Wegańskie naleśniki z mandarynkami, czyli crêpes suzette

Kto nie kocha naleśników? To najlepszy domowy obiad na szybko. Z naleśników można przygotować prosty i jakże francuski deser – crêpes Suzette. Tym razem dla wegan - wegańskie naleśniki z mandarynkami.

naleśniki na słodko

Czas przygotowania:
30 min.
Ocena:

(średnia 4.49 z 167 głosów)

Kroki wykonania:

  • iStock-maka-pszenna-min1.Mąkę przesiej do miski dodaj resztę składników ciasta wymieszaj. Odstaw na 10 minut, następnie zwłaszcza jeśli korzystasz z mąki bezglutenowej, znów wymieszaj i sprawdź, czy ciasto ma odpowiednią konsystencję. Jeśli jest za gęste dolej więcej wody. Smaż z obu stron.
  • StockFood-cukier-bialy-2.Na patelnię wsyp cukier i wlej sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy oraz odrobinę alkoholu (niekoniecznie). Dodaj kawałki cytrusów. Smaż aż cukier się rozpuści a sos zacznie gęstnieć. Dodaj do sosu złożone na ćwiartki naleśniki. Podlej sosem i chwilę smaż by skąpały się w pomarańczowym karmelu. Przepis z książki "Słodka Wegan Nerd".

Porady

Wegańskie naleśniki z mandarynkami, czyli crêpes Suzette można przygotować również w wersji bezglutenowej. Wtedy w przepisie używamy 1 szklankę mąki gryczanej, 1/2 szklanki mąki ryżowej, około 2 szklanek wody, 3 łyżki oleju słonecznikowego i szczyptę soli. 

Zobacz przepis: Wegańska kuchnia Wegan Nerd nie tylko na Święta

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy