REKLAMA

Kebabczeta

Tradycyjne danie kuchni Bułgarskiej , nadające się do zrobienia w domowym piekarniku jak i na grillu

dodany przez: dzoana dzoana

Przekąski

Czas przygotowania:
40min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 168 głosów)


Składniki:

  • ½ kg mięsa mielonego ( obojętnie jakie)
  • 1 duża cebula
  • 2 lub 3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • suchy chleb/bułka lub bułka tarta
  • papryka słodka
  • zioła (oregano, bazylia, inne zioła)
  • pieprz , sól
  • patyczki do szaszłyków

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • Mięso mielone włożyć do miski, dodać drobno posiekaną cebulę i czosnek, wbić całe jajko, dodać rozmoczony chleb lub bułkę tartą , doprawić pieprzem i solą, wymieszać. Gdy mięso jest zbyt rzadkie dodajemy bułki tartej aby uzyskać gęstą konsystencje. Mięso uformować na kształt podłużny na patyczkach do szaszłyków. Obtoczyć w ziołach lub papryce słodkiej. Piec na grillu lub w piekarniku ok. 30-40 minut. Można podawać same lub np. z frytkami i surówką.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy