REKLAMA

Naleśniki bezglutenowe

Gluten to jeden z wielu produktów spożywczych, który u części osób może wywoływać nieprzyjemne dolegliwości. W ostatnich latach coraz więcej mówi się o alergii na gluten. Dzięki temu osoby zmagające się z nią mogą korzystać z coraz szerszej bazy produktów i przepisów na dania bezglutenowe. Jednym z nich są naleśniki, z których trudno jest nam zrezygnować.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Naleśniki naleśniki na słodko ciasto naleśnikowe

Czas przygotowania:
20min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.27 z 201 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Ciasto mikser 1.

    Przygotowanie ciasta naleśnikowego Do miski wsypujemy mąkę ryżową, sól, wbijamy jajka i wlewamy mleko. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy na jednolitą masę o konsystencji gęstej śmietany. 

  • smażenie-naleśników 2.

    Smażenie naleśników Na mocno rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju i rozlewamy równomiernie ciasto. Smażymy naleśniki na wolnym ogniu, a kiedy się zarumienią, przewracamy na drugą stronę. Przed smażeniem każdego kolejnego placka ponownie natłuszczamy delikatnie patelnię. 

Porady

Naleśniki bezglutenowe bez mąki

W sytuacji, gdy nie chcemy korzystać z żadnej mąki doskonałym rozwiązaniem jest przygotowanie takiego dania z jajek, śmietany, mleka, cukru i szczypty soli. Dzięki ubiciu białek na sztywną pianę oraz bardzo ostrożnemu dodaniu pozostałych składników otrzymamy świetne ciasto na naleśniki o odpowiedniej konsystencji, bez grama glutenu. Naleśniki z tego przepisu najlepiej wychodzą, gdy smażymy je w formie niewielkich placuszków. I choć różnią się nieco swoim wyglądem od tradycyjnych naleśników, ich smak jest fantastyczny.

Jaka mąka bezglutenowa do naleśników?

Naleśniki bez glutenu możemy również przygotować używając mąki bezglutenowej. Jeszcze kilka dobrych lat temu zakup jakichkolwiek produktów bezglutenowych graniczył z cudem. Obecnie jednak półki sklepowe są pełne produktów ze specjalnym oznaczeniem, które potwierdza, iż nie zawierają one glutenu. Co więcej, w sprzedaży znajdziemy również mnóstwo wartościowych zamienników mąki pszennej, której zwykle używa się do przygotowania tradycyjnych naleśników.

Jednym z hitów wśród osób na diecie bezglutenowej jest mąka ryżowa. I to właśnie z niej powstają idealne naleśniki ryżowe, które są doskonałą alternatywą dla dobrze nam znanych, klasycznych naleśników. Ale to oczywiście nie jedyne możliwe rozwiązanie. Dobrymi zamiennikami są też mąki:

  • kukurydziana
  • jaglana
  • owsiana
  • gryczana
  • ziemniaczana.

Warto spróbować różnych wersji tego dania, aby zdecydować, która z nich odpowiada nam najbardziej.

Zobacz przepis: Mąka ryżowa – hit bez glutenu, który zaskoczy cię w kuchni

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy