Naleśniki bez maki/bez glutenu

Naleśniki bez mąki są dobrą alternatywą dla tradycyjnych naleśników. są bardzo delikatne i miękkie. Ciasto biszkoptowe ale o wiele smaczniejsze. Podane z serkiem waniliowym smakują prze cudnie.

Naleśniki

Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.34 z 191 głosów)

Składniki:

  • 500 ml mleka
  • 3 łyżki gęstej śmietany 18%
  • 5 jajek
  • /4 szklanka cukru
  • 1 szczypta soli

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Białka jaj oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli i cukru. Delikatnie łyżką drewnianą dodajemy żółtka i śmietanę. Mieszamy. Rozgrzewamy patelnię z olejem i małą chochelką kładziemy ciasto , pamiętając o tym że mają to być małe naleśniki. Smażymy na wolnym ogniu uważając aby się nie przypaliły. Podajemy z serem waniliowym, smażonymi jabłkami lub dżemem. Smacznego!

Porady

Zobacz przepis: Mąka ryżowa – hit bez glutenu, który zaskoczy cię w kuchni

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy