Ziemniaki z grilla

Ziemniaki z grilla podane z ziołowym masłem - to klasyk na obiad na grilla. Są doskonałym dodatkiem do wielu dań. Idealnie komponują się z różnego rodzaju mięsem, jak również sałatką, czy grillowanymi warzywami. Ich przygotowanie na grillu jest bardzo proste. Jak grillować ziemniaki? Ile piec ziemniaki na grillu? Odpowiedź na to i wiele innych pytań znajduje się w tym przepisie na pyszne ziemniaki z grilla. Sprawdź!

dodany przez: Kulinarna Ania

dania z ziemniaków

Czas przygotowania:
1godz. 20min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.48 z 147 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Grillowane ziemniaki 1.

    Jak upiec ziemniaki na grillu? Najpierw musimy odpowiednio przygotować ziemniaki zanim przystąpimy do grillowania. Zaczynamy od wyszorowania i dokładanego umycia ziemniaków. Koperek również myjemy i drobno siekamy. Masło łączymy z zieleniną i doprawiamy do smaku solą. Następnie nacinamy ziemniaki na krzyż do połowy szerokości (nie przecinając całej ich powierzchni), owijamy je do połowy folią aluminiową i układamy na grillu. Tak przygotowane ziemniaki pieczemy przez około 45 minut, aż staną się rumiane, a ich skórka będzie delikatnie chrupiąca. Ziemniaki z grilla podajemy z ziołowym masłem na gorąco, dzięki temu masło pysznie się roztopi na ciepłych ziemniaczkach. Możemy dodać również nieco masła jeszcze na grilla do ziemniaków, jednak nie jest to konieczne. 

Porady

  • Do ziemniaków pieczonych na grillu świetnie sprawdzi się również gałązka świeżego rozmarynu. 
     
  • Ciekawym dodatkiem do ziemniaków pieczonych na grillu w folii są plasterki czosnku. Warto włożyć je między nacięcie w ziemniakach. Dodadzą one naszemu daniu bardziej wyrazistego smaku i aromatu. 
     
  • Ziemniaki pieczone na grillu możemy również przyprawić dodatkowymi przyprawami w zależności od naszego upodobania. Dobrze sprawdzą się tu takie przyprawy jak papryka słodka, ostra bądź wędzona, a także odrobina kminku czy oregano. 
     
  • Jeśli chcemy skrócić czas oczekiwania na ziemniaki z grilla, warto je wcześniej nieco podgotować w mundurkach. Dzięki temu zamiast 45 minut wystarczy, że będziemy je piec przez 20-30 minut.

Ziemniaki z grilla z farszem 

Ziemniaki pieczone na grillu doskonale smakują w swojej podstawowej wersji, serwowane z dodatkiem masła i ziół. Warto jednak nieco urozmaicić to danie i przygotować pyszne ziemniaki z grilla z farszem. Doskonale sprawdzą się w tym wypadku farsze przygotowane z mielonego mięsa, grzybów czy ulubionego sera. Taka wersja ziemniaków pieczonych na grillu będzie o wiele bardziej sycąca i wartościowa. 

Zobacz też: grillowane ziemniaki z boczkiem, daktylami i oscypkiem

Notka redakcyjna

Sos tzatziki – idealny dodatek do ziemniaków

Sos tzatziki to pyszny sos pochodzący z kuchni greckiej. Składa się z gęstego jogurtu z dodatkiem ogórka, czosnku oraz świeżych ziół. Doskonale sprawdza się jako dodatek do dań z grilla, w tym także ziemniaków czy to w formie pieczonej na grillu czy w formie frytek. Jak zrobić pyszny domowy sos tzatziki?  Będziemy potrzebowali 200 g jogurtu (najlepiej greckiego), ok. 150 g ogórków, 1-2 ząbki czosnku, 1 łyżkę oliwy, sól do smaku. Zaczynamy od dokładnego umycia i obrania ogórków. Jeśli posiadamy ogórki gruntowe, nie musimy ich obierać. Wystarczy dobrze je wyszorować, a następnie posiekać lub zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Do jogurtu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, ogórki oraz szczyptę soli. Całość dokładnie mieszamy i dodajemy łyżkę oliwy. Opcjonalnie możemy dodać do naszego sosu tzatziki odrobinę posiekanej świeżej mięty lub koperku. Przed podaniem, warto schłodzić gotowy sos w lodówce. Taki domowy sos tzatziki jest zdecydowanie lepszym i zdrowszym wyborem od popularnych gotowców, które możemy spotkać w sklepie. To idealny dodatek do wielu dań, w tym także do ziemniaków pieczonych na grillu. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy