Mazurek z czekoladą i słonym karmelem

Mazurek czekoladowy to jeden z licznych wariacji na temat tradycyjnego mazurka wielkanocnego, który świetnie sprawdza się nie tylko na święta. Oprócz czekolady w naszej propozycji znajduje się również dodatek słonego karmelu, który świetnie przełamuje słodycz naszego wypieku. Mazurek czekoladowy zachwyci wszystkich gości nie tylko słodko-słonym smakiem dodatków, ale również niezwykle kruchym spodem. Do przygotowania mazurka według naszego przepisu możemy wykorzystać mleczną lub gorzką czekoladę (według uznania). Dodatkowo do jego udekorowania świetnie sprawdzą się orzechy, rodzynki i suszona żurawina. Jak przygotować pysznego mazurka czekoladowego na kruchym cieście? Poniżej podajemy prosty przepis. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

mazurek kruche ciasto Desery

Czas przygotowania:
30min.
Kalorie:
415 kcal
Ocena:

(średnia 4.47 z 184 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Składniki na ciasto 1.

    Ciasto: formę o wymiarach ok. 20x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do miski przesiać mąkę, dodać jajko, pokruszony twaróg i posiekane zimne masło (125 g czyli ok. pół kostki). Wymieszać i szybko zagnieść ciasto na mazurek. Ciasto rozwałkować i przełożyć do formy, tworząc niewielki rant. Ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piec 20-25 minut. Ostudzić.

  • Czekolada na polewę 2.

    Nadzienie: masę kajmakową utrzeć z 3 łyżkami masła, dodać sól, wymieszać i wyłożyć na spód. Polewa: czekoladę połamać, przełożyć do miski i roztopić nad parą. Wymieszać z masłem (2 łyżki) i polać ciasto. Migdały sparzyć, obrać. Morele pokroić. Mazurek czekoladowy udekorować migdałami i morelami, a przed podaniem wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

Kalorie: 415

Ilość porcjii: 8

Porady

  • Bazą do naszego mazurka czekoladowego jest kruche ciasto. Jego jednym z głównych składników jest masło, które powinno być mocno schłodzone. Do przygotowania kruchego ciasta nie należy używać ciepłego masła, ponieważ ten składnik utrudnia sklejenie się wszystkich składników, dzięki czemu jest ono kruche. Opcjonalnie możemy zastąpić je margaryną, a nawet smalcem. 
  • Do przygotowania mazurka z polewą czekoladową, możemy wykorzystać gorzką lub mleczną czekoladę w dowolnym kolorze (białą lub czarną). 
  • W naszym przepisie na mazurek czekoladowy rekomendujemy wykorzystać 100 g mąki pszennej i 25 g mąki krupczatki, dzięki której nasz wypiek będzie niezwykle kruchy. 
  • Zamiast masy kajmakowej, możemy samodzielnie przygotować słony karmel do naszego mazurka czekoladowego. Wystarczy do garnka wsypać 320 g cukru białego, rozprowadzić go dokładnie po dnie garnka, a gdy już nabierze złoto-brązowej barwy dodać ok. 160 ml wody. Całość dokładnie mieszamy aż powstanie nam jednolita i gęsta masa. Na samym końcu dodajemy ok. 5 g soli i ponownie całość mieszamy. 
     

Notka redakcyjna

 

Jak udekorować mazurka czekoladowego? 


Dekorowanie mazurka z polewą czekoladową i słonym karmelem to jedna z tradycji wielkanocnych. W wielu domach mazurek stanowi ozdobę świątecznych stołów, dlatego też bardzo dużą wagę przykłada się do dekoracji. Rekomendujemy wykorzystywać wyłącznie jadalne składniki, dzięki czemu nie będziemy musieli  ich zdejmować podczas jedzenia. Wśród popularnych dekoracji do mazurka czekoladowego należy wymienić suszone owoce (śliwki, morele, żurawinę, rodzynki), a także orzechy (włoskie, makadamia czy nawet pistacje). Świetnie sprawdzą się również prażone migdały. Dodatkowo możemy też pobawić się z różnymi kolorami czekolady – tradycyjnie: białym lub czarnym, lub innym – dowolnym, który możemy uzyskać poprzez wykorzystanie barwników spożywczych. Warto jednak pamiętać, by nie przesadzać z dekoracjami do mazurka czekoladowego, gdyż jego największa siła tkwi w prostocie, a czekolada i słony karmel są już wystarczającym towarzystwem. 


Do dekorowania mazurka czekoladowego przydadzą akcesoria, w tym: szpryca cukiernicza, szpatułka do mas i kremów. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy