Sałatka niemiecka

Sałatka niemiecka to proste i tanie danie, które smakuje każdemu. Robi się ją w mgnieniu oka, za to syci na długo! Taka sałatka ziemniaczana idealnie sprawdzi się na lunch do pracy czy jako dodatek do grilla. Zobaczcie, jak przygotować ją, aby smakowała wybornie!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Sałatki sałatka ziemniaczana Przystawki przekąski

Czas przygotowania:
20min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.53 z 144 głosów)


Sałatka niemiecka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ziemniaki ugotowane 1.

    Przygotowanie składników: W jednym garnku gotujemy ziemniaki w mundurkach, a w drugim garnku jajka na twardo. W tym czasie kroimy cebulę i ogórki kiszone w drobną kostkę.  Ugotowane i wystudzone ziemniaki oraz jajka na twardo kroimy z dość dużą kostkę.

  • Sos majonezowy 2.

    Przygotowanie sosu: W misce mieszamy jogurt, majonez oraz musztardę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Składniki mieszamy z sosem i wstawiamy na co najmniej 1 godzinę do lodówki, aby smaki dobrze się przegryzły.

Porady

  • Sałatka niemiecka to świetny pomysł na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków z wczorajszego obiadu. 
  • Jak zrobić sałatkę niemiecką w wersji fit? Aby odchudzić sałatkę ziemniaczaną, wystarczy zastąpić majonez częściowo lub w całości jogurtem naturalnym. Łyżka jogurtu ma średnio 10 razy mniej kalorii niż łyżka majonezu.
  • Gotowa sałatka niemiecka powinna być przechowywana w lodówce i najlepiej zjeść ją w ciągu maksymalnie 2-3 dni.

Notka redakcyjna

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną?

Sałatka niemiecka to przepis, który jest popularny nie tylko wśród w tej rodzimej kuchni, ale już na całym świecie. Wszystko dlatego, że składa się ona tylko kilku tanich i łatwo dostępnych składników. Dodatkowo przygotowuje się ją szybko, a efekt finalny zaskakuje smakiem i syci na długo. 

Do przygotowania sałatki niemieckiej potrzebujemy bazy w postaci ugotowanych ziemniaków (najlepiej w mundurkach), a do tego możemy już dobierać wszelkie ulubione dodatki. Jakie ziemniaki do sałatki ziemniaczanej będą najlepsze? Sprawdzą się tutaj ziemniaki typu A, czyli tak zwane sałatkowe. Jak sama nazwa wskazuje, typ ten jest idealny do takiego dania, za sprawą małej zawartości skrobi. Dzięki temu, ziemniaki typu A są wilgotne i zwarte, więc nie rozpadają się podczas mieszania sałatki.

Klasyczny przepis na niemiecką sałatkę zawiera cebulę, ogórki i majonez, ale można dodać do niej również pokrojone drobno jabłko, ugotowane na twardo jajka czy podsmażony boczek. Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Sprawdzą się tu też inne przyprawy oraz zioła. Najlepiej pasują tutaj świeży koperek i szczypiorek oraz odrobina sproszkowanego czosnku. 

Z czym podać sałatkę ziemniaczaną?

Sałatka niemiecka to pyszne i mocno sycące danie samo w sobie, jednak może być ona również ciekawym dodatkiem do różnorodnych pieczonych mięs, a także potrawek czy gulaszy. Inny świetny pomysł to sałatka ziemniaczana na grilla, gdyż idealnie pasuje ona do wszystkich mięsnych smakołyków z rusztu.

Sałatka ziemniaczana- przepis na różne sposoby

Najlepsza sałatka ziemniaczana to taka, którą skomponujemy sami z ulubionych składników. Warto więc eksperymentować z różnorodnymi przyprawami, dodatkami czy sosami, aby znaleźć swoją ulubioną wersję kartoffelsalat. W wersji dla mięsożerców, niemiecka sałatka ziemniaczana może być urozmaicona szynką lub kiełbasą, z kolei fanom ryb z pewnością przypadnie do gustu sałatka ziemniaczana ze śledziem

 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy