i przygotować je z nadzieniem. Doskonale sprawdzą się w tym wypadku farsze przygotowane z mielonego mięsa, które wcześniej dobrze jest obsmażyć z dodatkiem cebulki i czosnku, a nawet z sosem pomidorowym.
Ziemniaki z grilla mogą stanowić pełne danie, gdy zrobimy je z grzybami. Sprawdzą się zarówno leśne, jaki i pieczarki, które obowiązkowo wcześniej podsmażamy na maśle, z solą i pieprzem. Dzięki temu wydobędziemy z nich ich wyjątkowy smak.
Ziemniaki z grilla z serem to świetny dodatek do dania głównego. Warto postawić na wyrazisty, typu cheddar. Oprócz tego możemy zrobić ziemniaki z grilla z boczkiem – całość pięknie się podpiecze.
Komentarze