Sałatka niemiecka, czyli kartoffelsalat, tradycyjnie przygotowywana jest z ziemniaków ugotowanych w mundurkach. Jest niezwykle prosta w przygotowaniu, a do tego smaczna i sycąca - kilka składników robi całą robotę. To idealna propozycja do dań z grilla, dodatek do obiadu lub po prostu, jako samodzielne danie. Poniżej znajdziecie przepis na niemiecką sałatkę ziemniaczaną z ogórkiem.
iStock
(średnia 4.53 z 144 głosów)
Ziemniaki: dokładnie je myjemy i czyścimy szczoteczką. Gotujemy je do miękkości. Czas będzie uzależniony od wielkości ziemniaków. Pozostawiamy do wystudzenia. Następnie obieramy je ze skóry (młodych nie trzeba) i kroimy w dość dużą kostkę.
Przygotowanie składników: w czasie gotowania się ziemniaków obieramy cebulę (białą lub czerwoną) i kroimy ją w kostkę. Ogórki (lub kiszone bądź mieszanka konserwowych z kiszonymi) również. Szczypiorek siekamy na drobno.
Sos do sałatki: w misce mieszamy jogurt i majonez i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładamy ogórki i cebulę. Mieszamy.
Łączenie składników: ziemniaki mieszamy z sosem.
Podanie: wierzch można posypać szczypiorkiem, natką pietruszki, koperkiem, listkami mięty lub bazylii. Sałatkę niemiecką wstawiamy na co najmniej 1 godzinę do lodówki, żeby smaki dobrze się przegryzły.
Porady
- Najwięcej czasu w przygotowaniu sałatki zajmuje gotowanie i studzenie ziemniaków. Warto przygotować je z wyprzedzeniem.
- Tradycyjnie robiona jest z ziemniaków ugotowanych w mundurkach, ale można je również obrać przed gotowaniem. Różnica w smaku będzie wyczuwalna. Polecamy spróbować dwóch wersji i wybrać tę, która nam bardziej pasuje.
- Można zrobić ją tylko z ogórkami kiszonymi (najlepiej domowymi) lub z dodatkiem konserwowych.
- Jak zrobić sałatkę niemiecką w wersji fit? Wystarczy zastąpić w całości jogurtem naturalnym, najlepiej typu greckiego. Łyżka jogurtu ma średnio 10 razy mniej kalorii niż łyżka majonezu.
- Zamiast pieprzu mielonego, który dodawany jest w dużej ilości, sprawdzi się zielony pieprz marynowany. Można go posiekać lub dorzucić całe ziarenka.
- Dla wzmocnienia smaku do sosu możemy dodać łyżeczkę musztardy. A jogurt naturalny można zastąpić śmietaną 12% lub 18%.
- Gotowa sałatka niemiecka powinna być przechowywana w lodówce i najlepiej zjeść ją w ciągu 2-3 dni.
Najlepiej smakuje zrobiona z małych ziemniaków lub ewentualnie średniej wielkości. W sezonie szczególnie polecamy młode ziemniaki. Ich zaletą jest to, że jeśli dobrze umyjemy je przed gotowaniem, to możemy zostawić je w skórkach.
Jakie ziemniaki do sałatki ziemniaczanej będą najlepsze? Sprawdzą się tutaj ziemniaki typu A, czyli tak zwane sałatkowe. Jak sama nazwa wskazuje, typ ten jest idealny do takiego dania. Ziemniaki typu A są wilgotne i zwarte, więc nie rozpadają się podczas gotowania, krojenia i mieszania sałatki. A to wszystko dzięki niskiej zawartości skrobii. Popularne odmiany to, np. Dali, Agata, Oberon, Impresja, Lord, Musica.
Klasyczny przepis na niemiecką sałatkę zawiera cebulę, ogórki i majonez, ale można dodać do niej również:
Najlepsza sałatka ziemniaczana to taka, którą skomponujemy sami z ulubionych składników. Warto więc eksperymentować z różnorodnymi przyprawami, dodatkami i sosami, żeby znaleźć swoją ulubioną wersję. Szczególnie jednak polecamy spróbować:
Komentarze