Banany z grilla

Banany z grilla to niezwykle ciekawy pomysł na smaczną przekąskę. Podane w towarzystwie domowych lodów waniliowych świetnie sprawdzą się jako nietuzinkowy deser. To doskonały sposób na zaskoczenie gości – tym bardziej, że smakołyk jest bardzo prosty w wykonaniu. Połączenie pieczonych owoców i jakościowej czekolady z pewnością zrobi furorę na wszystkich imprezach. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

desery

Czas przygotowania:
25min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.47 z 187 głosów)


Okazje:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Banany z grilla - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie składników: Skórę bananów nacinamy na całej długości, zaczynając od końcówki owocu. Czekoladę łamiemy na drobne kawałki i układamy w naciętym bananie.

  • 2.

    Banany z grilla: Całość owijamy folią aluminiową, układamy na grillu i pieczemy przez około 20 minut. Gdy czekolada się rozpuści, a banany zmiękną, przekładamy je na talerz i odwijamy z folii. Grillowane banany podajemy z lodami waniliowymi lub innymi, ulubionymi dodatkami. 

Porady

  • Banany z grilla w folii można też przygotować bez dodatku czekolady. W takiej wersji polecamy serwować je w towarzystwie domowej bitej śmietany lub jakościowego miodu. Dobrze komponują się również ze smakiem polewy toffi. 
  • Banany można również przygotować w piekarniku – nie muszą się bowiem upiec, lecz jedynie podgrzać.
  • Układając banany na grillu, należy je umieścić na środkowej części rusztu. Nie powinny mieć one kontaktu z otwartym ogniem – w przeciwnym razie mogą zbyt mocno się spiec lub nawet spalić. 
  • Smak bananów z grilla dobrze podkreśli odrobina alkoholu – na przykład rumu czy likieru kajmakowego. Można dodać go pod sam koniec grillowania, gdy skórka już pęknie lub skropić nim gotowy deser.
  • Fanom słodkich deserów polecamy włożenie do bananów z grilla z czekoladą kilku pianek marhmallow, które apetycznie roztopią się podczas obróbki termicznej.
  • By przygotować deser w wersji wegańskiej, wystarczy użyć jakościowej czekolady gorzkiej. Przed zakupem należy się jednak upewnić, że jest ona w pełni pozbawiona składników, takich jak tłuszcz mleczny czy serwatka, które niektórzy producenci dodają celem obniżenia kosztów produkcji.
  • Warto wiedzieć, że na grillu można przyrządzać wiele różnych owoców i warzyw - nie tylko banany, ale też na przykład gruszki, śliwki, jabłka, a nawet posmarowane miodem plasterki arbuza. 

Notka redakcyjna

Jak grillować banany?

Banany z grilla można przyrządzać na kilka różnych sposobów. Można piec je zarówno w skórce, jak i po obraniu, zawinięte w folię lub bez niej. Ciekawie smakują też w formie szaszłyków – ułożone między innymi owocami. By słodka przekąska wyszła idealnie, należy pamiętać o kilku istotnych kwestiach.

Banany pieczone bez skórki warto owinąć w folię. Dzięki temu nie tylko unikniemy czasochłonnego sprzątania, ale i uzyskamy owoce o miękkiej, kremowej konsystencji. Dodatkowo, zawijając banany w folię aluminiową, należy pamiętać, by robić to błyszczącą stroną do środka. 

Grillowane banany, pieczone w skórce, można rozciąć z jednej strony, ponacinać w kilku miejscach, albo zostawić w całości. W tym ostatnim przypadku będą gotowe gdy skórka zacznie pękać, a owoce puszczać sok. Oczywiście, warto je grillować z obu stron, by równo się podgrzały i zarumieniły. 

Dodatki do bananów z grilla na słodko

Grillowane banany często serwuje się w towarzystwie gałki domowych lodów. Dobrze smakują też z dodatkami, takimi jak dżem truskawkowy, konfitura wiśniowa, polewa waniliowa czy inne, świeże owoce. Największą popularnością cieszą się jednak banany z grilla z czekoladą. W takiej wersji, wystarczy ponacinać owoce i wcisnąć do ich środka małe kawałeczki czekolady, która roztopi się pod wpływem temperatury i stworzy wspaniały deser. 

Gotowy deser można obsypać wiórkami kokosowymi lub posiekanymi na drobno orzechami. W tym celu świetnie sprawdzą się również dodatki, takie jak chociażby bita śmietana, mielony cynamon, śmietankowe pianki czy kolorowe posypki cukrowe. Przy ich pomocy można wyczarować wspaniały, oryginalny i ciepły deser. 

Banany z grilla (w słodko-słonej wersji)

Banany z grilla z czekoladą fantastycznie komponują się ze słonymi nutami. Polecamy spróbować ich z dodatkiem odrobiny solonego masła orzechowego. W takiej wersji, wierzch deseru warto posypać posiekanymi na drobno, prażonymi orzechami. 

Banana z grilla można też polać domowym sosem o smaku solonego karmelu. Do jego przygotowania potrzebny będzie cukier, odrobina masła, śmietanki 30% oraz szczypta soli. Wystarczy podgrzać cukier do momentu, aż się skarmelizuje, a następnie dodać masło i dokładnie wymieszać oba składniki. Gdy masło się rozpuści, dodaje się do niego śmietankę oraz sól (cały czas mieszając). Gotowy sos można przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy