0 (0)
Ciasto maxi king to ekspresowy deser bez pieczenia stworzony na wzór popularnego batonika. Składa się z herbatników, mlecznego kremu, masy kajmakowej i polewy czekoladowej z orzeszkami ziemnymi. Uwodzi słodkimi, rozpływającymi się w ustach warstwami i prezentuje się jak wykwintny deser, chociaż powstaje w 30 minut. Sprawdźcie, jak zrobić ciasto maxi king bez pieczenia. Dobre zarówno na co dzień, jak na specjalne okazje.
masło 250 g
mleko w proszku 350 g
mleko 250 ml
cukier puder 100 g
cukier waniliowy 10 g
masa kajmakowa 400 g
herbatniki 460 g
orzeszki ziemne 160 g
czekolada mleczna 200 g
Wlewamy 200 ml mleka do garnuszka. Wsypujemy cukier puder (lub o drobnych kryształkach) oraz cukier z prawdziwą wanilią (2 łyżeczki). Możemy wykorzystać w zamian kilka kropli esencji waniliowej. Podgrzewamy mleko, co jakiś czas mieszając, aż sypkie składniki całkowicie się rozpuszczą. Odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy miękkie masło, aż stanie się jaśniejsze, puszyste i zwiększy objętość. Dodajemy na przemian mleko w proszku i mleko z cukrem waniliowym. Miksujemy, aż uzyskamy jednolitą masę.
Angelika Grabowiecka g.angelikaa
Wyścielamy foremkę o wymiarach 24x24 cm papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Na dnie układamy jasne, maślane herbatniki, ściśle obok siebie, żeby utworzyły spód. Jeśli jest taka potrzeba, docinamy ciasteczka do rozmiaru blaszki. Wykładamy na nie połowę mlecznego kremu. Rozsmarowujemy go po całej powierzchni szpatułką. Wyrównujemy wierzch.
Angelika Grabowiecka g.angelikaa
Tworzymy kolejną warstwę z herbatników. Wykładamy na nie masę krówkową. Żeby łatwiej było ją rozsmarować (tuż po wyjęciu z puszki jest dosyć gęsta), warto ją lekko podgrzać w kąpieli wodnej i rozmieszać łyżką. Kajmak możemy też przyrządzić samodzielnie, z mleka skondensowanego. Na masie krówkowej umieszczamy pozostały krem mleczny. Ostrożnie (żeby warstwy się nie mieszały) rozprowadzamy go po całej powierzchni deseru. Na wierzchu układamy pozostałe herbatniki.
Angelika Grabowiecka g.angelikaa
Siekamy orzeszki ziemne (80 g fistaszków prażonych i 80 g solonych). Najlepiej zrobić to za pomocą dużego noża szefa kuchni lub typu mezzaluna (z podwójnym, zaokrąglonym ostrzem). Możemy też rozdrobnić je w malakserze, ale uważajmy, żeby nie zmielić ich zbyt drobno. Prażymy je na suchej patelni, żeby wydobyć z nich pełnię aromatu. Roztapiamy czekoladę z 50 ml mleka (lub śmietany kremówki) w kąpieli wodnej. Dodajemy orzeszki ziemne. Mieszamy łopatką.
Angelika Grabowiecka g.angelikaa
Wykładamy masę czekoladowo-orzechową na wierzch ciasta. Dokładnie ją rozprowadzamy, zanim zastygnie i zgęstnieje. Przykrywamy foremkę folią spożywczą, żeby deser nie przesiąkał zapachami z lodówki. Chłodzimy go przez około 2–3 godziny, aż wszystkie warstwy całkowicie stężeją, a herbatniki zmiękną. Czas oczekiwania nie został uwzględniony w klasyfikacji dania.
Angelika Grabowiecka g.angelikaa
Kroimy ciasto maxi king bez pieczenia w kwadratowe porcje. Warto użyć w tym celu noża maczanego w gorącej wodzie, żeby ostrze gładko przecinało zimne warstwy. Uzyskamy w ten sposób idealnie równe kawałki. Możemy je udekorować kilkoma orzeszkami ziemnymi w całości.
Angelika Grabowiecka g.angelikaa