Trufle czekoladowe to takie małe niewinne słodkości, na które zawsze można sobie pozwolić. Wyglądają szykownie na przyjęciu, dobrze prezentują się w pudełku i świetnie smakują do kawy. Są łatwe do wykonania, więc można je robić całą rodziną. A formowanie i obtaczanie słodkich kuleczek na pewno sprawi wszystkim dużo radości. Poniżej znajdziecie prosty przepis na trufle z gorzkiej i mlecznej czekolady.
Stockfood
(średnia 4.47 z 144 głosów)
Masa na czekoladowe trufle: przygotowujemy ją w tzw. kąpieli wodnej. Wstawiamy w garnku wodę, a na jego brzegu zawieszamy metalową miskę. Podgrzewamy śmietankę z cukrem. Łamiemy czekoladę (mleczną i gorzką) na kawałki. Kroimy masło. Wrzucamy razem do miski i roztapiamy, mieszając, aż do połączenia składników. Odstawiamy do ostygnięcia. Chłodzimy w lodówce przez 1–2 godz.
Formowanie trufli: gdy masa zgęstnieje, nabieramy ją łyżką i robimy z niej szybko małe kuleczki, zanim zaczną się rozpuszczać. Układamy na talerzu wyłożonym papierem do pieczenia i ponownie wstawiamy na godzinę do lodówki.
Obtaczanie: kakao wsypujemy do miseczki. Obtaczamy w nim schłodzone trufle czekoladowe i układamy na paterze lub w pudełkach.
Porady
- W kąpieli wodnej chodzi o to, aby delikatnie podgrzewać składniki w parze wodnej. Miska, w której jest czekolada, nie może dotykać wody.
- Masło do trufli powinno mieć temperaturę pokojową, więc trzeba je wcześniej wyjąć z lodówki.
- Kulki wyjdą ładne i równe, jeśli masa na trufle dobrze zgęstnieje. Aby porządnie się schłodziła, możesz zostawić ją nawet na całą noc w lodówce. Warto poczekać dłużej, aby łatwiej było formować czekoladowe trufle.
- Możecie przygotować trufle czekoladowe także w innych kształtach. Jak to zrobić? Na przykład przy pomocy silikonowych foremek do lodu. Wystarczy obsypać je kakao i wypełnić czekoladową masą.
Klasyczne trufle są obtaczane gorzkim kakao. Jednak wraz z upływem czasu powstało wiele różnych wersji – nie tylko słodkich, ale także pikantnych trufli. Poniżej wybrane propozycje na posypkę:
Trufle to ekskluzywne słodycze ze względu na jakościowe składniki. Firmy cukiernicze przykładają dużą wagę do rodzaju czekolady, z której je produkują. Stąd wysoka cena niektórych trufli w sklepach.
Przepis na trufle czekoladowe pochodzi z Francji. Według legendy powstały przez przypadek ok. 1920 r. Pomocnik francuskiego cukiernika Aguste’a Escoffiera nieopatrznie wlał śmietankę do miski z rozkruszoną czekoladą. Gdy masa zastygła, cukiernik zauważył, że można formować z niej kulki. Następnie obtoczył je w kakao i w ten sposób stały się przysmakiem, który do tej pory jest wyjątkowo popularny nie tylko we Francji, ale także we Włoszech.
Nazwa nawiązuje do grzybów – czarnych trufli, które występują na terenach wokół Morza Śródziemnego. Gdy są dojrzałe, wydzielają intensywny zapach, który przyciąga dzikie zwierzęta. Wtedy rozkopują one ziemię w poszukiwaniu przysmaków. Inną, jeszcze rzadziej spotykaną i przez to droższą, odmianą są trufle białe.
Niezbędnymi składnikami na trufle są czekolada i śmietanka – tworzą one tzw. ganache, który jest półproduktem używanym w wielu wyrobach cukierniczych. Aby łatwiej formować trufle, dodaje się do nich masło, co nie wpływa negatywnie na ich smak. Czekoladowe trufle można wzbogacić także o następujące dodatki:
Komentarze