REKLAMA

Orzechy piniowe — przepisy i właściwości

20 przepisów

Orzechy-piniowe

Orzechy piniowe, zwane także piniolami, charakteryzują się wysoką wartością odżywczą. Służą do przygotowania niezwykle aromatycznego i bogatego w cenne składniki oleju piniowego, a w kuchni włoskiej, stanowią nieodłączny składnik wielu dań. Orzeszki pini są stosowane w wielu dietach odchudzających, a ze względu na bogatą zawartość cynku, uważane są za afrodyzjak. Jakie jeszcze właściwości kryją te niewielkie nasiona?

Orzechy piniowe: właściwości

Orzechy piniowe to nic innego, jak jadalne nasiona sosny pinia, rosnącej na obszarze północnego wybrzeża Morza Śródziemnego i południowego wybrzeża Morza Czarnego. W Rosji i w krajach azjatyckich (w Japonii, Chinach i Korei), orzeszki sosnowe pozyskiwane są m.in. z sosny koreańskiej.

Orzeszki pini charakteryzują się wyraźnym sosnowym aromatem i unikalnym słodko-kwaśnym smakiem, za co odpowiadają zawarte w nich olejki eteryczne. O szerokim zastosowaniu kulinarnym tych niewielkich nasion nie decydują jednak wyłącznie walory smakowe. Orzeszki piniowe, podobnie jak inne gatunki orzechów, cechują się także wysoką wartością odżywczą.

Tłuszcz stanowi aż 68 proc. masy pinioli, przy czym należy podkreślić, że pozycję dominująca zajmują nienasycone kasy tłuszczowe, w tym kwas oleinowy i omega-6. Orzechy pinii to także naturalne źródło cynku, żelaza, magnezu, fosforu, potasu i witamin: B2, B3, E i K.

Piniole mają wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, steroli, przeciwutleniaczy, witamin z grupy B oraz cynku. Nie bez znaczenia są też właściwości dietetyczne orzeszków pini i to mimo wysokiej wartości energetycznej (100 g pinioli zawiera 673 kcal) - zawarty w nich kwas pinolenowy hamuje apetyt i przez to pomaga kontrolować masę ciała. 

Zobacz także: Sałatka makaronowa z cukinią i orzeszkami piniowymi

Orzechy piniowe: do czego używać?

Orzechy piniowe charakteryzują się delikatnym smakiem (przypominającym nieco migdały) i przyjemnym, sosnowym (nieco żywicznym) aromatem. Doskonale komponują się z daniami, których głównym składnikiem jest makaron, zatem znajdują zastosowanie w kuchni włoskiej. Stanowią składnik pesto, czyli sosu z oliwy, czosnku, bazylii i parmezanu. Pasują także do dań mięsnych, zwłaszcza do drobiu i baraniny oraz do ryb.

Można dodawać je do warzywnych i mięsno-warzywnych zapiekanek. Świetnie sprawdzą się w sałatkach, surówkach, a nawet w koktajlach. Orzeszki pini mogą być też składnikiem albo elementem dekoracyjnym deserów - musów, ciastek, ciast.

Warto też zaznaczyć, że orzechy piniowe stanowią bazę miodu piniowego i cenionego za swoje właściwości oleju piniowego.

Orzechy piniowe: czym zastąpić?

Orzechy piniowe nie są towarem powszechnie dostępnym w polskich sklepach. W sieciowych marketach, oferowane są dość rzadko. Częściej można spotkać je w punktach sprzedających zdrową żywność. Stosunkowo mała popularność pinioli wynika przede wszystkim z ich ceny - za 100-gramowe opakowanie tych niewielkich nasion, trzeba zapłacić ok. 17-19 zł, co stanowi spory wydatek i czyni ten produkt dość ekskluzywnym. Na szczęście, orzeszki pini można zastąpić innymi produktami.

Najpopularniejszym "zamiennikiem" są pestki słonecznika. Bardzo dobrze sprawdzą się też pestki dyni i migdały. Inną popularną alternatywą są orzechy nerkowca i pekany, ewentualnie - orzechy laskowe. W zastępstwie pinioli, można użyć orzechów włoskich, ale uwaga - te nie nadają się do deserów. Wynika to z faktu, że w trakcie pieczenia, zyskują niepożądany gorzki smak. W tym przypadku, zdecydowanie lepszym wyborem będą migdały.   

Zobacz filmik: Orzechy w karmelu na ostro