Kaszanka z grilla

Kaszanka z grilla to obowiązkowy punkt w menu wszystkich letnich przyjęć w ogrodzie. Choć to tanie i banalnie proste danie, to wszyscy czekamy na nie z utęsknieniem przez cały rok, bo smak i zapach kaszanki z rusztu jest nie do podrobienia. Zobaczcie nasz szybki przepis na dobrze wypieczoną i pysznie doprawioną kaszankę! 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

kaszanka dania mięsne przekąski

Czas przygotowania:
20min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.4 z 146 głosów)

Kaszanka z grilla - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • cebula-krojenie 1.

    Przygotowanie kaszanki: Cebulkę obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. Przygotowujemy kawałki folii aluminiowej i formujemy z nich łódeczki. Na każdej układamy kaszankę, posypujemy ją cebulą i doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Zawijamy wszystko szczelnie folią.

  • kaszanka-z-grilla 2.

    Grillowanie: Tak przygotowane paczuszki układamy na dobrze rozgrzanym grillu i smażymy około 15-20 minut. 

Porady

  • Wielu z nas zastanawia się czy kaszankę z grilla się nacina? Jest wiele teorii, jednak my nie polecamy nacinania, ani nakłuwania kaszanki widelcem. Najlepiej po prostu położyć ją na brzegu grilla i delikatnie obracać co kilka minut, aby równomiernie się zarumieniła. Ewentualne nacięcie można zrobić dopiero na koniec smażenia, podając gotową kaszankę na talerze.  
  • Kaszanka z grilla zazwyczaj pojawia się na naszych talerzach z musztardą, ketchupem lub chrzanem, ale świetnie będzie pasował do niej również sos barbecue, chrzanowy lub czosnkowy.
  • Wielu z nas przed majówką zaopatruje się w duży zapas kaszanki, który często pozostaje niewykorzystany. Często pojawia się więc pytanie czy kaszankę można mrozić? Kaszanka nadaje się do mrożenia, pod warunkiem, że jest jeszcze przed obróbką termiczną. Kaszanka z grilla nie nadaje się już do mrożenia i powinniśmy zjeść ją na bieżąco.
  • Kaszanka z grilla to nie wszystko. Poza sezonem grillowym, kaszankę możemy oczywiście przyrządzić też na patelni lub w piekarniku.

Notka redakcyjna

Kaszanka z grilla - przepis, który uda się każdemu

Przepis na kaszankę z grilla to szybka i banalna receptura. Wystarczy ułożyć ją bezpośrednio na ruszcie, na specjalnych tackach do grillowania lub owinąć ją folią aluminiową. Taka kaszanka z grilla w folii będzie idealnie dopieczona w środku i nie spali się na zewnątrz. Kaszanka z grilla robi się około 15-20 minut. Jak jeść kaszankę? Najlepiej smakuje podana z podsmażoną cebulką. Jeśli lubimy bardziej aromatyczne dania, warto posypać ją też majerankiem oraz dużą ilością świeżo mielonego pieprzu. Do tego wystarczy już tylko świeże pieczywo i jakiś chrupiący dodatek w postaci kiszonego ogórka lub świeżej surówki czy sałatki do grilla

Z czym podawać kaszankę? Pomysły na dodatki do kaszanki

Jeśli lubicie bardziej wyraziste dania, z pewnością posmakuje wam też kaszanka z grilla z kapustą kiszoną. Aby przygotować ten smakołyk, wystarczy odcisnąć kapustę kiszoną z soku i wyłożyć na dużym kawałku folii aluminiowej. Na takim łożu z kapusty układamy kaszankę i przykrywamy kolejną warstwą kapusty. Następnie wszystko szczelnie owijamy folią aluminiową i układamy na rozgrzanym grillu. Pieczemy przez około 30 minut, przewracając o jakiś czas paczuszkę z folii na drugą stronę. 

Pysznym połączeniem, wartym przetestowania, jest też kaszanka z grilla z jabłkiem. Ten duet tworzy idealny balans słodkiego i słonego smaku, który zachwyci każdego. Aby przygotować ten przysmak, wystarczy Zawinąć w folii aluminiowej kaszankę wraz z obranym i pokrojonym w ósemki jabłkiem. Do tego można dołożyć też drobno posiekaną cebulkę. Wszystko szczelnie owijamy folią i wrzucamy na ruszt na około 20 minut. 

Kaszanka z grilla to nie tylko pyszny posiłek solo, ale też świetne nadzienie do wielu innych dań. Można nią faszerować przeróżne tarty, naleśniki lub pierogi. Pysznie smakują też pieczarki, ziemniaki czy jabłka faszerowane kaszanką. Inny smaczny pomysł na niecodzienne danie to kaszanka w liściu kapusty z grilla.

Kaszanka z grilla - kcal 

Ile kalorii ma kaszanka z grilla? Choć to danie może wydawać się bombą kaloryczną, jeśli nie dodamy do niego masła, smalcu czy smażonej na oleju cebuli, nie będzie miało aż tak dużej wartości energetycznej. Dokładna kaloryczność zależy oczywiście od konkretnego przepisu i użytych dodatków. Kaszanka z grilla bez dodatków ma około 270 kalorii w 100 gramach. Warto tu zaznaczyć, że jedna średniej wielkości kaszanka waży około 150 gramów.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy