Płatki owsiane to jeden z produktów, po który chętnie sięgamy na śniadanie. Są ogólnodostępne, tanie i łatwe w przygotowaniu. Ich wielką zaletą jest możliwość łączenia z wieloma smakami, dzięki czemu to baza do pysznych śniadań i nie tylko. Oprócz klasycznej owsianki płatki można dodawać do wypieków, chlebów, ciasteczek a nawet zup. Mogą nawet stanowić składnik kotletów mielonych, zamiast bułki tartej, albo panierki do schabowych.
Rodzaje płatków owsianych
W sklepach możecie dostać trzy rodzaje płatków: zwykłe, górskie i błyskawiczne. Różnią się one stopniem obróbki ziarna.
- Zwykłe płatki otrzymuje się w wyniku obróbki hydrotermicznej całego ziarna wraz z łuską, następnie obłuszcza się ziarno i gniecie – są one najmniej przetworzone.
- Płatki owsiane górskie powstają również poprzez obróbkę hydrotermiczną, lecz są bardziej gniecione od zwykłych.
- Płatki błyskawiczne poddaje się najdłuższej obróbce hydrotermicznej, dlatego przygotowuje się je najszybciej.
Właściwości płatków owsianych
Wiele mówi się o cennych właściwościach płatków owsianych, więc chętnie zapraszamy je na swoje stoły. To skarbnica wielu wartości odżywczych, do których zaliczyć można między innymi witaminę E, zwaną witaminą młodości, która, jako silny przeciwutleniacz odgrywa kluczową rolę w walce z wolnymi rodnikami, hamując procesy starzenia się komórek, witaminy z grupy B regulujące pracę układu nerwowego, cynk, żelazo, magnez, potas, wapń i miedź. Owies jest również bogaty w białko i błonnik oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe.
Te niepozorne drobinki to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów, które genialnie wpływają na samopoczucie, kondycję i urodę, ale pod 1 warunkiem. Jeśli wymieszacie płatki z pewnym bardzo popularnym dodatkiem, zmarnujecie cały ich potencjał. Zobaczcie, co to za produkt i przestańcie go dodawać do swojej owsianki.
Jak prawidłowo przygotować płatki owsiane?
Po pierwsze, należy wybrać dobre płatki. W sklepach znajdziemy zwykłe, górskie i błyskawiczne, ale nie każdy wie, że oprócz czasu przygotowania, mocno różnią się one właściwościami. Zapamiętajcie więc, że płatki zwykłe zawierają znacznie więcej wartości odżywczych i mają najniższy indeks glikemiczny niż te błyskawiczne.
Kiedy mamy już wybrane płatki, możemy zabierać się za przygotowania, ale nie wsypujemy ich od razu do garnka. Aby płatki owsiane nie wzdymały brzucha jak balon, warto je namoczyć przed gotowaniem. Wystarczy zalać je wodą w proporcji 2:1 i odstawić na około 8 godzin. Po tym czasie będą znacznie łatwiejsze do strawienia i nie spowodują dyskomfortu po posiłku.
Z czym nie łączyć płatków owsianych?
Przechodząc do gotowania, zalewamy płatki wodą lub mlekiem i dodajemy ulubione składniki. Zwykle jest to cukier lub miód, odrobina wanilii czy szczypta cynamonu. Często wybieranym dodatkiem jest też kakao, ale okazuje się, że to najgorszy możliwy towarzysz dla płatków. Choć samo w sobie jest bardzo zdrowym i wartościowym składnikiem, to niestety kompletnie nie sprawdza się do owsianki. Co prawda czekoladowy smak jest bardzo atrakcyjny, ale musimy pamiętać, że kakao zawiera szczawiany i kwas fitynowy, które blokują wchłanianie żelaza, wapnia i cynku z płatków. Taki dodatek, choć bardzo smaczny, odbiera więc mnóstwo wartości naszej owsiance.
Warto jednak wiedzieć, że działanie kwasu fitynowego neutralizuje witamina C, dlatego najwięksi miłośnicy czekoladowej owsianki, którzy nie chcą rezygnować z tego połączenia, mogą po prostu dodawać do swoich kakaowych płatków owsianych cytrusy, czarną porzeczkę, truskawki czy poziomki.


















