REKLAMA

Stek z kalafiora

Stek z kalafiora to przepis na letni obiad dla całej rodziny. Stek z kalafiora jest bogaty w smak umami, który pokochają nawet mięsożercy. To typowo wegetariańskie danie jest świetną alternatywą dla mięsnego steku. Przygotowując stek z kalafiora warto pamiętać o dodatku sosu na bazie ziół lub świeżej surówki – dodadzą one całej potrawie lekkości. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

stek

Czas przygotowania:
40min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.46 z 143 głosów)


Kroki przygotowania:

  • czosnek-zabki-fot.iStock-min 1.

    Kalafior kroimy wzdłuż na pół dużym, ostrym nożem, potem tniemy ostrożnie na plastry grubości około 3 cm. Steki z kalafiora smarujemy z każdej strony oliwą i sosem sojowym, oprószamy solą, pieprzem i cukrem. Grillujemy na patelni z obu stron, aż cukier zacznie się karmelizować. 30 dag cieciorki, pastę tahini, czosnek i ewentualnie oliwę miksujemy na możliwie gładką pastę, przyprawiamy do smaku solą, kuminem i sokiem z cytryny.

  • ciecierzyca-fot. iStock- 2.

    Pomidorki (całą gałązkę), kawałki cukinii, kukurydzę i tę dodatkową garść cieciorki skrapiamy oliwą, krótko grillujemy na patelni po stekach z kalafiora. Na talerzu kładziemy skarmelizowany stek z kalafiora, gałązkę pomidorków, kolby kukurydzy i porcję hummusu, całość posypujemy ziarnami cieciorki, skrapiamy salsą i oliwą, dekorujemy kolendrą.

Porady

  • Do dekoracji można użyć kilka minikukurydz z zalewy.
  • Stek z kalafiora zawiera w przepisie pastę tahini. Można z powodzeniem przygotować ją w domu. Wystarczy uprażyć na suchej patelni ziarna jasnego sezamu a następnie zmiksować na gładką konsystencję blenderem o ostrzach o kształcie litery S. Sprawdź pełen przepis na domowe tahini!
  • Świetnie sprawdzi się patelnia do grillowania z ceramiczną powłoką. Patelnia żeliwna będzie natomiast dłużej utrzymywać ciepło.
     

Notka redakcyjna

Salsa do steku kalafiora

Stek z kalafiora smażony na patelni idealnie komponuje się z lekkimi sosami na bazie oliwy i ziół. Przepis na salsę wymaga użycia tylko kilku składników. 5 liści kolendry, 1 ząbek czosnku i 5 łyżek oliwy miksujemy, przyprawiamy do smaku sokiem z cytryny i solą. Jeśli sos jest zbyt gęsty lub zbyt wyrazisty w smaku dolewamy więcej oliwy, odstawiamy. Stek z kalafiora polewamy salsą chwilę przed podaniem.


Alternatywą dla salsy może być także kolendrowe pesto. Pęczek kolendry siekamy w całości, razem z łodyżkami, miksujemy z 50 gramami uprażonych na suchej patelni migdałów bez skórki, 50 gramami startego sera typu parmezan i taką ilością oleju ryżowego, aby odpowiadała nam konsystencja. Przyprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem – warto sięgnąć po biały. Stek z kalafiora polewamy lekko rozrzedzonym pesto tak jak sosem.

Jak zrobić stek z kalafiora?

Na stek z kalafiora najlepiej nadają się środkowe części warzywa. Najlepiej pokroić główkę razem z łodyżką na pionowe plastry grubości około 2-3 cm. Różyczki kalafiora, które odpadną podczas krojenia można wykorzystać do wielu różnych potraw. Można zrobić z nich kotlety z kalafiora lub spód do wegańskiej i bezglutenowej pizzy! Takie dania są zdecydowanie bardziej interesujące niż typowy „kalafior z bułką tartą”. Powyższy przepis na stek z kalafiora to pomysł na pełny, pyszny obiad z pieczonymi warzywami i humusem. 
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy