Ule orzechowe

Ule są mocno orzechowe i bardzo pasują na Święta...

dodany przez: joaantek

Desery

Czas przygotowania:
50min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.45 z 179 głosów)


Składniki:

  • 20 dag mielonych orzechów włoskich
  • 15-20 dag cukru pudru
  • 8 tartych biszkoptów
  • 2 nieduże surowe białka
  • suche andruty do zakrycia dna ciasteczka
  • Krem
  • filiżanka mielonych orzechów włoskich lub drobnego kokosu
  • 1/2 szkl. mleka
  • 15 dag margaryny
  • 10 dag cukru pudru
  • op. cukru waniliowego
  • ew. kieliszek alkoholu

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • Zmielone orzechy połączyć z biszkoptami i cukrem pudrem, na końcu dodać surowe białka. Wyrobić masę i szybko wylepiać nią foremki do uli. Masa szybko twardnieje i wycieka z niej dużo tłuszczu, ale łatwo zastyga jako ul. Do środka każdego ciastka dajemy porcje kremu i zalepiamy wafelkiem. Ja z andrutów wycinam kieliszkiem kółeczka, które znakomicie zaklejają dno. Gotowe ule zostawiam na kilkanaście godzin w lodówce. Potem przechowuję je w zamkniętym pudełku w chłodnym miejscu.
  • Krem
  • Orzechy lub kokos sparzyć mlekiem, po chwili w razie potrzeby odsączyć nadmiar mleka, ostudzić.
  • Margarynę rozetrzeć z cukrami, na końcu dodać ostudzone orzech albo wiórki i alkohol.
  • To jest tylko propozycja nadzienia. Do uli pasuje też np. masa budyniowa.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy