Ciasteczka owsiane fit to słodka przekąska bez mąki i cukru. Są bardzo szybkie w przygotowaniu i można dodać do nich wszystko to, co lubimy najbardziej. Smakują doskonale z pokruszoną czekoladą, orzechami, żurawiną, wiórkami kokosowymi lub pestkami słonecznika. Wystarczy wymieszać składniki i łyżką uformować owsiane ciastka na blasze. Pieką się 15–20 min.
Stockfood
(średnia 4.31 z 174 głosów)
Orzechy: obieramy z łupin i siekamy drobno.
Banany: obieramy ze skórek i rozgniatamy na purée widelcem lub przy pomocy blendera.
Mieszanie składników na ciasteczka owsiane fit: do bananów wrzucamy płatki owsiane, żurawinę, posiekane orzechy i pestki. Dodajemy miód i całość mieszamy drewnianą łyżką lub szpatułką do ciasta.
Przygotowania do pieczenia: piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Formowanie ciasteczek: ciasto nakładamy łyżką na przygotowaną blachę, pamiętając o zachowaniu odstępów. Z tej porcji powinno nam wyjść ok. 16 ciasteczek owsianych.
Pieczenie: blachę z ciastkami wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 15–20 min.
Porady
- Część płatków owsianych można zmielić blenderem na mąkę, aby ciasteczka miały bardziej zwartą strukturę.
- Z kolei jeśli chcecie, aby ciastka wyszły chrupiące, dodajcie zwykłą mąkę – pszenną, pełnoziarnistą lub owsianą.
- Można dodać także łyżeczkę proszku do pieczenia, aby były bardziej pulchne.
- Oprócz żurawiny można dodać suszone morele, śliwki lub rodzynki.
- W wegańskiej wersji przepisu na ciasteczka owsiane fit należy pominąć miód. W zamian wystarczy dodać jednego banana więcej.
Aby zrobić ciastka owsiane z jabłkiem i cynamonem, trzeba trochę zmodyfikować przepis:
Możemy także dodać masło (2 łyżki) lub olej kokosowy, ekstrakt z wanilii i łyżeczkę proszku do pieczenia. Jabłka można pokroić w mniejszą lub większą kostkę, bądź zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przed formowaniem ciasteczek dobrze jest odstawić masę na 20 min, aby płatki owsiane napęczniały.
Czekoladowe dietetyczne ciasteczka owsiane można zrobić na kilka sposobów:
Ciastka w tej wersji świetnie smakują z suszonymi daktylami i orzechami. Można dodać do nich także przyprawę do piernika lub powidła śliwkowe.
Ciasta owsiane możemy przygotować także bez piekarnika. Wystarczy wymieszać składniki, uformować ciasteczka i odstawić je w chłodne miejsce do zastygnięcia. Przepis na nie jest równie prosty:
Komentarze