Szaszłyki wieprzowe to obowiązkowy punkt niemal wszystkich imprez na świeżym powietrzu. Soczysta polędwiczka, papryka i cebula to składniki, które zachwycą każde niewybredne podniebienie. Z powodzeniem można przygotować je także poza sezonem wiosenno-letnim, na przykład w piekarniku, na patelni lub grillu elektrycznym. Poniżej znajdziecie przepis na nasze wieprzowe szaszłyki na grilla, których naprawdę warto spróbować.
Adobe Stock
(średnia 4.5 z 202 głosów)
Marynata: czosnek przeciskamy przez praskę. Mieszamy go w miseczce z olejem, suszonym oregano i tymiankiem, sproszkowaną papryką, solą oraz musztardą.
Polędwiczka: oczyszczamy ją z błonek i kroimy w plastry o grubości 2 cm, a następnie w dużą kostkę. Wkładamy je do naczynia z marynatą i mieszamy, aż przyprawy pokryją wszystkie kawałki mięsa. Przykrywamy i odstawiamy na godzinę.
Warzywa: cebulę obieramy i dzielimy na łódeczki. Czerwoną paprykę myjemy i kroimy w kawałki w tym samym rozmiarze, co mięso.
Szaszłyki wieprzowe: na drewniane patyczki lub metalowe szpikulce nadziewamy na zmianę mięso, paprykę i cebulę.
Grillowanie: szaszłyki z polędwiczki wieprzowej układamy na rozgrzanym ruszcie, na środkowej półce. Obracamy je co jakiś czas, żeby równomiernie się upiekły. Proces ten potrwa około 20 minut.
Porady
- Mięso możemy zamarynować dzień przed grillem. Szczelnie owijamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki. Pamiętajmy, żeby przed rozpoczęciem obróbki termicznej doprowadzić ją do temperatury pokojowej.
- Jakie mięso wieprzowe jest najlepsze na grilla? Proponujemy polędwiczkę, ale równie dobrze sprawdzi się karkówka, szynka lub łopatka.
- Zanim zaczniemy nadziewać składniki na szaszłyki z polędwicy wieprzowej, powinniśmy namoczyć patyczki w zimnej wodzie przez 30 minut. Dzięki temu nie będą się przypalać w trakcie grillowania.
- Tradycyjne szaszłyki wieprzowe świetnie komponują z ziołami prowansalskimi i musztardą, ale możemy także przygotować inne aromatyczne mieszanki, na przykład w stylu azjatyckim – z imbirem i sezamem. Ciekawym pomysłem jest marynata do szaszłyków z sosem teriyaki.
- Pod koniec grillowania możemy nasmarować szaszłyki miodem. Dodamy im w ten sposób nieco słodyczy, która świetnie komponuje się z wieprzowiną i stworzymy błyszczącą glazurę.
- Szaszłyki na grilla z wieprzowiny polecamy podawać z podpieczonymi kromkami bagietki – najlepiej smakują z uduszoną cebulką ułożoną na wierzchu. Sprawdzi się również pieczywo z oliwą i czosnkiem.
- Danie będzie jeszcze bardziej smaczne, soczyste i aromatyczne, jeśli nadziejemy na patyczki także wędzoną słoninę lub boczek.
- Jeśli nie przepadamy za wieprzowiną, możemy zrobić szaszłyki na grilla z kurczaka. Warto pamiętać, by skrócić wtedy nieco czas przyrządzania, inaczej mięso będzie zbyt suche.
- Alternatywą dla mięsnej wersji są szaszłyki warzywne na grilla. Sprawdzą się wtedy cukinia, papryka, cebula i ziemniaki. Całość można wzbogacić o tofu lub boczniaki.
- Nasz przepis na szaszłyki wieprzowe możemy wykorzystać nie tylko latem, ale również poza sezonem grillowym, przygotowując je na patelni prążkowanej lub w piekarniku. To świetny pomysł na szaszłyki na obiad, które warto serwować z opiekanymi ziemniaczkami i surówką.
Szaszłyki na grilla to tradycyjne polskie danie, które możemy dowolnie modyfikować. Świetnym pomysłem są szaszłyki wieprzowe z boczkiem i cebulą, ale możemy także zrobić:
Tradycyjne szaszłyki wieprzowe na grilla lub z piekarnika to kostki mięsa nakłuwane na patyczki na przemian z dowolnymi warzywami, najczęściej papryką, cebulą i pomidorem, czasem z owocami. W różnych kulturach istnieje jednak wiele rodzajów szaszłyków, a jednym z nich jest seekh kebab. Danie to jest popularne w Azji – w Indiach, Pakistanie, Bangladeszu i Afganistanie. Przygotowuje się je z mięsa mielonego, najczęściej drobiowego lub jagnięciny, ale można je też przyrządzić z wołowiny lub popularnej w Polsce wieprzowiny. Wystarczy przepuścić ją przez maszynkę do mielenia, połączyć z czosnkiem, drobno posiekaną cebulą, natką pietruszki, jajkiem, bułką tartą (opcjonalnie) i przyprawami – słodką i ostrą papryką, tymiankiem, kminkiem, cząbrem, solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy, nakładamy na patyczki do szaszłyków i grillujemy. Podajemy z sosem tzatziki, toum lub raitą. Polecamy również przepis na cevapcici – tradycyjne danie bałkańskie z mięsa mielonego.
Komentarze