Szaszłyki na grilla - szaszłyki wieprzowe z ananasem

Szaszłyki na grilla to obowiązkowy punkt niemal wszystkich, letnich imprez na świeżym powietrzu. Z powodzeniem można przygotować je poza sezonem grillowym np. w piekarniku, na patelni grillowej lub na grillu elektrycznym. Nasza propozycja szaszłyków wieprzowych jest polecana osobom, które lubią łączyć smak mięsa z owocami. Ważnym składnikiem w naszym przepisie na szaszłyki na grilla jest ananas. Poniżej podpowiadamy, jak zrobić szaszłyki na grilla dla całej rodziny! 

dodany przez: mojegotowanie
Autor przepisu: Agata Wojda

szaszłyki

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.5 z 201 głosów)


Kroki przygotowania:

  • polędwica na grilla 1.

    Przepis na szaszłyki na grilla zaczynamy od przygotowania mięsa. Najpierw dokładnie myjemy polędwiczki wieprzowe pod bieżącą wodą, a następnie kroimy je w stosunkowo grubą kostkę. W dalszej kolejności nasze mięso mieszamy z suszonymi grzybami, oliwą z oliwek, solą i pieprzem, pokrojonym w kostce ananasem, alkoholem. Całość przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na ok. godzinę. 

  • ananas na grilla 2.

    Kolejnym krokiem w przygotowaniu szaszłyków na grilla jest rozgrzanie oleju słonecznikowego, podsmażenie na nim cebuli, cukru, rodzynek i octu winnego, a następnie gotowanie na wolnym ogniu przez ok. 20 minut. Tak przygotowaną mieszankę doprawiamy solą, cynamonem i ostrą papryką, a na koniec mieszamy z oliwkami, pokrojonymi na pół. 

  • bagietka 3.

    Dalej pieczarkom odcinamy nóżki, kapelusze zalewamy wrzątkiem i wciskamy sok z cytryny. Po 3 min odsączamy na sicie. Składamy szaszłyki z mięsa, ananasa i pieczarek, pamiętając, aby na każdym znalazły się 2–3 listki szałwii (nie więcej – ma tendencje do gorzknienia pod wpływem temperatury). Gotowe szaszłyki na grilla smarujemy olejem, grillujemy, obracając, ok. 15 min.  Na samym końcu bagietkę kroimy na kromki, nakładamy na nią cebulę i kładziemy na ruszcie obok naszych szaszłyków wieprzowych. 

Porady

  • Szaszłyki na grilla zalecamy podawać z grillowanymi kromkami bagietki. Szaszłyki podajemy z bagietką posmarowaną grubo cebulą. 
  • Zamiast ananasa warto też wypróbować śliwki marynowane lub suszone kalifornijskie. Wtedy też nie zaszkodzi dołożyć do szaszłyków na grilla  kawałków wędzonej solonej słoniny, aby dodać im soczystości i aromatu.
  • Jeśli nie mamy pod ręką świeżego ananasa, to możemy użyć tego z puszki. Jednakże wówczas warto pamiętać o odsączeniu go z nadmiaru soku. 
  • Jeśli nie przepadamy za wieprzowiną, zamiast polędwiczek możemy wykorzystać np. fileta z kurczaka czy indyka. Warto pamiętać, by wtedy nieco skrócić czas grillowania. W przeciwnym razie nasze szaszłyki na grilla będą zbyt suche. 
  • Szaszłyki na grilla możemy przygotować również w wersji wegetariańskiej – wówczas zamiast mięsa, możemy wykorzystać np. tofu, cukinię, paprykę lub inne, ulubione warzywa. 
  • Nasz przepis na szaszłyki możemy wykorzystać nie tylko latem, ale również poza sezonem grillowym, przygotowując je na patelni grillowej lub w piekarniku. To świetny pomysł na szaszłyki na obiad, które można serwować z opiekanymi ziemniaczkami i surówką. 
     

Notka redakcyjna

Szaszłyki wieprzowe


Szaszłyki najczęściej przygotowuje się z mięsa drobiowego – kurczaka i indyka, znacznie rzadziej z kaczki, którą bardzo łatwo wysuszyć na grillu. Jednak jeśli chcemy przyrządzić oryginalne szaszłyki, inspirowane kuchnią grecką, to warto postawić właśnie na szaszłyki wieprzowe. Można przygotować je z różnych części wieprzowiny, najczęściej wykorzystuje się: szynkę, karkówkę i polędwiczki. Ciekawym pomysłem jest przygotowanie szaszłyków wieprzowych z mięsa mielonego. Wystarczy połączyć je z czosnkiem (przeciśniętym przez praskę), cebulą (drobno posiekaną), natką pietruszki, jajkiem, bułką tartą (opcjonalnie) oraz przyprawami – słodką i ostrą papryką, tymiankiem, kminkiem, cząbrem, solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy i nadziewamy na patyczki do szaszłyków. Tego typu szaszłyk nieco przypomina durum kebab, który oryginalnie przygotowuje się z mięsa drobiowego, wołowego lub jagnięciny. 
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy