Ciasteczka owsiane fit

Ciasteczka owsiane fit to słodka przekąska bez mąki i cukru. Są bardzo szybkie w przygotowaniu i można dodać do nich wszystko to, co lubimy najbardziej. Smakują doskonale z pokruszoną czekoladą, orzechami, żurawiną, wiórkami kokosowymi lub pestkami słonecznika. Wystarczy wymieszać składniki i łyżką uformować owsiane ciastka na blasze. Pieką się 15–20 min.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

ciastka ciasteczka owsiane

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.31 z 174 głosów)

Ciasteczka owsiane fit - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Orzechy: obieramy z łupin i siekamy drobno.

  • 2.

    Banany: obieramy ze skórek i rozgniatamy na purée widelcem lub przy pomocy blendera.

  • 3.

    Mieszanie składników na ciasteczka owsiane fit: do bananów wrzucamy płatki owsiane, żurawinę, posiekane orzechy i pestki. Dodajemy miód i całość mieszamy drewnianą łyżką lub szpatułką do ciasta.

  • 4.

    Przygotowania do pieczenia: piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

  • 5.

    Formowanie ciasteczek: ciasto nakładamy łyżką na przygotowaną blachę, pamiętając o zachowaniu odstępów. Z tej porcji powinno nam wyjść ok. 16 ciasteczek owsianych.

  • 6.

    Pieczenie: blachę z ciastkami wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 15–20 min.

Porady

  • Część płatków owsianych można zmielić blenderem na mąkę, aby ciasteczka miały bardziej zwartą strukturę.
  • Z kolei jeśli chcecie, aby ciastka wyszły chrupiące, dodajcie zwykłą mąkę – pszenną, pełnoziarnistą lub owsianą.
  • Można dodać także łyżeczkę proszku do pieczenia, aby były bardziej pulchne.
  • Oprócz żurawiny można dodać suszone morele, śliwki lub rodzynki.
  • W wegańskiej wersji przepisu na ciasteczka owsiane fit należy pominąć miód. W zamian wystarczy dodać jednego banana więcej.

Notka redakcyjna

Ciasteczka owsiane fit z jabłkami i cynamonem

Aby zrobić ciastka owsiane z jabłkiem i cynamonem, trzeba trochę zmodyfikować przepis:

  • dodajemy 2 jajka zamiast purée z bananów,
  • jabłko – pokrojone w małą kostkę,
  • cynamon – wystarczy 1,5 łyżeczki.

Możemy także dodać masło (2 łyżki) lub olej kokosowy, ekstrakt z wanilii i łyżeczkę proszku do pieczenia. Jabłka można pokroić w mniejszą lub większą kostkę, bądź zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przed formowaniem ciasteczek dobrze jest odstawić masę na 20 min, aby płatki owsiane napęczniały.

Ciastka owsiane fit z czekoladą

Czekoladowe dietetyczne ciasteczka owsiane można zrobić na kilka sposobów:

  • do masy dodajemy 3 łyżki kakao (ok. 45 g),
  • dodajemy czekoladę pokruszoną na kawałki – na tę porcję ciasta potrzebujemy 1 tabliczki czekolady deserowej (100 g),
  • do masy na ciasto dodajemy kakao i kawałki czekolady.

Ciastka w tej wersji świetnie smakują z suszonymi daktylami i orzechami. Można dodać do nich także przyprawę do piernika lub powidła śliwkowe.

Ciasteczka owsiane bez pieczenia

Ciasta owsiane możemy przygotować także bez piekarnika. Wystarczy wymieszać składniki, uformować ciasteczka i odstawić je w chłodne miejsce do zastygnięcia. Przepis na nie jest równie prosty:

  • w rondelku podgrzewamy 50 ml mleka,
  • dodajemy 50 g masła (lub oleju kokosowego), cukier trzcinowy (100 g) i kakao (30 g),
  • gotujemy i mieszamy powyższe składniki, aż powstanie gładka i jednorodna masa,
  • rondelek zestawiamy z kuchenki, dodajemy 250 g płatków owsianych i 50 g masła orzechowego,
  • całość mieszamy, po czym nakładamy łyżką ciastka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia,
  • odstawiamy na 30 min do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy