Ziemniaki z grilla z masełkiem i przyprawami to - obok kiełbasy i szaszłyków - absolutna klasyka potraw z rusztu. Są doskonałym dodatkiem do wielu dań, idealnie komponują się z różnego rodzaju mięsami, z sałatkami i grillowanymi warzywami. Ich przygotowanie jest bardzo proste, ale trzeba sobie zarezerwować trochę czasu na ich doglądanie. Poniżej podajemy sprawdzony przepis na grillowane ziemniaki.
Adobe Stock
(średnia 4.48 z 147 głosów)
Masło: rozmaryn myjemy, osuszamy i zachowujemy tylko listki. Masło łączymy z zieleniną i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ziemniaki: zaczynamy od wyszorowania ich i dokładanego umycia, ponieważ będą podawane w łupinach.
Gotowanie: w sporym garnku doprowadzamy wodę do wrzenia, wrzucamy ziemniaki na ok. 10 minut. Po tym czasie odlewamy je i odparowujemy, zostawiamy do przestudzenia.
Przyprawianie: ziemniaki nacieramy masłem z rozmarynem i przyprawami. Można je naciąć lub ponakłuwać widelcem, ale nie jest to konieczne. Owijamy je folią aluminiową.
Grillowanie: ziemniaki w folii układamy na ruszcie na ok. 30 minut. Od czasu do czasu warto je przekręcić. Czas pieczenia ziemniaków z grilla może być znacznie krótszy, wszystko zależy od tego, jakiej są wielkości. Miękkość możemy sprawdzać patyczkiem do szaszłyków.
Porady
- Ciekawym dodatkiem do ziemniaków pieczonych na grillu w folii są plasterki czosnku. Nacinamy skórkę ziemniaków i wciskamy kawałki czosnku. Dodadzą one naszemu daniu bardziej wyrazistego smaku i aromatu.
- Wcześniejsze obgotowanie ziemniaków skraca czas ich grillowania, ale nie jest to konieczny etap. Trzeba tylko pamiętać, że wtedy grillujemy je dłużej, bo około 45 minut.
- Poza sezonem możemy przyrządzić ziemniaki z grilla elektrycznego lub w piekarniku.
- Ziemniaki w folii można grillować również bez żadnych przypraw, wystarczy zawinąć je w folię i ułożyć na ruszcie. Gotowe można naciąć lub obrać ze skórki i posypać solą.
- Jednym z klasycznych dodatków do tej potrawy jest masło smakowe: czosnkowe, ziołowe. Wystarczy dodać po łyżeczce na już upieczone i gorące ziemniaki, rozpłynie się, stając się nośnikiem smaku. Druga metoda na nacięcie kartofli wzdłuż, tam wprowadzamy porcję mlecznego tłuszczu. Ziemniaki zawijamy folią do połowy. Takie masełko nada im niezwykle kremowego smaku i zniewalającego aromatu.
- Do ziemniaków z grilla pasują lekkie sałatki, sałata ze śmietaną, pomidory z cebulą polane oliwą i obficie posypane świeżo zmielonym pieprzem, sałatka z ogórków kiszonych lub surówka ze świeżych, można dodać do nich również rzodkiewki.
Ziemniaki z grilla można układać na ruszcie bez żadnych dodatków. Tu główną rolę gra smak kartofli i piękny, dymny zapach. Ale jeśli lubimy eksperymenty w kuchni, to warto natrzeć je wcześniej olejem lub masełkiem z ulubionymi przyprawami. Możliwości jest naprawdę wiele:
Będą jeszcze lepiej smakowały, jeśli zrobimy je z koperkiem, natką pietruszki lub szczypiorkiem.
Walory smakowe podbijemy, podając ziemniaki z domowymi, zdrowymi sosami. To dość uniwersalne dodatki, które sprawdzają się również do innych dań z grilla, pieczonych mięs i warzyw, a także do frytek. Z ziemniakami dobrze skomponuje się:
Ziemniaki z grilla doskonale smakują w swojej podstawowej wersji, serwowane z dodatkiem masła i ziół. Można jednak nieco urozmaicić to danie i przygotować je z nadzieniem.
Komentarze