27 przepisów

Owsianka to jedno z naszych ulubionych dań śniadaniowych - zapewnia solidną porcję energii na cały dzień. Jest nie tylko pyszna, ale i zdrowa. Przygotowuje się ją z płatków owsianych - błyskawicznych, które zalewa się tylko wodą, mlekiem lub jogurtem albo zwykłych, górskich, które trzeba gotować. Popularną propozycją jest tak zwana „nocna owsianka” – zwykłe płatki zalewa się płynem i odstawia na noc – do rana wchłaniają płyn, pęcznieją i miękną. Wystarczy dodać owoce, orzechy lub inne ulubione dodatki i jeść na zimno. Najpopularniejsze są przepisy na owsiankę z bananami i owsiankę z jabłkiem. Danie można dosłodzić – cukrem lub zdrowiej - miodem, syropem klonowym. Można jednak przyrządzić to danie także w wersji wytrawnej – z dodatkiem warzyw, sera, a nawet mięsa. Owsianka jest bardzo lubiana, ale ostatnio wypierają ją podobne dania przyrządzane na bazie kasz – na przykład jaglanka czy gryczanka. Urozmaicają dietę, a przy tym są jeszcze zdrowsze niż owsianka.

Przepisy w kolekcji