Przepisy na rolady wytrawne

Rolady: jakie są rodzaje?

Rolady wołowe to chyba najbardziej tradycyjny wariant faszerowanego mięsa. Skład nadzienia zmienia się w zależności od regionu. Najczęściej jest to boczek, kiełbasa, cebula i kiszony ogórek. Bardzo popularne i znacznie tańsze są rolady drobiowe, do których trafia z reguły ser, masło, zioła lub warzywa. Na polskich stołach gości także wieprzowina.

Rolada serowa to przykład na wegetariańską przystawkę. Jej bazę stanowi stopiony, a następnie cienko rozwałkowany żółty ser, w który zawinąć można warzywa lub grzyby. W wariancie mięsnym jako nadzienie sprawdzi się filet z kurczaka lub mięso mielone. Odrębną kategorię stanowią rolady wytrawne wykorzystujące ciasto kruche albo ciasto francuskie.

Pomysły na rolady: z mięsem lub warzywami

Rolada z kurczaka, wieprzowiny i wołowiny to pomysł na urozmaicenie codziennych posiłków lub elegancki obiad dla gości. Do farszu trafić mogą warzywa takie jak: szpinak, starta cukinia, świeża papryka lub marchewka. Sprawdzą się również grzyby, żółty ser, ziołowe masło oraz boczek. Niektórzy bardzo lubią mięso na słodko: z suszonymi owocami i rodzynkami.

Rolada z boczku to popularne danie świąteczne. Nadziewana może być mięsem mielonym, grzybami, ziołami i suszonymi owocami. Wszystkie rodzaje rolad mięsnych można smażyć, zapiekać w piekarniku albo gotować po uprzednim owinięciu w folię.

Polecane przepisy