Adobe Stock
0 (0)
Szparagi z grilla są delikatne, chrupiące, a przy tym zdrowe i po prostu rozpływają się w ustach. Ponadto zawierają bardzo mało kalorii , więc bez problemu mogą po nie sięgać osoby dbające o figurę. Są uniwersalnym dodatkiem do wielu dań, ale możemy podać je też solo lub w towarzystwie ulubionego sosu. Jeśli macie ochotę na idealne grillowane szparagi, przygotujcie je według poniższego przepisu.
szparagi 500 g
oliwa z oliwek 30 ml
sól 3 g
pieprz 3 g
Szparagi: myjemy je, osuszamy ręcznikiem papierowym i odcinamy zdrewniałe końce. Są delikatne, więc nie trzeba ich obierać.
Przyprawianie: szparagi układamy w prostokątnym naczyniu. Następnie polewamy je oliwą. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
Grillowanie: szparagi układamy na rozgrzanym ruszcie, na około 10 minut, co jakiś czas przewracając. Gotowe warzywa przekładamy na talerz.
Porady
- Gotowe szparagi z grilla fantastycznie smakują z sosem balsamicznym, musztardowo–miodowym, holenderskim, a nawet czosnkowym. Podajemy je zazwyczaj w towarzystwie pieczonego mięsa i świeżego pieczywa.
- Jeśli nie chcemy smażyć szparagów bezpośrednio na ruszcie, możemy ułożyć je na specjalnych aluminiowych tackach. W takiej sytuacji wydłużamy proces grillowania o kilka minut. Tak przygotowane warzywa będą wyjątkowo soczyste.
- Zielone szparagi możemy zastąpić białymi. Warto jednak mieć na uwadze to, że ich skórka jest wyjątkowo włóknista. W związku z tym po umyciu warzyw należy je obrać.
- Potrawę możemy wzbogacić także o świeże zioła np. tymianek, rozmaryn bądź oregano. Równie dobrze sprawdzi się tutaj szczypiorek. Pamiętajmy, żeby przed dodaniem składników dokładnie je umyć, osuszyć oraz posiekać.
- Warzywa warto zawinąć w szynkę parmeńską lub bekon. Smażymy je wtedy nieco dłużej, bo ok. 15 minut. Dodatek mięsa wspaniale wzbogaci smak oraz aromat potrawy.
- Do przygotowania dania używamy młodych, świeżych szparagów. Takie warzywa powinny być jędrne, zielone o neutralnym zapachu i zamkniętych główkach.
- Szparagi możemy usmażyć również na specjalnej patelni grillowej. Wystarczy posmarować naczynie kuchenne masłem klarowanym, rozgrzać i wrzucić na nie warzywa. Całość smażymy około 8–10 minut.