REKLAMA

Przepisy z syropem klonowym

20 przepisów

syrop-klonowy-iStock

Syrop klonowy to substancja pozyskiwana z soku klonowego. Upuszczony sok z drzewa należy odparować, aby zgęstniał. Największa ilość syropu klonowego produkowana jest w Kanadzie oraz w Stanach Zjednoczonych Ameryki Północnej. Pozyskiwanie soku klonowego podobne jest do pozyskiwania soku z brzozy. Gotowy syrop klonowy idealnie się sprawdza jako substancja słodząca kawę, herbatę lub desery np.: amerykańskie pancakes. Zobaczcie przepisy z wykorzystaniem syropu klonowego.

Syrop klonowy – właściwości

Syrop klonowy to bogate źródło witamin z grupy B i minerałów. Dla osób zapracowanych szczególnie przyda się informacja o zawartości manganu, cynku i magnezu. Te składniki wspomagają walkę ze zmęczeniem i zestresowaniem. Syrop klonowy jest dietetycznym zamiennikiem cukru. Jest mniej kaloryczny niż miód. W 100 g syropu klonowego zawiera się 270 kcal. Jednak posiada dość wysoki indeks glikemiczny, więc cukrzycy powinni używać go z rozwagą. Syrop klonowy zawiera przeciwutleniacze, które pomagają dłużej cieszyć się młodym wyglądem. Należy pamiętać, że syrop klonowy jest bogaty w bakterie probiotyczne, które usprawniają pracę jelit. Najsmaczniejszy syrop klonowy przechowywany jest w szklanych butelkach. Butelki plastikowe wchodzą w reakcje chemiczne. Żeby spowolnić ten proces butelki z tworzyw sztucznych trzeba przechowywać w lodówce.

Syrop klonowy - zastosowanie w kuchni

Syrop klonowy posiada różną barwę.Od bursztynowej, po ciemnobrązową. Jasny, bursztynowy nadaje się do deserów, drinków i słodkich potraw. Ciemny to idealny dodatek do mięsnych marynat i potraw wytrawnych. Syrop klonowy często pojawia się w amerykańskiej popkulturze. Nie wyobrażamy sobie talerza pankejków bez obfitego polania syropem klonowym. Poza tym ten słodki specjał nadaje się do gofrów, budyniów, jogurtów, musli lub lodów. Można go także dodać do kawy lub herbaty.