Mazurek czekoladowy to jedna z licznych wariacji na temat tego tradycyjnego wypieku wielkanocnego. Składa się z trzech elementów – klasycznego kruchego spodu, kremu czekoladowego i dekoracji, którą możemy dobierać według uznania. Jego wykonanie jest bardzo proste i nie zajmuje zbyt dużo czasu, a na dodatek można go upiec z wyprzedzeniem. Sprawdźcie, jak przyrządzić najprostszy mazurek z czekoladą.
Adobe Stock
(średnia 4.46 z 185 głosów)
Ciasto kruche: na blat lub stolnicę przesiewamy mąkę pszenną i cukier puder. Masło siekamy i ucieramy palcami z suchymi składnikami. Dodajemy żółtka i śmietanę. Szybkimi ruchami wyrabiamy ciasto i formujemy je w zwartą kulę. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.
Spód: schłodzone ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do formy 20x30 cm. Wykładamy nim dno blaszki i formujemy ranty. Nakłuwamy widelcem. Tak przygotowany spód wkładamy do lodówki na 20 minut.
Piekarnik: ustawiamy na 170°C, grzanie góra-dół.
Pieczenie: kruche ciasto na mazurek czekoladowy wkładamy do piekarnika na około 30 minut. Kiedy lekko się zarumieni, wyjmujemy je i studzimy.
Masa czekoladowa do mazurka: obie czekolady łamiemy na kawałki i wkładamy do miseczki. Śmietankę podgrzewamy w rondelku. Zestawiamy ją z palnika tuż przed zagotowaniem i zalewamy nią czekoladę. Przykrywamy miseczkę i odstawiamy na 5 minut. Po upływie tego czasu mieszamy krem do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Wylewamy go na kruchy spód.
Dekoracja: suszone morele kroimy w mniejsze kawałki. Ozdabiamy nimi mazurek. Na kremie czekoladowym układamy także migdały bez skórki. Możemy stworzyć za ich pomocą różne wzory. Udekorowany mazurek wkładamy do lodówki, żeby masa całkowicie stężała.
Porady
- Przepis na kruche ciasto wymaga użycia dwóch żółtek jajka. Pozostałe białka przełóżmy do małego pojemniczka i przechowujmy w lodówce. Mogą nam się przydać później do zrobienia innych elementów deserów, takich jak biszkopt, beza lub lukier królewski.
- Masło do kruchego spodu możemy zastąpić margaryną, a nawet smalcem. Pamiętajmy, że tłuszcz musi być mocno schłodzony, inaczej ciasto będzie się rozpływać i kleić do palców.
- Mazurek z czekoladą nie musi mieć kształtu prostokąta. Możemy go upiec w dowolnej formie – na przykład do tarty lub owalnej, przypominającej pisankę.
- Ciasto na spód do mazurka najlepiej rozwałkować między dwoma kawałkami folii spożywczej. Dzięki temu nie trzeba go podsypywać mąką, a także łatwiej będzie je przenieść do foremki.
- Pamiętajmy, że ciasto kruche nie lubi długiego wyrabiania. Zagniećmy je szybko rękami, tylko do połączenia składników, i od razu włóżmy do lodówki.
- Jeśli mamy w domu migdały ze skórką, a chcemy ozdobić nimi mazurek czekoladowy, możemy samodzielnie się jej pozbyć. Wystarczy zalać je wrzątkiem i odstawić na 15 minut. Następnie odsączamy je i przelewamy zimną wodą. Po takim zabiegu brązowa łupinka z łatwością oddzieli się od orzecha, kiedy ją naciśniemy lub potrzemy.
- Możemy odłożyć część masy czekoladowej, schłodzić ją w lodówce, a następnie ubić na puszysty krem. Tak przygotowany ganasz możemy przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego i udekorować nim mazurek czekoladowy.
- Jeśli wydaje nam się, że ciasto jest zbyt słodkie, przed nałożeniem kremu możemy wysmarować spód kwaskowym dżemem, na przykład porzeczkowym.
Do dekoracji mazurka możemy wykorzystać ozdoby przygotowane własnoręcznie lub kupione w sklepie. Przed Wielkanocą z łatwością znajdziemy gotowe czekoladowe zajączki i jajka, a także wszelkiego rodzaju posypki i pisaki spożywcze. Nic jednak nie daje takiej satysfakcji, jak własnoręcznie przygotowana dekoracja, na przykład za pomocą:
Czekolada jest składnikiem, który można wykorzystać na wiele sposobów, a na dodatek świetnie łączy się z różnymi elementami deserów. Mazurek czekoladowy może mieć różne formy, a poniżej przedstawiamy niektóre z nich.
Komentarze