Kebabczeta – kebab na patyku

Kebabczeta to bułgarska potrawa, w której skład wchodzi mielone mięso, cebula, czosnek oraz aromatyczne przyprawy. Podajemy ją zazwyczaj solo lub w towarzystwie świeżego pieczywa. Wspaniale smakuje polana sosem jogurtowym. Jeśli macie ochotę na smaczny kebab na patyku, koniecznie sprawdźcie poniższy przepis.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

przekąski

Czas przygotowania:
1godz. 20min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.47 z 169 głosów)

Okazje:

Sposób przygotowania:

  • grillowanie

Sposób podania:

  • na ciepło

Posiłek:

Kebabczeta – kebab na patyku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie: cebulę i ząbek czosnku obieramy, a następnie kroimy na małe kawałki. Kolendrę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i siekamy. Jajko wbijamy do miseczki.

  • 2.

    Masa: mielone mięso przekładamy do dużej miski. Dodajemy cebulę, czosnek, kolendrę, słodką paprykę i jajko. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem. Wszystko dokładnie wyrabiamy dłońmi. Następnie miskę z masą zakrywamy folią do żywności i odstawiamy na godzinę do lodówki.

  • 3.

    Kebabczeta: rozgrzewamy grill. W międzyczasie formujemy z mięsa podłużne kotleciki. Każdy z nich nadziewamy na patyk i smarujemy z wierzchu olejem. Następnie układamy je na gorącym ruszcie oraz pieczemy ok. 10-12 minut. Pamiętajmy, żeby co jakiś czas je odwracać.

  • 4.

    Podanie: kebab na patyku wykładamy na talerz i serwujemy z sosem.

Porady

  • Kebabczeta będzie rewelacyjnie smakować, jeśli zrobimy ją z mieszanego mielonego mięsa. Oznacza to, że łączymy wołowinę z wieprzowiną lub baraniną. Poza tym warto kupić je w kawałku i samemu zmielić w maszynce. Takie mięso będzie smaczniejsze oraz zdrowsze niż gotowy produkt z supermarketu.
  • Jeśli lubimy ostre dania, polecamy dodać do masy mięsnej niewielką ilość papryczki chili. Możemy użyć świeżego warzywa – należy je wtedy drobno posiekać. Jednak równie dobrze sprawdzi się suszony produkt w proszku.
  • Podczas grillowania mięsa, pamiętajmy, żeby cały czas je obserwować i co jakiś czas obracać. W przeciwnym wypadku ryzykujemy, że potrawa się przypali.
  • W zależności od własnych preferencji polecamy zmniejszyć lub zwiększyć ilość soli. Dzięki temu otrzymamy danie o idealnym dla nas smaku.
  • Podczas formowania podłużnych kotletów, warto co jakiś czas moczyć ręce w zimnej wodzie. W ten sposób masa mięsna nie będzie nam się przyklejać do dłoni.
  • Przed pieczeniem kebabów na patyku, grill musi być bardzo dobrze rozgrzany. W przeciwnym razie czas obróbki termicznej mięsa wydłuży się.

Notka redakcyjna

Kebabczeta – czym możemy ją wzbogacić?

Jeśli zależy nam, żeby nasze danie odznaczało się wyjątkowo intensywnym smakiem oraz aromatem – masę mięsną możemy dodatkowo wzbogacić o:

  • kmin rzymski – dodajemy go zazwyczaj do popularnej pasty z ciecierzycy, czyli hummusu. Okazuje się jednak, że sprawdzi się także w połączeniu z mięsem. Wystarczy wsypać niewielką ilość tej przyprawy do gotowej masy na kebabczetę z grilla,
  • cząber – wspaniale podkreśli smak mięsa. Możemy go użyć zarówno w postaci suszonej, jaki i świeżej,
  • miętę – nada naszemu daniu orzeźwiającej nuty,
  • przyprawę gyros – składa się z kolendry, słodkiej papryki, chili, gorczycy, majeranku, jałowca, rozmarynu, gałki muszkatołowej i czarnego pieprzu.

Kebabczeta z grilla – z czym ją podać?

Kebabczeta z grilla to świetna propozycja na słoną przekąskę. Jednak równie dobrze sprawdzi się w roli głównego dania. Kebab na patyku polecamy podawać z:

  • sosem jogurtowym – możemy połączyć go ze świeżymi ziołami np. koperkiem, pietruszką, szczypiorkiem. Wystarczy je wcześniej dokładnie umyć i posiekać,
  • sałatkami – przygotujemy je na bazie świeżych pomidorów, ogórków, papryk lub innych warzyw,
  • ziemniakami – najlepiej sprawdzą się te pieczone lub smażone,
  • ajvarem – to pyszna pasta z pieczonych bakłażanów oraz papryki,
  • pieczywem – jeśli chcemy, możemy je dodatkowo lekko podpiec na grillu. Kebab na patyku rewelacyjnie komponuje się z kromką chleba, bagietką lub bułką,
  • sosem pomidorowym – wyczarujemy go z soczystych pomidorów i czosnku. Całość doprawiamy solą. Ten uniwersalny sos polecamy połączyć również z niewielką ilością oregano lub bazylią. Przyprawy nadadzą mu głębokiego aromatu,
  • sosem musztardowo-miodowym – to świetna propozycja dla wszystkich fanów słodko-słonych smaków. Do przygotowania sosu potrzebne nam będą takie składniki jak musztarda, miód, sok z cytryny oraz oliwa.

Kebabczeta z piekarnika

Kebabczetę możemy również przygotować w piekarniku. To świetna propozycja dla wszystkich osób, które nie mają grilla. W takiej sytuacji należy ułożyć kebaby na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy z nich smarujemy cienką warstwą oleju. Całość wstawiamy do piekarnika z włączoną funkcją grilla. Mięso pieczemy ok. 30 minut w 200°C. Gotowe danie podajemy w towarzystwie swoich ulubionych sosów.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy