Sałatka z kuskusem

Sałatka z kuskusem to szybki i zdrowy posiłek, który można łatwo zabrać ze sobą na wynos. Połączenie kaszy, świeżych, chrupiących warzyw oraz soczystego kurczaka stanowi zbilansowany i wartościowy posiłek, który syci na długo. Jak przygotować ten przysmak? Zobaczcie nasz sprawdzony przepis!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

sałatki przekąski

Czas przygotowania:
20min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.41 z 177 głosów)

Sałatka z kuskusem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • kuskus 1.

    Przygotowanie kaszy: Kuskus zalewamy gorącą wodą i lekko solimy. Następnie przykrywamy i odstawiamy na 7-8 minut do napęcznienia. W tym czasie myjemy i kroimy wszystkie warzywa oraz suszone pomidory w niewielką kostkę, a czerwoną cebulę drobno siekamy.

  • smazony-kurczak 2.

     Przygotowanie kurczaka: W tym czasie kroimy pierś z kurczaka w kostkę i podsmażamy na łyżce oleju aż uzyska złoty kolor. Doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i słodką papryką. Usmażonego kurczaka odkładamy do ostudzenia.

  • sos 3.

    Przygotowanie sosu: Majonez mieszamy z jogurtem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sałatkę łączymy z sosem przed samym podaniem.

Porady

  • Sałatka z kuskusem, kurczakiem i ogórkiem świetnie sprawdzi się na imprezę. Można podać ją wymieszaną lub w formie warstwowej.
  • Jeśli lubimy bardziej wyrazisty smak, zalejmy kuskus bulionem zamiast wrzątku. Można też dodać do niego szczyptę kurkumy dla wydobycia intensywniejszego koloru.
  • Przygotowując sałatkę z kuskusem, warto od razu zrobić większą porcję i zapakować ją jako lunch do pracy na kolejny dzień.

Notka redakcyjna

Kasza kuskus - jak gotować?

Kasza kuskus szybko trafiła w gusta wszystkich, lubiących szybką i zdrową kuchnię. Wszystko dlatego, że łączy w sobie cechy makaronu i kaszy, a jej przygotowanie nie wymaga gotowania i trwa dosłownie kilka minut. Jak ugotować kuskus na sypko i szybko? Wystarczy zalać kaszę wrzątkiem w proporcji 1:1. Woda musi zakrywać kaszę około i wystawać około 1-2 cm powyżej jej poziomu. Naczynie przykrywamy i odstawiamy na 7-8 minut. Po tym czasie kasza napęcznieje, zmięknie i będzie gotowa do spożycia.

Aby kuskus miał więcej smaku, można zalać go nie tylko wrzątkiem, ale i bulionem warzywnym lub mięsnym. Warto też przetestować różne przyprawy, które dodadzą mu aromatu i koloru. Takim dodatkiem może być odrobina sosu sojowego lub duża szczypta kurkumy. Dzięki temu, kuskus nabierze wyrazistszego koloru, a także dodatkowym walorów smakowych. 

Sałatka z kuskusem - przepis

Tak przygotowany kuskus szybko możemy zamienić w zdrową sałatkę. Wystarczy wymieszać kaszę z ulubionymi warzywami i sosem. Sałatka z kuskusem może być przygotowana właściwie ze wszystkich warzyw, zarówno surowych, jak i ugotowanych lub podsmażonych. Kuskus pysznie łączy się ze świeżym ogórkiem, papryką czy pomidorami, ale także z gotowanym brokułem, kalafiorem bądź fasolką szparagową. Fantastycznie sprawdzi się tu także grillowana cukinia czy bakłażan.

Do kaszy i warzyw warto dodać aromatyczne zioła i przyprawy. Szczególnie polecamy posiekaną natkę pietruszki, koperek lub szczypior. Jeśli chodzi o przyprawy, warto dodać szczyptę ziół prowansalskich, bazylii lub oregano. Dla przełamania smaku można dodać odrobinę chilli lub sproszkowanego imbiru. Świetnym dodatkiem do sałatki z kuskusem są także suszone pomidory, oliwki, kapary czy kiszone lub marynowane ogórki. Jeśli lubimy chrupiące dodatki, dodajmy też garść uprażonych wcześniej pestek dyni bądź słonecznika albo posiekanych orzechów.

Kolejnym, opcjonalnym składnikiem takiej sałatki mogą być sery lub mięso. Tak wzbogacony przepis będzie znacznie bardziej sycący i treściwy, więc może stanowić pełnowartościowy obiad. Najpopularniejsze połączenie to sałatka z kuskusem i kurczakiem albo równie dobrze sprawdzi się tu też podsmażony boczek czy pokrojona w kostkę szynka. Tym, którzy od mięsa wolą ryby, z pewnością posmakuje sałatka z kuskusem i tuńczykiem lub w wersji ze smażonymi krewetkami. Z kolei wegetarianom do gustu przypadnie sałatka z kuskusem i jajkiem. Świetnym składnikiem są też wszelkiego rodzaju sery, zarówno twarde, jak i miękkie. Najpyszniej smakuje sałatka z kuskusem i fetą, mozzarellą lub parmezanem. 

 Co zrobić z kaszy kuskus? Inne przepisy

Kasza kuskus to baza do wielu przepysznych przepisów, nie tylko tych sałatkowychIdealnie nadaje się do faszerowania wszelkiego rodzaju warzyw i mięs. Przepis na paprykę, cukinię lub cebulę faszerowaną kuskusem to fantastyczny pomysł na szybki obiad dla całej rodziny. Można z niej zrobić też pyszne placuszki, zapiekanki oraz pulpeciki.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy