Sałatka niemiecka

Sałatka niemiecka, czyli kartoffelsalat, tradycyjnie przygotowywana jest z ziemniaków ugotowanych w mundurkach. Jest niezwykle prosta w przygotowaniu, a do tego smaczna i sycąca - kilka składników robi całą robotę. To idealna propozycja do dań z grilla, dodatek do obiadu lub po prostu, jako samodzielne danie. Poniżej znajdziecie przepis na niemiecką sałatkę ziemniaczaną z ogórkiem.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

sałatki sałatka ziemniaczana przystawki

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.53 z 144 głosów)

Sałatka niemiecka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Ziemniaki: dokładnie je myjemy i czyścimy szczoteczką. Gotujemy je do miękkości. Czas będzie uzależniony od wielkości ziemniaków. Pozostawiamy do wystudzenia. Następnie obieramy je ze skóry (młodych nie trzeba) i kroimy w dość dużą kostkę.

  • 2.

    Przygotowanie składników: w czasie gotowania się ziemniaków obieramy cebulę (białą lub czerwoną) i kroimy ją w kostkę. Ogórki (lub kiszone bądź mieszanka konserwowych z kiszonymi) również. Szczypiorek siekamy na drobno.

  • 3.

    Sos do sałatki: w misce mieszamy jogurt i majonez i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładamy ogórki i cebulę. Mieszamy.

  • 4.

    Łączenie składników: ziemniaki mieszamy z sosem.

  • 5.

    Podanie: wierzch można posypać szczypiorkiem, natką pietruszki, koperkiem, listkami mięty lub bazylii. Sałatkę niemiecką wstawiamy na co najmniej 1 godzinę do lodówki, żeby smaki dobrze się przegryzły.

Porady

  • Najwięcej czasu w przygotowaniu sałatki zajmuje gotowanie i studzenie ziemniaków. Warto przygotować je z wyprzedzeniem.
  • Tradycyjnie robiona jest z ziemniaków ugotowanych w mundurkach, ale można je również obrać przed gotowaniem. Różnica w smaku będzie wyczuwalna. Polecamy spróbować dwóch wersji i wybrać tę, która nam bardziej pasuje.
  • Można zrobić ją tylko z ogórkami kiszonymi (najlepiej domowymi) lub z dodatkiem konserwowych.
  • Jak zrobić sałatkę niemiecką w wersji fit? Wystarczy zastąpić w całości jogurtem naturalnym, najlepiej typu greckiego. Łyżka jogurtu ma średnio 10 razy mniej kalorii niż łyżka majonezu.
  • Zamiast pieprzu mielonego, który dodawany jest w dużej ilości, sprawdzi się zielony pieprz marynowany. Można go posiekać lub dorzucić całe ziarenka.
  • Dla wzmocnienia smaku do sosu możemy dodać łyżeczkę musztardy. A jogurt naturalny można zastąpić śmietaną 12% lub 18%.
  • Gotowa sałatka niemiecka powinna być przechowywana w lodówce i najlepiej zjeść ją w ciągu 2-3 dni.

Notka redakcyjna

Sałatka niemiecka - wybieramy ziemniaki

Najlepiej smakuje zrobiona z małych ziemniaków lub ewentualnie średniej wielkości. W sezonie szczególnie polecamy młode ziemniaki. Ich zaletą jest to, że jeśli dobrze umyjemy je przed gotowaniem, to możemy zostawić je w skórkach.

Jakie ziemniaki do sałatki ziemniaczanej będą najlepsze? Sprawdzą się tutaj ziemniaki typu A, czyli tak zwane sałatkowe. Jak sama nazwa wskazuje, typ ten jest idealny do takiego dania. Ziemniaki typu A są wilgotne i zwarte, więc nie rozpadają się podczas gotowania, krojenia i mieszania sałatki. A to wszystko dzięki niskiej zawartości skrobii. Popularne odmiany to, np. Dali, Agata, Oberon, Impresja, Lord, Musica.

Co jeszcze można dodać do sałatki?

Klasyczny przepis na niemiecką sałatkę zawiera cebulę, ogórki i majonez, ale można dodać do niej również:

  • jabłko - pokrojone w drobną kostkę,
  • jajka - ugotowane na twardo, pokrojone w kostkę lub ćwiartki,
  • boczek - podsmażony na patelni,
  • zioła - świeży koperek i szczypiorek oraz odrobina sproszkowanego czosnku. 

Sałatka ziemniaczana - przepis na różne sposoby

Najlepsza sałatka ziemniaczana to taka, którą skomponujemy sami z ulubionych składników. Warto więc eksperymentować z różnorodnymi przyprawami, dodatkami i sosami, żeby znaleźć swoją ulubioną wersję. Szczególnie jednak polecamy spróbować:

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy