www.bbcgoodfood.com
0 (0)
Kulki serowe wegańskie nie zawierają nawet grama produktów pochodzenia zwierzęcego. Bazują na serze z orzechów nerkowca, w czosnkowo-ziołowej otoczce. To świetna propozycja na imprezową przekąskę. Można podawać je w formie deski serów, z krakersami lub z chutneyem. Wegańskie kulki serowe z nerkowców mają przyjemnie orzechowy smak, podkreślony wyjątkową panierką.
natka pietruszki 1 pęczek
szczypiorek 0.5 pęczka
orzechy włoskie 100 g
ser z nerkowców 300 g
czosnek granulowany 12 g
płatki chili 6 g
Masa na kulki: ser z nerkowców, orzechy włoskie, szczypiorek, granulowany czosnek i szczyptę przypraw mieszamy razem w misce, następnie przykrywamy i schładzamy w lodówce przez 1 godzinę.
Panierki: pietruszkę myjemy, osuszamy siekamy, przekładamy je do płytkiej miski lub talerza na zupę, odpowiedni będzie też talerzyk. Do drugiej wsypujemy płatki chili (najlepiej z papryki Aleppo znanej też pod nazwą pieprz Halaby - jest powszechna w kuchni bliskowschodniej, niezbyt ostra, bo suszona bez pestek).
Obtaczanie: ze schłodzonej mieszanki formujemy 20 małych kulek serowych. Połowę obtaczamy w natce pietruszki, a drugą w płatkach chili, aż do całkowitego pokrycia ich powierzchni.
Chłodzenie: kulki serowe wegańskie przenosimy na metalową tacę lub na talerz, schładzamy je przez 3 godziny lub do momentu podania.
Przechowywanie: jeśli zostanie nam nadmiar kulek lub zrobimy porcję z zapasem, można je przełożyć do słoika, zalać oliwą z oliwek. W ten sposób można przechowywać je przez tydzień.
Źródło: serwis partnerski, BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/vegan-garlic-herb-cheese-balls