Stek z kalafiora to przepis na zdrowy obiad dla całej rodziny. Danie jest bogate w smak umami i naturalny, orzechowy aromat, który pokochają nawet mięsożercy. To typowo wegetariańskie rozwiązanie jest ciekawą alternatywą dla tradycyjnego steku. Świetnie smakuje z dodatkiem sosu na bazie świeżych ziół i w towarzystwie wyrazistej surówki. Kiedy ciepły, letni dzień prosi się o lekki obiad, koniecznie wypróbujcie stek z kalafiora. Przepis jest bardzo prosty i szybki.
Adobe Stock
(średnia 4.46 z 143 głosów)
Przygotowanie: piekarnik nastawiamy na 190°C, tryb góra-dół. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Kalafior: obieramy z liści, myjemy i osuszamy. Odcinamy część trzonu, która wystaje poza różyczki. Kroimy warzywo w równe plastry o grubości 2 cm.
Smażenie: nacieramy stek z kalafiora oliwą i oprószamy solą, po czym układamy go na rozgrzanej patelni z grubym dnem. Smażymy na średnim ogniu z obu stron przez kilka minut, aż się lekko zarumieni.
Pieczenie: posypujemy podsmażone steki przyprawami: czosnkiem, słodką papryką i pieprzem. Przekładamy je do piekarnika. Powinny spędzić w nim około 15 minut. W międzyczasie przekręcamy je na drugą stronę i smarujemy oliwą, jeśli staną się zbyt suche.
Podanie: steki z kalafiora serwujemy na ciepło z ulubionymi ziołami.
Porady
- Najlepiej, jeśli smażymy steki z kalafiora na patelni z żeliwną rączką lub w brytfance. Możemy je wtedy włożyć do piekarnika razem z naczyniem.
- Żeby otrzymać 4 steki, warto przygotować 2 kalafiory, ponieważ najłatwiej wyciąć ładne plastry ze środka warzywa. Polecamy użycie bardzo ostrego noża, inaczej różyczki będą się kruszyć.
- Resztki, które pozostały nam po wycięciu plastrów na steki, możemy wykorzystać do przyrządzenia różnych dań, takich jak zupa krem z kalafiora. Rekomendujemy także podanie warzywa z bułką tartą. To świetny dodatek do potraw mięsnych lub wegetariańskich.
- Stek z kalafiora możemy udekorować posiekaną kolendrą lub natką pietruszki, a także pestkami granatu, orzeszkami pinii lub sezamem. Warto zaserwować go z ćwiartką cytryny.
- Od naszych preferencji zależy, w jaki sposób chcemy przyrządzić steki z kalafiora w piekarniku. Jeśli nie chcemy ich wcześniej smażyć, równie dobrze możemy je obgotować lub tylko upiec. Potrwa to jednak nieco dłużej. Ponadto kalafior wysusza się w piekarniku, dlatego pamiętajmy, żeby co jakiś czas smarować go oliwą. Steki warzywne możemy również przyrządzić na grillu.
- Użyjmy do nasmarowania plastrów ulubionych przypraw. Do kalafiora pasują między innymi kmin rzymski, wędzona papryka, chili, cynamon i gałka muszkatołowa.
- Stek z kalafiora na patelni warto podawać z sosem. Doskonale sprawdzi się na przykład chimichurri, czyli argentyński sos z posiekanych ziół, czosnku, oliwy i octu. Możemy także podać tę potrawę w towarzystwie sosu pomidorowego lub jogurtowego.
Kalafior jest wdzięcznym warzywem, które lubi towarzystwo różnych dodatków i pasuje do wielu potraw. My proponujemy zrobienie z niego gwiazdy obiadowego talerza. Stek z kalafiora możemy podać z:
Nasz przepis na stek z kalafiora jest bardzo prosty. Wystarczy nasmarować plastry oliwą, oprószyć przyprawami, podsmażyć i upiec. Pomysłów na to skromne danie jest jednak o wiele więcej. Przedstawiamy niektóre z nich:
Wraz z rosnącą popularnością diety wegańskiej i wegetariańskiej w ofertach restauracji, a niedługo potem w naszych domach, zaczęły się pojawiać steki warzywne. Najpopularniejsze są te zrobione z kalafiora. Nie bez powodu – po odpowiedniej obróbce termicznej zachowuje on swoją strukturę, a jednocześnie ulega karmelizacji i uwalnia słodkie, orzechowe nuty smakowe. Nie jest jednak jedynym warzywem, które da się przyrządzić w ten sposób. Koniecznie wypróbujcie także wegańskie steki z grzybów portobello. Najlepiej smakują w marynacie barbecue, z dodatkiem ziołowego sosu i awokado. Polecamy także stek z selera z salsą pomidorową. Mięsiste warzywo korzeniowe doskonale imituje danie z wołowiny, a świeży, kwaskowy sos w meksykańskim stylu świetnie uzupełnia kompozycję smakową. Podobnie możemy przyrządzić steki z młodej kapusty. To obiad, który robi się sam. Popularne polskie warzywo w tej oryginalnej odsłonie możemy doprawić klasycznymi przyprawami, takimi jak ziele angielskie, majeranek i kminek, ale świetnie smakuje także z olejem sezamowym i sosem sojowym.
Komentarze