Pieczarki z grilla w aromatycznej marynacie pachną ziołami i czosnkiem. Są doskonałym dodatkiem do mięs, ryb lub dań wegetariańskich. Możemy je podać w towarzystwie innych warzyw – pomidorków koktajlowych, cukinii, bakłażanów lub czerwonej papryki. Świetnie sprawdzają się także jako niezależna, wegańska przekąska podczas imprezy w ogrodzie. Grillowane pieczarki najlepiej smakują ze świeżą bagietką lub chrupiącymi grzankami.
Artur Rogalski
(średnia 4.48 z 191 głosów)
Pieczarki: myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Jeśli są duże – dodatkowo obieramy je ze skórki.
Czosnek: obieramy i przeciskamy przez praskę.
Marynata: w osobnej misce mieszamy olej z czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Doprawiamy łyżeczką soli. Do gotowej marynaty wrzucamy oczyszczone pieczarki.
Grillowanie: pieczarki w marynacie kładziemy na tacce na ruszcie grilla. Opiekamy przez ok. 5 min z obydwu stron
Pieczarki z grilla: posypujemy posiekaną natką pietruszki i podajemy ze świeżym pieczywem.
Porady
- Pieczarki możemy nadziać na patyki do szaszłyków i w tej formie położyć na grillu.
- Możemy je także upiec w naczyniu żaroodpornym w piekarniku.
- Jeśli chcemy wzbogacić smak marynaty, dobrym pomysłem będzie dodatek sosu sojowego lub papryczki chili.
- Grillowane pieczarki możemy posypać także innymi świeżymi ziołami, np. koperkiem, tymiankiem lub oregano.
Zamiast marynaty możemy natrzeć pieczarki domowym masłem czosnkowym:
Gotowe pieczarki z grilla ostrożnie przekładamy na talerze, uważając, aby nie wylać masła.
Pieczarki możemy faszerować na wiele różnych sposobów:
Pieczarki są popularnym dodatkiem do szaszłyków na grilla – zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej. Możemy zrobić je z kurczakiem, łososiem lub w wersji wegetariańskiej, czyli z warzywami, np. papryką, cukinią czy bakłażanem. Dla minimalistów sprawdzą się szaszłyki z samymi pieczarkami. Wszystkie świetnie smakują i doskonale wyglądają.
Do pieczarek z grilla w formie szaszłyków (lub w wariancie podstawowym, czyli bez patyczków) świetnie pasuje sos aioli lub barbecue.
Komentarze