Banany z grilla to niezwykle ciekawy pomysł na smaczny deser. Podane w towarzystwie domowych lodów waniliowych świetnie sprawdzą się jako nietuzinkowy podwieczorek. To doskonały sposób na zaskoczenie gości – tym bardziej, że smakołyk jest bardzo prosty w wykonaniu. Połączenie bananów z grilla i jakościowej czekolady z pewnością zrobi furorę na wszystkich imprezach.
iStock
(średnia 4.47 z 187 głosów)
Czekolada: łamiemy ją na drobne kawałki.
Banany: skórę bananów nacinamy na całej długości, zaczynając od końcówki owocu. W nacięcie wciskamy kawałki czekolady. Owijamy je szczelnie folią aluminiową.
Grillowanie: banany układamy na ruszcie na około 20 minut, po 10 minutach przekręcamy je na drugą stronę. Gdy czekolada się rozpuści, a owoce zmiękną, przekładamy je na talerz i odwijamy z folii.
Podanie: banany z grilla serwujemy z lodami waniliowymi lub śmietankowymi.
Porady
- Banany z grilla w folii można też przygotować bez dodatku czekolady. W takiej wersji polecamy serwować je w towarzystwie domowej bitej śmietany lub jakościowego miodu. Dobrze komponują się również ze smakiem polewy toffi.
- Banany można również przygotować w piekarniku lub na patelni – nie muszą się bowiem upiec, lecz jedynie podgrzać. To dobra propozycja na chłodniejsze dni, gdy grillowanie na świeżym powietrzu nie wchodzi już w grę.
- Układając banany na grillu, należy je umieścić na środkowej części rusztu. Nie powinny mieć one kontaktu z otwartym ogniem – w przeciwnym razie mogą zbyt mocno się spiec lub nawet spalić.
- Smak bananów z grilla dobrze podkreśli odrobina alkoholu – na przykład rumu czy likieru kajmakowego. Można dodać go pod sam koniec grillowania, gdy skórka już pęknie lub skropić nim gotowy deser.
- Fanom słodkich deserów polecamy włożenie do bananów z grilla z czekoladą kilku pianek marhmallow, które apetycznie roztopią się podczas obróbki termicznej.
- By przygotować deser w wersji wegańskiej, wystarczy użyć jakościowej czekolady gorzkiej. Przed zakupem należy się jednak upewnić, że jest ona w pełni pozbawiona składników, takich jak tłuszcz mleczny czy serwatka, które niektórzy producenci dodają, żeby obniżyć koszt produkcji.
- Warto wiedzieć, że na grillu można przyrządzać wiele różnych owoców i warzyw - nie tylko banany, ale też na przykład gruszki, śliwki, jabłka, ananasa, brzoskwinie, a nawet posmarowane miodem plasterki arbuza.
Jak grillować banany? Można przyrządzać je na kilka różnych sposobów.
By słodka przekąska wyszła idealnie, należy pamiętać o kilku istotnych kwestiach.
Grillowane banany można podawać same, bez żadnych dodatków. Ale równie często podaje się je w towarzystwie:
Banany z grilla z czekoladą fantastycznie komponują się ze słonymi nutami. Polecamy spróbować ich z dodatkiem odrobiny solonego masła orzechowego. W takiej wersji, wierzch deseru warto posypać posiekanymi na drobno, prażonymi orzechami. Można też polać je domowym sosem o smaku solonego karmelu. Do jego przygotowania potrzebny będzie cukier, odrobina masła, śmietanki 30% oraz szczypta soli. Wystarczy podgrzać cukier do momentu, aż się skarmelizuje, a następnie dodać masło i dokładnie wymieszać oba składniki. Gdy masło się rozpuści, dodaje się do niego śmietankę oraz sól (cały czas mieszając). Gotowy sos można przechowywać w lodówce przez kilka dni.
Komentarze