Kaszanka z grilla z dodatkiem cebulki to obowiązkowy punkt w menu wszystkich letnich przyjęć w ogrodzie. Choć to tanie i banalnie proste danie, to wszyscy czekamy na nie z utęsknieniem przez cały rok, bo smak i zapach jest nie do podrobienia. Można ją piec bezpośrednio na ruszcie, ale będzie mniejszy bałagan, jeśli zrobimy ja na folii albo na specjalnej tacce do pieczenia. Zobaczcie nasz szybki przepis na dobrze wypieczoną i pysznie doprawioną kaszankę z grilla.
Artur Rogalski
(średnia 4.39 z 147 głosów)
Cebule: obieramy je z łupin i kroimy w piórka. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.
Przygotowanie kaszanki: odrywamy kawałki folii aluminiowej i formujemy z nich łódeczki. Na każdej układamy kaszankę, posypujemy ją cebulą i doprawiamy majerankiem. Zawijamy wszystko szczelnie folią.
Grillowanie: tak przygotowane paczuszki układamy na dobrze rozgrzanym ruszcie. Kaszanka z grilla robi się około 15-20 minut.
Porady
- Często zastanawiamy się, czy kaszankę z grilla się nacina? Jest wiele teorii, jednak my nie polecamy nacinania, ani nakłuwania kaszanki widelcem. Najlepiej po prostu położyć ją na brzegu grilla i delikatnie obracać co kilka minut, żeby równomiernie się zarumieniła. Ewentualne nacięcie można zrobić dopiero na koniec smażenia, podając gotową kaszankę na talerze.
- Kaszanka z grilla zazwyczaj pojawia się na naszych talerzach z musztardą, ketchupem lub chrzanem, ale świetnie będzie pasował do niej również sos barbecue, chrzanowy lub czosnkowy.
- Przed majówką zaopatrujemy się w duży zapas kaszanki, zdarza się, że zostaje nam niewykorzystana. Pojawia się więc pytanie czy kaszankę można mrozić? Kaszanka nadaje się do mrożenia, pod warunkiem, że jest jeszcze przed obróbką termiczną. Grillowaną należy zjeść na bieżąco.
- Kaszankę można przyrządzać na wiele sposobów, poza sezonem dużą popularnością cieszy się wersja przyrządzona na patelni lub w piekarniku.
Przepis na kaszankę z grilla jest szybki i banalny. Wystarczy ułożyć ją bezpośrednio na ruszcie, na specjalnych tackach do grillowania lub owinąć ją folią aluminiową. Można zrobić ją bez żadnych dodatków lub trochę wzmocnić jej smak przyprawami:
Niezależnie od tego, które przyprawy wybierzemy, można posypać nimi wierzch kiełbasek (ilość do smaku), lub wymieszać je z cebulą. Kaszanka z grilla w folii będzie idealnie dopieczona w środku i nie spali się na zewnątrz, a przy tym można przy okazji zamknąć z nią inne dodatki.
Jeśli chcemy przygotować bardziej sycące i wyraziste kompozycje smakowe, to warto przetestować:
Kaszanka z grilla to nie tylko pyszny posiłek solo, ale też świetne nadzienie do wielu innych dań. Można nią faszerować:
Kaszankę podajemy z kromką świeżego chleba, bułką, do tego musztarda, ketchup lub ulubiony sos. Sprawdzą się tu też ziemniaki, w cząstkach lub całości lub szaszłyki warzywne. Sprawdzi się też lekka sałatka z miksu sałat, ze śmietaną lub winegretem, a także ogórek kiszony, surówka z ogórków świeżych, pomidorki z cebulą. Raczej stawiamy na lekkie i proste surówki z nowalijek.
Ile kalorii ma kaszanka z grilla? Choć to danie może wydawać się bombą kaloryczną, jeśli nie dodamy do niego masła, smalcu czy smażonej na oleju cebuli, nie będzie miało aż tak dużej wartości energetycznej. Dokładna kaloryczność zależy oczywiście od konkretnego przepisu i użytych dodatków. Kaszanka z grilla bez dodatków ma około 270 kalorii w 100 gramach. Warto tu zaznaczyć, że jedna średniej wielkości kaszanka waży około 150 gramów.
Komentarze