Kokos -przepisy

39 przepisów

iStock-kokos-orzech-min

Kokos to owoc palmy kokosowej. Kokos to orzech posiadającą charakterystyczną twardą skorupę. Kokos pochodzi z terenów Azji i Ameryki Południowej. Obecnie palma kokosowa zdominowała krajobraz większości krajów tropikalnych. Przez to kokos stał się symbolem wypoczynku i wakacji. Kokos jest przez to częstym składnikiem orzeźwiających napojów oraz drinków z alkoholem. Kokos można dodawać do ciastek w stylu kokosanek albo ciast z kremem budyniowym. Kokos jako mleko kokosowe to uniwersalny dodatek do zup, sosów i deserów. Zobaczcie zebrane przepisy z dodatkiem kokosa.

Kokos – właściwości

Kokos to orzech bogaty w witaminę C. Ponadto doskonałym źródłem białka, potasu i żelaza. Posiada też sporą ilość wapnia, fosforu, magnezu i cynku. Kokos w aż 70% składa się z tłuszczu. Dlatego po wysuszeniu miąższu z łatwością wytłacza się olej kokosowy. Częste spożywanie kokosa wspiera układ odpornościowy oraz usuwa zmęczenie. Częste spożywanie kokosa poprawia wygląd cery, włosów i paznokci. Świeży kokos posiada niski indeks glikemiczny. Dlatego powinien być wybierany przez osoby zmagające się z cukrzycą.

Kokos – jak otworzyć kokos?

Wiele osób zastanawia się jak otworzyć kokos. Jego twarda skorupa zniechęca wiele osób do kupna świeżego orzecha. Jednak warto od czasu do czasu zamienić wiórki kokosowe lub płatki kokosowe na kawałek całego owocu. W sklepie należy wybrać orzech, który po potrząśnięciu wydaje z siebie dźwięk charakterystycznego pluskania. To znak, że orzech jest świeży i zawiera w środku wodę. Kokos należy ustawić stabilnie na blacie trzema dziurkami do góry. To przez nie wypłynie woda kokosowa. Za pomocą noża, korkociągu albo śrubokrętu przedziurawiamy kokos. Zazwyczaj jedna z dziurek jest bardziej miękka niż pozostałe. Wodę kokosową przelewamy do miski lub kubka. Następnie kokos umieszczamy na blacie. Aby był stabilny warto postawić go na ściereczce kuchennej lub ręczniku papierowym. Kokos kładziemy na boku i ostrym nożem uderzamy w środek orzecha. Należy uważać na palce, aby się nie skaleczyć. Zamiast noża można użyć innego ciężkiego narzędzia. Gdy miąższ kokosa stanie się widoczny można sięgnąć po śrubokręt, aby rozłupać orzech i dostać się do środka.

Kokos – jak jeść?

Gdy dostaniemy się do środka kokosa to możemy podzielić je na mniejsze kawałki. W ten sposób ścierając miąższ na tarce przygotujecie domowe wiórki kokosowe. Krojąc kokos na większe kawałki uzyskacie płatki kokosowe. Mając kokos przygotujecie w domu domowe mleko kokosowe. Wystarczy, że kawałki miąższu kokosa zostaną umieszczone w robocie kuchennym. Najpierw powstaną wiórki kokosowe, które należy zalać litrem ciepłej wody. Kokos z wodą należy miksować na największych obrotach przez minutę lub dwie. Otrzymane mleko kokosowe warto przecedzić przez gazę lub sitko o drobnych oczach. Dzięki temu konsystencja mleka będzie gładka. Domowe mleko kokosowe warto trzymać w lodówce i wykorzystać w ciągu trzech dni. Potem kokos może zacząć fermentować.

Kokos to także składnik na ciasteczka kokosowe. Masło należy połączyć z cukrem białym i cukrem waniliowym, a następnie dodać proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Potem należy rozetrzeć w misce za pomocą łyżki, aż składniki dobrze się połączą. Następnie należy dodać przesianą mąkę i wiórki kokosowe. Kolejnym krokiem jest zagniecenie ciasta i podzielenie na połowy. Z obu części należy uformować wałeczki o śr. 3 cm. Następnie powinno się zawinąć części osobno w folię i włożyć do lodówki na 2 godz. Potem należy ciasto wyjąć, odwinąć z folii i pociąć na plasterki grubości 1 cm. Następnie układamy ciasteczka kokosowe w dużych odstępach na blachach do pieczenia przykrytych papierem. Warto pamiętać, że pod wpływem temperatury ciastka się rozpływają. Ciastka kokosowe należy wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C na ok. 12 min, aż ciastka się zezłocą.

Kokos w postaci mleka kokosowego to baza do puddingu z chia z musem mirabelkowym z mango. Wystarczy, że puszka mleka kokosowego zostanie intensywnie wymieszana ze szklanką jogurtu waniliowego, 2–4 łyżki cukru, miodu i 5 łyżkami nasion chia przez przynajmniej minutę. A następnie przelana do małych słoiczków lub szklanek, napełniając je do połowy. Następnie mango należy obrać, zmiksować z musem mirabelkowym oraz cukrem i skórką z pomarańczy. Następnie do musu należy dodać nasiona chia. Całość należy intensywnie wymieszamy łyżką przez co najmniej minutę. Warstwę musu trzeba dolać do szklanek z puddingiem. Pudding z chia z musem mirabelkowym z mango należy wstawić do lodówki na 3 godz. Na koniec można udekorować startym kokosem, listkami ziół i dodatkowymi mirabelkami.