Żeberka z grilla (w sosie barbecue)

Żeberka z grilla to danie, bez którego trudno wyobrazić sobie wiosenne czy letnie przyjęcie na świeżym powietrzu. Idealnie komponują się z sosem barbecue, który przygotowuje się m.in. na bazie sosu Worcestershire. Mięso najlepiej smakuje pozostawione w marynacie na całą noc. Sprawdzą się na letnich przyjęciach i spotkaniach w gronie znajomych. Można robić je również w zimie, korzystając z domowego grilla elektrycznego lub patelni grillowej. Podajemy przepis na żeberka z grilla BBQ.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania mięsne potrawy na grilla

Czas przygotowania:
3godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.5 z 177 głosów)

Żeberka z grilla (w sosie barbecue) - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • sos barbecue 1.

    Sosu barbecue: najpierw cebulę drobno siekamy, czosnek obieramy i ścieramy na drobnej tarce. Warzywa podsmażamy lekko na oliwie z oliwek. Po kilku minutach dodajemy keczup, cukier, cukier, sos worcestershire, ocet, burbon, musztardę, melasę, pieprz i tabasco, mieszamy. Gotujemy, aż zgęstnieje, ok. 10 min. Gotowy, ostudzony sos możemy przechowywać w lodówce do 2 tygodni, w zamkniętym pojemniku.

  • zeberka 2.

    Przygotowanie żeberek: piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Każdą porcję mięsa oprószamy z obu stron solą, pieprzem, granulowanym czosnkiem i słodką papryką. Kładziemy je na grubym arkuszu folii aluminiowej, wlewamy odrobinę wody i szczelnie zamykamy folię nad mięsem. Wstawiamy do piekarnika na 2 godz. 15 min. Wyjmujemy z piekarnika, luzujemy folię, studzimy przez 30 min. w temperaturze pokojowej. Zlewamy płyn z pieczenia, owijamy żeberka i przechowujemy w lodówce, aż będą gotowe do grillowania.

  • żeberka z grilla 3.

    Żeberka z grilla: grill rozgrzewamy, ustalając średni ogień. Ruszt dokładnie smarujemy olejem. Na nim kładziemy mięso i pieczemy ok. 5 min. Obracamy i grillujemy kolejne 3–4 min. Smarujemy obficie sosem barbecue i ponownie grillujemy po 3–4 min z każdej strony. Ponawiamy smarowanie sosem i pozostawiamy żeberka na grillu jeszcze 1–2 min.

Porady

  • Żeberka z grilla możemy przygotować również poza sezonem grillowym – wtedy przyda się patelnia grillowa.
  • Przy zakupie żeberek warto zwrócić uwagę na ich kolor, który powinien być jasnoróżowy. Z kolei samo mięso powinno być sprężyste. Należy też unikać tych, które są już zamarynowane, ponieważ trudno ocenić ich świeżość.
  • Zamiast burbonu możemy dodać do żeberek BBQ na grilla whisky lub brandy. Jeśli stronimy od alkoholu, to możemy pominąć ten krok w przepisie.
  • Ważnym składnikiem sosu BBQ jest sos Worcestershire, czyli fermentowany sos o korzennym smaku. To właśnie dzięki niemu barbecue ma tak charakterystyczny i niepowtarzalny smak. Bardzo trudno go zastąpić, ale możemy spróbować, mieszając ze sobą ocet, sos sojowy i cukier.
  • Idealnie upieczone żeberka z grilla BBQ to takie, w których skórka jest lekko chrupiąca, a mięso soczyste, łatwo odchodzące od kości.

Notka redakcyjna

Żeberka z grilla – na czym grillować?

Żeberka to jedna z klasycznych i najbardziej lubianych potraw przyrządzanych na grillu. Możemy przyrządzać je na grillu węglowym lub gazowym. Dobrze sprawdzi się także taki, który ma wędzarkę. Natomiast elektryczny pozbawi nasze danie charakterystycznego, drzewnego aromatu, ale takie mięso będzie zdrowsze.
Ważną zasadą przy przygotowywaniu żeberek z grilla jest utrzymywanie stosunkowo niskiej i stałej temperatury. Jej wahania mogą skutkować tym, że nasze mięso będzie przesuszone i niesmaczne. Dlatego trzeba ich doglądać, co chwilę.


Marynata do żeberek z grilla

Ważnym elementem w przygotowaniu żeberek jest marynata – odpowiednia sprawi, że mięso będzie soczyste i aromatyczne. Do marynowania dobrze sprawdzi się miód, musztarda, olej lub oliwa z oliwek, keczup, śmietana lub jogurt, cukier (najlepiej brązowy). Obowiązkowym składnikiem każdej marynaty są również przyprawy. Żeberka lubią się z: czosnkiem, papryką – słodką i ostrą, majerankiem, tymiankiem, gorczycą, zielem angielskim i liśćmi laurowymi.


Z czym podawać żeberka z grilla

Najprostsza i najbardziej klasyczna propozycja podania to po prostu kromka dobrej jakości chleba. Do żeberek z grilla pasują też opiekane ziemniaki, frytki, warzywa przyrządzone na ruszcie. Odpowiednie będą też sałatki, np. z miksu sałat, z pomidorkami koktajlowymi i fetą lub mozzarellą polane winegretem. Ciekawą propozycją będzie sałatka ziemniaczana do grilla.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy