Naleśniki na słodko - przepisy

18 przepisów

nalesniki-z-wisniami-i-czekolada_

Naleśniki na słodko to niezwykle uniwersalne danie, które sprawdza się doskonale na śniadanie, obiad, a nawet kolację. Fenomen tej potrawy polega na możliwości umieszczenia dowolnego nadzienia w cienkim cieście, które przygotujesz w zaledwie kilka minut z bardzo podstawowych składników. Do stworzenia naleśników na słodko nie potrzeba również skomplikowanych sprzętów, które nie zawsze znajdują się w polskich domach. Wystarczy jedynie zwykła patelnia.Zobaczcie, jakie zebraliśmy przepisy na naleśniki na słodko.

Inne z kolekcji: Naleśniki

Naleśniki na słodko: nadzienie

Naleśniki na słodko mogą przyjmować bardzo różne formy, od owocowych, aż po takie, które zawierają twaróg. Wybór zależy właściwie jedynie od preferencji konkretnej osoby. Istnieje również opcja połączenia kilku składników, czego doskonałym przykładem jest bardzo klasyczna propozycja bazująca na wiśniach i czekoladzie.

Nadzienie do naleśników najczęściej przyjmuje formę dżemów lub świeżych owoców, często zmielonych w taki sposób, aby nie wypadały one z ciasta podczas jedzenia. Istnieją jednak również znacznie ciekawsze kompozycje, takie jak połączenie bananów z kremem czekoladowo-orzechowym, twarogu z rodzynkami i wanilią czy nawet kawy z ricottą śliwkową. W naleśnikach można umieścić również nadzienie charakterystyczne do polskiej szarlotki, czyli ugotowane jabłka z ewentualnym dodatkiem cynamonu i cytryny. Możliwości przygotowania tej potrawy jest tyle, ile osób ją konsumujących.

Naleśniki na słodko: dodatki

Naleśniki na słodko mogą przyjmować formę zawiniętych ruloników z nadzieniem w środku, ale wcale nie jest to ściśle obowiązująca reguła. Istnieje również opcja ułożenia ich jeden na drugim lub zwinięcia w elegancki rożek w stylu francuskich crepe. Wówczas ostateczny smak naleśników zależy wyłącznie od zastosowanych dodatków. Może to być zarówno rozpuszczona czekolada wykorzystana do polania całego ciasta, jak i lody, syrop klonowy, wiórki kokosowe, bakalie czy samodzielnie przygotowane sosy owocowe, które często łączy się z deserami lodowymi. Niektóre kompozycje sprawdzają się dobrze również w połączeniu z miętą nadającą im nieco bardziej wyrazisty, orzeźwiający charakter.

Jednym z popularniejszych dodatków pojawiających się w połączeniu z naleśnikami jest również zwykła bita śmietana lub cukier puder. Składniki te stanowią jedynie subtelne podkreślenie słodkiego charakteru potrawy, ale nie zmieniają zbytnio jej smaku, a bynajmniej nie tak bardzo, jak nadzienie owocowe czy czekolada. Naleśniki można posypać również kakao lub cynamonem, który komponuje się świetnie z jabłkami, ale może być stosowany również samodzielnie. Takie subtelne dodatki sprawdzają się najlepiej w przypadku pulchnych pancakes, które nie wymagają stosowania osobnego nadzienia.

Ciasto na naleśniki na słodko

Ciasto na naleśniki na słodko niewiele różni się od tego, którego używa się w przypadku gofrów. Jego dokładny skład i proporcję zależą, oczywiście, od wybranego przepisu, ale można określić standardowe, uniwersalne produkty niezbędne do stworzenia takiego ciasta. Zwykle są to jajka, mąka oraz woda lub mleko. Niektóre przepisy uwzględniają dodatek zarówno wody, jak i mleka, podczas gdy inne zalecają zastosowanie oleju roślinnego do przygotowywania samego ciasta, a nie tylko w trakcie jego smażenia. Istnieje również opcja dodania szczypty soli i cukru, ale w przypadku bardzo słodkich nadzień nie ma takiej potrzeby.

Ciasto do naleśników na słodko może przyjmować również nieco zmodyfikowane formy. Jeśli nie tolerujesz laktozy, idealnym rozwiązaniem jest zastąpienie klasycznego mleka tym roślinnym, które zachowuje się podobnie, a nie powoduje problemów trawiennych. Może to być zarówno napój kokosowy, jak i owsiany, sojowy, migdałowy czy ryżowy. Niektóre przepisy obejmują również dodanie kakao do ciasta, dzięki czemu staje się ono brązowe i nabiera smaku przypominającego czekoladę. Naleśniki w tej wersji sprawdzają się wyjątkowo dobrze w połączeniu z wiśniami oraz kompozycjami owocowymi z przyprawami korzennymi. Takie przyprawy można dodać również do samego ciasta, dzięki czemu nabierze ono jeszcze ciekawszego charakteru.