Grillowana kukurydza

Grillowana kukurydza ma jeszcze więcej smaku i aromatu niż jej gotowana wersja. Możesz podać ją jako dodatek do posiłku lub samodzielną przekąskę. W zależności od dodatków, po kukurydzę z grilla mogą sięgnąć zarówno osoby na diecie wegetariańskiej, wegańskiej jak i bezglutenowej. Szczególnie w sezonie letnim, warto mieć w zanadrzu szybki, prosty i pyszny przepis na grillowaną kukurydzę, którą możesz podać na różne sposoby.

dodany przez: mojegotowanie

Przekąski

Czas przygotowania:
1godz. 30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.45 z 143 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Kukurydza 1.

    Aby przygotować grillowaną kukurydzę, kolby obierz. Możesz zostawić końcówki liści, tak by gotowa przekąska ładnie się prezentowała. Kukurydzę ugotuj w wodzie z dodatkiem cukru przez ok 45 minut. do miękkości.

  • Kukurydza grillowanie 2.

    Wstępnie przygotowane kolby wrzuć na grilla. Możesz ułożyć je bezpośrednio na ruszcie lub użyć tacek do grillowania. Kukurydza powinna się zgrillować się równomiernie, z każdej strony, dlatego kontroluj proces rumienienia. Gotową przekąskę możesz zaserwować z masłem i solą lub dodatkiem ulubionych dipów.

Porady

  • Jeśli mamy do dyspozycji młode kolby kukurydzy, możemy je grillować bez gotowania. Jednak aby równomiernie się zgrillowały, a kawałki liści nie spaliły, najlepiej wymoczyć kolby w wodzie przez 20 minut. W sklepach dostępna jest również kukurydza gotowana na grilla. Tę wystarczy natłuścić i wrzucić na ruszt. 
  • Klasyczny przepis na kukurydzę z grilla przewiduje grillowanie kolby w liściach. Po uprzednim podgotowaniu, kukurydzę możemy jednak przygotować również w folii aluminiowej. Kukurydza z grilla w folii aluminiowej podgrzewa się szybko i równomiernie. Jeżeli chcesz uzyskać bardziej dymny posmak, pod koniec wyjmij kukurydzę z folii i pozostaw przez kilka minut na rozgrzanym ruszcie. 
  • Grillowana kukurydza może być bazą do innych przepisów. Jeżeli lubisz eksperymentować, możesz przygotować kukurydzę z grilla na kilka sposobów. W wersji dla mięsożerców, idealny będzie przepis na grillowaną kukurydzę w boczku.  

Notka redakcyjna

Jak przygotować kukurydzę na grilla?

Jeżeli masz do dyspozycji nieoczyszczone kolby, przed przystąpieniem do grillowania należy usunąć nadmiar liści i włóknistych wąsów. Aby kukurydza z grilla była miękka, a jednocześnie chrupiąca i soczysta, warto ją uprzednio podgotować. Wyjątek stanowią młode warzywa, które wystarczy zamoczyć w wodzie na około 20 minut. Po wstępnej obróbce, ważne jest aby równomiernie natłuścić kolby. Tak przygotowana kukurydza jest gotowa do grillowania. Na tym etapie możemy jednak dodatkowo podkręcić smak ziaren. Zamiast klasycznego masła, warto wykorzystać wersję czosnkową lub ziołową. Podgotowane kolby możemy również zamarynować w oliwie z dodatkiem chilli, czosnku i soku z limonki. 

Jak zrobić kukurydzę z grilla?

Kukurydza z grilla sprawdzi się na każdym rodzaju grilla- gazowym, węglowym czy elektrycznym. Poza sezonem ogródkowym, kukurydzę z grilla możemy przygotować również na specjalnej, rozgrzanej patelni grillowej - najlepiej żeliwnej lub ze stali nierdzewnej. W zależności od mocy dostępnego sprzętu, czas grillowania może się różnić. Najlepiej na bieżąco kontrolować poziom podpieczenia. Kiedy zobaczysz, że kukurydza równomiernie się zarumieniła, a ziarna są dostatecznie miękkie i soczyste, to oznaka, że grillowana kukurydza jest gotowa do serwowania. 

Jak podać grillowaną kukurydzę? 

Choć wystarczy dodatek masła i soli, kukurydza z grilla świetnie komponuje się z dipami - sprawdzi się klasyczny sos majonezowy,  sos paprykowy lub guacamole. Grillowane warzywa to jednak również pyszny dodatek do chrupiącej sałaty. Wszystko zależy od dostępnych składników i fantazji. Dla urozmaicenia smaku i tekstury możemy skorzystać na przykład z różnych rodzajów sera. Jeżeli lubisz eksperymentować z dodatkami, koniecznie sprawdź aż 6 pomysłów na sałatki do dań z rusztu.
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy