Esther Clark

Kulki serowe wegańskie

Ocena:

0 (0)

  • 30 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Kulki serowe wegańskie nie zawierają nawet grama produktów pochodzenia zwierzęcego. Bazują na serze z orzechów nerkowca, w czosnkowo-ziołowej otoczce. To świetna propozycja na imprezową przekąskę. Można podawać je w formie deski serów, z krakersami lub z chutneyem. Wegańskie kulki serowe z nerkowców mają przyjemnie orzechowy smak, podkreślony wyjątkową panierką.

Składniki:

  • natka pietruszki  1 pęczek

  • szczypiorek  0.5 pęczka

  • orzechy włoskie  100 g

  • ser z nerkowców  300 g

  • czosnek granulowany  12 g

  • płatki chili  6 g

Kulki serowe wegańskie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Masa na kulki: ser z nerkowców, orzechy włoskie, szczypiorek, granulowany czosnek i szczyptę przypraw mieszamy razem w misce, następnie przykrywamy i schładzamy w lodówce przez 1 godzinę.

  • Krok 2:

    Panierki: pietruszkę myjemy, osuszamy siekamy, przekładamy je do płytkiej miski lub talerza na zupę, odpowiedni będzie też talerzyk. Do drugiej wsypujemy płatki chili (najlepiej z papryki Aleppo znanej też pod nazwą pieprz Halaby - jest powszechna w kuchni bliskowschodniej, niezbyt ostra, bo suszona bez pestek). 

  • Krok 3:

    Obtaczanie: ze schłodzonej mieszanki formujemy 20 małych kulek serowych. Połowę obtaczamy w natce pietruszki, a drugą w płatkach chili, aż do całkowitego pokrycia ich powierzchni.

  • Krok 4:

    Chłodzenie: kulki serowe wegańskie przenosimy na metalową tacę lub na talerz, schładzamy je przez 3 godziny lub do momentu podania.

  • Krok 5:

    Przechowywanie: jeśli zostanie nam nadmiar kulek lub zrobimy porcję z zapasem, można je przełożyć do słoika, zalać oliwą z oliwek. W ten sposób można  przechowywać je przez tydzień.

    Źródło: serwis partnerski, BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/vegan-garlic-herb-cheese-balls

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne