Mazurek czekoladowy – ze słonym karmelem

Mazurek czekoladowy to jedna z licznych wariacji na temat tego tradycyjnego wypieku wielkanocnego, który świetnie sprawdza się nie tylko na święta. Oprócz czekolady w naszej propozycji znajduje się również słony karmel, który idealnie przełamuje słodycz ciasta. Dodatkowo do jego udekorowania sprawdzą się orzechy, rodzynki i suszona żurawina. Jak przygotować pyszny mazurek z polewą czekoladową? Poniżej podajemy prosty przepis.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

mazurek kruche ciasto desery

Czas przygotowania:
30min.
Kalorie:
415 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 4.47 z 184 głosów)

Mazurek czekoladowy – ze słonym karmelem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Składniki na ciasto 1.

    Ciasto na czekoladowy mazurek: formę o wymiarach ok. 20x30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, pokruszony twaróg i posiekane zimne masło (125 g, czyli trochę więcej niż pół kostki). Składniki trzeba wymieszać i szybko zagnieść. Ciasto należy rozwałkować i przełożyć do formy, tworząc niewielki rant, a następnie ponakłuwać widelcem. Wstawiamy je do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180° C. Pieczemy w temperaturze 20–25 minut. Pozostawiamy do wystudzenia.

  • karmel 2.

    Nadzienie na mazurek: masę kajmakową ucieramy z 3 łyżkami masła, dodajemy sól, mieszamy i wykładamy na spód.

  • Czekolada na polewę 3.

    Polewa czekoladowa: czekoladę łamiemy, przekładamy do miski i roztapiamy nad parą. Mieszamy z masłem (2 łyżki) i polewamy ciasto. Migdały należy sparzyć i obrać. Morele kroimy na mniejsze części. Mazurek czekoladowy dekorujemy migdałami i morelami, a przed podaniem wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

Kalorie: 415

Ilość porcji: 8

Porady

  • Do przygotowania mazurka czekoladowego można wykorzystać mleczną lub gorzką czekoladę (według uznania), a nawet białą.
  • Masło powinno być mocno schłodzone, inaczej trudno będzie połączyć wszystkie składniki, masa będzie się mocno kleiła. Opcjonalnie możemy zastąpić je margaryną, a nawet smalcem.
  • W naszym przepisie na mazurek czekoladowy rekomendujemy wykorzystać 100 g mąki pszennej i 25 g mąki krupczatki, dzięki której nasz wypiek będzie niezwykle kruchy.
  • Jeśli chcemy przełamać słodycz mazurka czekoladowego to warto zrobić dodatkową warstwę z kwaśnego dżemu, którym smarujemy spód ciasta, np. porzeczkowego, malinowego lub wiśniowego.
  • Alternatywą jest mazurek czekoladowy z bakaliami – masę można wzbogacić o suszone owoce.
  • Mazurek kajmakowo–czekoladowy to niezwykle smaczna wersja tego deseru. Kajmak możemy użyć gotowy lub zrobić go samodzielnie na bazie mleka skondensowanego.

Notka redakcyjna

Jak udekorować mazurek czekoladowy?

Dekorowanie mazurka czekoladowego to jedna z tradycji wielkanocnych. W wielu domach ciasto to stanowi ozdobę świątecznych stołów, dlatego też bardzo dużą wagę przykłada się do jego dekoracji. Rekomendujemy wykorzystywać wyłącznie jadalne składniki, dzięki czemu nie będziemy musieli  ich zdejmować podczas jedzenia.


Wśród popularnych dekoracji do mazurka czekoladowego należy wymienić suszone owoce (śliwki, morele, żurawinę, rodzynki), a także orzechy (włoskie, makadamia czy nawet pistacje). Świetnie sprawdzą się również prażone migdały. Dodatkowo możemy też pobawić się z różnymi kolorami czekolady – tradycyjnie: białym lub czarnym, lub innym – dowolnym, który możemy uzyskać poprzez wykorzystanie barwników spożywczych. Warto jednak pamiętać, by nie przesadzać z dekoracjami do mazurka czekoladowego, gdyż jego największa siła tkwi w prostocie, a czekolada i słony karmel są już wystarczającym towarzystwem.

Do dekorowania mazurka czekoladowego przydadzą akcesoria, w tym: szpryca cukiernicza, szpatułka do mas i kremów.


Przepis na słony karmel

Do mazurka czekoladowego zamiast masy kajmakowej, możemy samodzielnie przygotować słony karmel. Wystarczy do garnka wsypać 320 g cukru białego, rozprowadzić go dokładnie po dnie garnka, a gdy już nabierze złoto–brązowej barwy dodać ok. 160 ml wody. Całość dokładnie mieszamy, aż powstanie nam jednolita i gęsta masa. Na samym końcu dodajemy ok. 5 g soli i ponownie całość mieszamy.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy