Crêpes suzette to cienkie francuskie naleśniki na słodko, skąpane w gęstym, gorącym sosie pomarańczowym. Ich wykonanie nie zajmuje wiele czasu, a efekt jest zniewalający. Dodatkowo, jeśli przyrządzicie je zgodnie z poniższym przepisem, możecie się nimi spokojnie zajadać na diecie wegańskiej. Przepis pochodzi z książki „Słodka Wegan Nerd”.
fot. Alicja Rokicka
(średnia 4.49 z 167 głosów)
Ciasto na wegańskie naleśniki: Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy do niej mleko roślinne, 30 g oleju słonecznikowego i sól. Całość dokładnie mieszamy, a następnie odstawiamy na około 10–15 minut.
Smażenie naleśników: Patelnię do naleśników smarujemy odrobiną oleju i mocno rozgrzewamy. Smażymy crepes partiami. Odkładamy je na bok do lekkiego przestudzenia.
Sos pomarańczowy: Jedną pomarańcze filetujemy (pozostałe odkładamy na później). Na rozgrzaną patelnię wsypujemy cukier. Wlewamy sok z pomarańczy i likier. Dodajemy kawałki cytrusów. Całość smażymy aż cukier się rozpuści, a sos zacznie gęstnieć.
Crepes suzette: Lekko przestudzone naleśniki składamy w ćwiartki. Przekładamy je na patelnie z gotującym się sosem. Smażymy je przez kilka minut, by skąpały się w pomarańczowym karmelu. Podajemy.
Porady
- Do przygotowania naleśników suzette polecamy używać jedynie świeżo wyciskanego soku z pomarańczy. Dodatek napoju lub soku z koncentratu może negatywnie wpłynąć na efekt końcowy.
- Podane w przepisie pomarańcze można zastąpić mandarynkami. Jednak wówczas, gotowe naleśniki wegańskie będą nieco słodsze.
- Zgodnie z tradycyjną, do naleśników po francusku dodaje się likieru pomarańczowego o nazwie Cointreau lub Grand Marnier. Jeżeli nie możecie go zakupić, zastąpcie go bardziej popularnym Triple Sec.
- Jeżeli planujecie zaserwować crepes dzieciom, pomińcie dodatek alkoholu.
- Po dodaniu soku, sos może zacząć się grudkować. Nie należy z tego powodu przerywać jego gotowania, po kilku minutach powinien nabrać jednolitej konsystencji.
- Naleśniki z pomarańczami można podawać w towarzystwie domowej bitej śmietany.
- Ciasto na wegańskie crepes suzette powinno mieć lejącą konsystencję. Jeżeli jest zbyt gęste, należy dodać do niego odrobinę wody.
- Sos pomarańczowy, po zredukowaniu, powinien mieć konsystencję gęstego syropu.
- Naleśniki na mleku roślinnym można z powodzeniem mrozić po upieczeniu. Przechowywane w zamrażalniku zachowają świeżość na co najmniej miesiąc. By uniknąć ich sklejenia, należy oddzielić je do siebie papierem pergaminowym, a następnie szczelnie owinąć je folią spożywczą.
- Ciasto na wege naleśniki można urozmaicić, dodając do niego mielone migdały.
Przepis na naleśniki bez jajek można również przygotować w wersji pozbawionej glutenu. Wystarczy zastąpić podaną w przepisie mąkę pszenną mieszanką mąk bezglutenowych. Najlepiej sprawdzi się połączenie szklanki mąki gryczanej, ½ szklanki mąki ryżowej, 2 szklanek wody, 3 łyżek oleju słonecznikowego i szczypty soli.
Wege naleśniki można też przyrządzić na bazie sklepowego mixu ze znakiem przekreślonego kłosa. Zawierają one dodatki funkcjonalne, dzięki którym wypieki nabierają lekkiej i puszystej konsystencji.
Naleśniki to danie, które przygotowuje się niemal na całym świecie. Jednak w każdym kraju przyrządza się je odrobinę inaczej. Popularne crepes wyróżniają się niezwykle cienkim i delikatnym ciastem. Najczęściej podawane są na słodko – z dodatkiem rozmaitych konfitur i sosów.
Jeśli przypadł wam do gustu przepis na naleśniki w sosie pomarańczowym, polecamy spróbować ich również z dodatkiem gęstego, kasztanowego kremu. W wersji podstawowej serwuje się je posypane cukrem pudrem i skropione sokiem z cytryny. Fantastycznie komponują się również ze smakiem miodu czy czekolady.
Komentarze