Żeberka z grilla w sosie barbecue

Żeberka z grilla w sosie BBQ to danie, bez którego trudno wyobrazić sobie wiosenne czy letnie przyjęcie na świeżym powietrzu. Najsmaczniej smakuje mięso w marynacie do żeberek na grilla, w której należy moczyć je przez całą noc. Z żeberkami idealnie komponuje się sos barbecue, który przygotowuje się m.in. na bazie sosu worcestershire. Poniżej przepis na żeberka z grilla, który świetnie sprawdzi się na letnich przyjęciach i spotkaniach w gronie znajomych. Można odtwarzać go również w zimie, korzystając z domowego grilla elektrycznego lub patelni grillowej. 

dodany przez: mojegotowanie

dania mięsne

Czas przygotowania:
3godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.5 z 175 głosów)


Kroki przygotowania:

  • sos barbecue 1.

    Przygotowanie żeberek z grilla zaczynamy od sosu barbecue – najpierw cebulę drobno siekamy, czosnek obieramy i ścieramy na drobnej tarce. Zarówno cebulę, jak i czosnek podsmażamy lekko na oliwie z oliwek. Po kilku minutach dodajemy keczup, cukier, cukier, sos worcestershire, ocet, Burbon, musztardę, melasę, pieprz i tabasco, mieszamy. Gotujemy, aż zgęstnieje 10 min. Gotowy, ostudzony sos możemy przechowywać w lodówce do 2 tygodni, w zamkniętym pojemniku.

  • zeberka 2.

    Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Mięso: każdą porcję żeberek oprószamy z obu stron solą, pieprzem, granulowanym czosnkiem i słodką papryką. Kładziemy je na grubym arkuszu folii aluminiowej, wlewamy odrobinę wody i szczelnie zamykamy folię nad mięsem. Wstawiamy do piekarnika na 2 godz. 15 min. Wyjmujemy z piekarnika, luzujemy folię, studzimy przez 30 min w temp. pokojowej. Zlewamy płyn z pieczenia, owijamy żeberka i przechowujemy w lodówce, aż będą gotowe do grillowania.

  • żeberka z grilla 3.

    Grill rozgrzewamy, ustalając średni ogień. Ruszt dokładnie smarujemy olejem. Żeberka kładziemy na ruszt i pieczemy ok. 5 min. Obracamy i grillujemy kolejne 3–4 min. Smarujemy obficie sosem barbecue i ponownie grillujemy po 3–4 min z każdej strony. Ponawiamy smarowanie sosem i pozostawiamy żeberka na grillu jeszcze 1–2 min.

Porady

  • Żeberka z grilla możemy przygotować również poza sezonem grillowym – wówczas przyda się patelnia grillowa. 
  • Przy zakupie żeberek warto zwrócić uwagę na ich kolor, który powinien być jasnoróżowy. Z kolei samo mięso powinno być sprężyste. Należy też unikać żeberek już zamarynowanych – w takiej sytuacji trudniej ocenić ich świeżość. 
  • Zamiast burbonu możemy dodać whisky lub brandy. Jeśli stronimy od alkoholu, to możemy pominąć ten krok w przepisie. 
  • Ważnym składnikiem sosu BBQ jest Sos Worcestershire, czyli fermentowany sos o korzennym smaku. To właśnie dzięki niemu sos ma tak charakterystyczny i niepowtarzalny smak. Bardzo trudno go zastąpić, ale możemy spróbować, mieszając ze sobą ocet, sos sojowy i cukier. 
     

Notka redakcyjna

Jak grillować żeberka? 

Żeberka z grilla to jedna z klasycznych i najbardziej lubianych potraw przyrządzanych na grillu. Idealnie upieczone żeberka to takie, w których skórka jest lekko chrupiące, a mięso soczyste, łatwo odchodzące od kości. Żeberka możemy przyrządzić na grillu węglowym lub gazowym. Dobrze sprawdzi się także grill z wędzarką. Natomiast grill elektryczny pozbawi nasze danie charakterystycznego, „drzewnego” aromatu. Ważną zasadą przy przygotowywaniu żeberek z grilla jest utrzymywanie stosunkowo niskiej i stałej temperatury – jej wahania mogą skutkować tym, że nasze mięso będzie przesuszone i niesmaczne.     

Marynata do żeberek 

Ważnym elementem w przygotowaniu żeberek jest marynata – odpowiednia sprawi, że mięso będzie soczyste i aromatyczne. Do marynowania żeberek dobrze sprawdzi się miód, musztarda, olej lub oliwa z oliwek, keczup, śmietana lub jogurt, cukier (najlepiej brązowy). Obowiązkowym składnikiem każdej marynaty są również przyprawy – żeberka „lubią się” z: czosnkiem, papryką – słodką i ostrą, majerankiem, tymiankiem, gorczycą, zielem angielskim i liśćmi laurowymi. 

Zobacz: gdzie można legalnie grillować? Grillowanie w parku kontra grillowanie na balkonie

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy