Szaszłyki na grilla (wieprzowe z ananasem)

Szaszłyki na grilla z mięsem wieprzowym, ananasem i pieczarkami są niezwykle aromatyczne i soczyste. To ciekawa propozycja wyróżniającą się lekką słodyczą uzyskaną z owoców – całość uzupełnia wyjątkowa marynata. Tego rodzaju potrawa to obowiązkowy punkt niemal wszystkich, letnich imprez na świeżym powietrzu. Z powodzeniem można przygotować je poza sezonem grillowym np. w piekarniku, na patelni grillowej lub na grillu elektrycznym. Poniżej znajdziecie dokładny przepis na nasze szaszłyki na grilla – tego naprawdę warto spróbować!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200
Autor przepisu: Agata Wojda

szaszłyki Potrawy na grilla

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.5 z 201 głosów)


Szaszłyki na grilla (wieprzowe z ananasem) - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • polędwica na grilla 1.

    Mięso wieprzowe na grilla: dokładnie myjemy polędwiczki pod bieżącą wodą, a następnie kroimy je w stosunkowo grubą kostkę. Mieszamy je z suszonymi grzybami, oliwą z oliwek, solą i pieprzem, pokrojonym w kostkę ananasem, alkoholem. Całość przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na ok. godzinę.

  • ananas na grilla 2.

    Marynata do szaszłyków na grilla: rozgrzewamy olej słonecznikowy, podsmażamy na nim cebulę, dodajemy cukier, rodzynki i ocet winny, a następnie gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 20 minut. Tak przygotowaną mieszankę doprawiamy solą, cynamonem i ostrą papryką, a na koniec mieszamy z oliwkami, pokrojonymi na pół.

  • bagietka 3.

    Bagietka i pieczarki: kroimy ją na kromki, nakładamy na nią wcześniej uduszoną cebulę i kładziemy na ruszcie obok szaszłyków na grilla. Pieczarkom odcinamy nóżki, kapelusze zalewamy wrzątkiem i wciskamy sok z cytryny. Po 3 minutach odsączamy grzyby na sicie.

  • Szaszłyki na grilla 4.

    Szaszłyki na grilla: składamy szaszłyki z mięsa, ananasa i pieczarek, pamiętając, by na każdym znalazły się 2–3 listki szałwii (nie więcej – ma tendencje do gorzknienia pod wpływem temperatury). Gotowe szaszłyki na grilla smarujemy olejem, grillujemy, obracając, ok. 15 min. 

Porady

  • Szaszłyki na grilla polecamy podawać z podpieczonymi kromkami bagietki – najlepiej smakują z uduszoną cebulką ułożoną na wierzchu. Sprawdzą się również kromki z oliwą z oliwek i czosnkiem.
  • Zamiast ananasa warto też wypróbować śliwki marynowane lub suszone kalifornijskie. Wtedy też nie zaszkodzi dołożyć do szaszłyków na grilla  kawałki wędzonej solonej słoniny, żeby dodać im soczystości i aromatu.
  • Jeśli nie mamy świeżego ananasa, to możemy użyć tego z puszki. Pamiętajmy tylko o odsączeniu go z nadmiaru soku.
  • Jeśli nie przepadamy za wieprzowiną możemy zrobić szaszłyk na grilla z kurczaka. Warto pamiętać, by skrócić wtedy nieco czas przyrządzania, inaczej mięso będzie zbyt suche.
  • Alternatywą dla mięsnej wersji są szaszłyki warzywne na grilla. Sprawdzi się to cukinia, papryka, cebula, ziemniaki. Całość można wzbogacić o tofu.
  • Nasz przepis na szaszłyki możemy wykorzystać nie tylko latem, ale również poza sezonem grillowym, przygotowując je na patelni grillowej lub w piekarniku. To świetny pomysł na szaszłyki na obiad, które można serwować z opiekanymi ziemniaczkami i surówką.

Notka redakcyjna

Szaszłyki na grilla – grecka inspiracja

Szaszłyki na grilla często przygotowuje się z mięsa drobiowego – kurczaka i indyka, znacznie rzadziej z kaczki, którą bardzo łatwo wysuszyć. Jednak, jeśli chcemy przyrządzić oryginalne szaszłyki, inspirowane kuchnią grecką, to warto postawić właśnie na wieprzowinę. Można je zrobić z szynki, karkówki i polędwiczki.

Ciekawym pomysłem jest przygotowanie szaszłyków z mięsa mielonego na grilla. Wystarczy połączyć je z czosnkiem (przeciśniętym przez praskę), cebulą (drobno posiekaną), natką pietruszki, jajkiem, bułką tartą (opcjonalnie) oraz przyprawami – słodką i ostrą papryką, tymiankiem, kminkiem, cząbrem, solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy i nadziewamy na patyczki do szaszłyków. Tego typu szaszłyk nieco przypomina durum kebab, który oryginalnie przygotowuje się z mięsa drobiowego, wołowego lub jagnięciny.


Polecamy również przepis na cevapcici – tradycyjne danie bałkańskie z mięsa mielonego grillowanego na patyku.


Szaszłyki na grilla – ze szparagami

Początek sezonu grillowego zbiega się z dostępnością świeżych szparagów. Warto zmienić szaszłykowe przyzwyczajenia i spróbować nowych zestawień smakowych. Proponujemy szaszłyki cielęce ze szparagami zawiniętymi w szynkę z dodatkiem prowansalskiego sosu aïoli.


Sos aïoli: w blenderze miksujemy pulsacyjnie jajko z czosnkiem, sokiem z cytryny, musztardą i pieprzem cayenne. Nie przerywając ucierania, dolewamy kropla po kropli oliwę, aż mieszanina nabierze konsystencji gęstej emulsji.


Szaszłyki: cielęcinę tniemy w kostkę o bokach 2,5 cm, przekładamy do miski, oprószamy solą, skrapiamy oliwą i wcieramy palcami w mięso.


Szparagi: plastry szynki przecinamy wzdłuż na pół. Ze szparagów odłamujemy końcówki i tniemy je na 3-cm kawałki. Każdy kawałek owijamy szynką.


Szaszłyki na grilla: na wilgotne patyczki do szaszłyków nabijamy, na przemian, kawałek cielęciny i rulonik szynki ze szparagiem. Szaszłyki grillujemy nad rozgrzanym węglem, uważając, by nie spalić mięsa. Podajemy z sosem aïoli.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy