Mazurek czekoladowy

Mazurek czekoladowy to jedna z licznych wariacji na temat tego tradycyjnego wypieku wielkanocnego. Składa się z trzech elementów – klasycznego kruchego spodu, kremu czekoladowego i dekoracji, którą możemy dobierać według uznania. Jego wykonanie jest bardzo proste i nie zajmuje zbyt dużo czasu, a na dodatek można go upiec z wyprzedzeniem. Sprawdźcie, jak przyrządzić najprostszy mazurek z czekoladą.  

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

mazurek

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 4.46 z 185 głosów)

Mazurek czekoladowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Ciasto kruche: na blat lub stolnicę przesiewamy mąkę pszenną i cukier puder. Masło siekamy i ucieramy palcami z suchymi składnikami. Dodajemy żółtka i śmietanę. Szybkimi ruchami wyrabiamy ciasto i formujemy je w zwartą kulę. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.  

  • 2.

    Spód: schłodzone ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do formy 20x30 cm. Wykładamy nim dno blaszki i formujemy ranty. Nakłuwamy widelcem. Tak przygotowany spód wkładamy do lodówki na 20 minut. 

  • 3.

    Piekarnik: ustawiamy na 170°C, grzanie góra-dół. 

  • 4.

    Pieczenie: kruche ciasto na mazurek czekoladowy wkładamy do piekarnika na około 30 minut. Kiedy lekko się zarumieni, wyjmujemy je i studzimy.  

  • 5.

    Masa czekoladowa do mazurka: obie czekolady łamiemy na kawałki i wkładamy do miseczki. Śmietankę podgrzewamy w rondelku. Zestawiamy ją z palnika tuż przed zagotowaniem i zalewamy nią czekoladę. Przykrywamy miseczkę i odstawiamy na 5 minut. Po upływie tego czasu mieszamy krem do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Wylewamy go na kruchy spód. 

  • 6.

    Dekoracja: suszone morele kroimy w mniejsze kawałki. Ozdabiamy nimi mazurek. Na kremie czekoladowym układamy także migdały bez skórki. Możemy stworzyć za ich pomocą różne wzory. Udekorowany mazurek wkładamy do lodówki, żeby masa całkowicie stężała.

Porady

  • Przepis na kruche ciasto wymaga użycia dwóch żółtek jajka. Pozostałe białka przełóżmy do małego pojemniczka i przechowujmy w lodówce. Mogą nam się przydać później do zrobienia innych elementów deserów, takich jak biszkopt, beza lub lukier królewski.
  • Masło do kruchego spodu możemy zastąpić margaryną, a nawet smalcem. Pamiętajmy, że tłuszcz musi być mocno schłodzony, inaczej ciasto będzie się rozpływać i kleić do palców. 
  • Mazurek z czekoladą nie musi mieć kształtu prostokąta. Możemy go upiec w dowolnej formie – na przykład do tarty lub owalnej, przypominającej pisankę
  • Ciasto na spód do mazurka najlepiej rozwałkować między dwoma kawałkami folii spożywczej. Dzięki temu nie trzeba go podsypywać mąką, a także łatwiej będzie je przenieść do foremki. 
  • Pamiętajmy, że ciasto kruche nie lubi długiego wyrabiania. Zagniećmy je szybko rękami, tylko do połączenia składników, i od razu włóżmy do lodówki. 
  • Jeśli mamy w domu migdały ze skórką, a chcemy ozdobić nimi mazurek czekoladowy, możemy samodzielnie się jej pozbyć. Wystarczy zalać je wrzątkiem i odstawić na 15 minut. Następnie odsączamy je i przelewamy zimną wodą. Po takim zabiegu brązowa łupinka z łatwością oddzieli się od orzecha, kiedy ją naciśniemy lub potrzemy. 
  • Możemy odłożyć część masy czekoladowej, schłodzić ją w lodówce, a następnie ubić na puszysty krem. Tak przygotowany ganasz możemy przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego i udekorować nim mazurek czekoladowy. 
  • Jeśli wydaje nam się, że ciasto jest zbyt słodkie, przed nałożeniem kremu możemy wysmarować spód kwaskowym dżemem, na przykład porzeczkowym. 

Notka redakcyjna

Jak ozdobić mazurek czekoladowy? 

Do dekoracji mazurka możemy wykorzystać ozdoby przygotowane własnoręcznie lub kupione w sklepie. Przed Wielkanocą z łatwością znajdziemy gotowe czekoladowe zajączki i jajka, a także wszelkiego rodzaju posypki i pisaki spożywcze. Nic jednak nie daje takiej satysfakcji, jak własnoręcznie przygotowana dekoracja, na przykład za pomocą: 

  • bakalii – z suszonych owoców i orzechów możemy tworzyć różne wzory kojarzące się z Wielkanocą, na przykład gałązki bazi. Płatki migdałów lub całe orzechy bez skórki z powodzeniem posłużą za pączki wierzby. Mazurek czekoladowy z bakaliami to nie tylko uniwersalne połączenia smakowe, ale także małe dzieło sztuki. 
  • ozdób z marcepanu – masę migdałową możemy formować w rozmaite figurki przestrzenne, na przykład w kształcie jajeczek lub zajączków. Nie potrzebujemy do tego specjalnego talentu artystycznego, wystarczy nieco wyobraźni i zapału. Mazurek wielkanocny czekoladowy może udekorować wspólnie cała rodzina, zwłaszcza z udziałem dzieci. 
  • płynnej czekolady – w tym przypadku używamy białej czekolady, dla kontrastu z ciemnym nadzieniem. Możemy ją rozpuścić w kąpieli wodnej i przełożyć do szprycy. Dzięki temu możemy malować nią różne wzory lub tworzyć napisy jak na świątecznej pocztówce. 

Mazurek z czekoladą – inne propozycje 

Czekolada jest składnikiem, który można wykorzystać na wiele sposobów, a na dodatek świetnie łączy się z różnymi elementami deserów. Mazurek czekoladowy może mieć różne formy, a poniżej przedstawiamy niektóre z nich. 

  • Mazurek z białą czekoladą – krem wykonamy tak samo jak w podstawowym przepisie, ale warto tutaj eksperymentować z ciekawymi dodatkami. Białą czekoladę możemy połączyć z wiśniami, malinami lub konfiturą z róży. Może także stanowić składnik słodkiej masy budyniowej, którą wypełnimy nasz wielkanocny wypiek.    
  • Mazurek kajmakowo-czekoladowy – masa krówkowa z dodatkiem gorzkiej czekolady to kolejny słodka propozycja na Wielkanoc. Możemy użyć gotowego kajmaku w puszce lub wykonać go samodzielnie, z mleka skondensowanego. Taką masę możemy potraktować jako oddzielną warstwę lub wymieszkać z rozpuszczoną czekoladą lub kakao. Sprawdzi się tutaj także solony karmel
  • Mazurek czekoladowo-orzechowy – z gęstym, dekadenckim kremem świetnie komponują się orzechy włoskie lub laskowe. Możemy je posiekać i dodać zarówno do kruchego spodu, jak i masy czekoladowej oraz dekoracji. 
  • Mazurek czekoladowy z mascarpone – krem czekoladowy ganache łączymy z serkiem mascarpone i miksujemy na gładką masę, a następnie wykładamy na kruchy spód. Uzyskujemy dzięki temu niezwykle kremowe nadzienie, które usatysfakcjonuje każdego łasucha i czekoladoholika.   
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy