Naleśniki JOGURTOWE (Light)

Puszyste naleśniki z jogurtem zamiast mleka to nowa alternatywa! Mało kaloryczne i pyyyszne!

DeseryNaleśnikiPrzekąski

Czas przygotowania:
20 min.
Ocena:

(średnia 4.41 z 218 głosów)

Składniki:

  • szklanka mąki
  • jedno jajko
  • łyżka masła, lub łyżka oliwy
  • pół łyżeczki proszku do pieczenie
  • pół łyżeczki sody (co można zastąpić drugą porcją proszku do pieczenia)
  • łyżka cukru waniliowego
  • jeden jogurt naturalny 200ml, lub jogurty w innych smakach
  • jako dodatek można wkroić dowolny owoc np. jabłko, truskawki, brzoskwinie

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Mąkę mieszamy z jajkiem i jogurtem. Dodajemy cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sodę. Następnie dodajemy masło, lub oliwę i pokrojone w małe kawałeczki owoce. Na patelnię teflonową nie musimy już dodawać tłuszczu; wlewamy odrobinę ciasta i smażymy na małym ogniu. Gotowe!

Porady

Zobacz też: lekki tort z owocami i galaretką

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy