Przepisy z syropem klonowym

27 przepisów

Syrop klonowy to substancja pozyskiwana z soku klonowego. Upuszczony sok z drzewa należy odparować, aby zgęstniał. Największa ilość syropu klonowego produkowana jest w Kanadzie oraz w Stanach Zjednoczonych Ameryki Północnej. Pozyskiwanie soku klonowego podobne jest do pozyskiwania soku z brzozy. Gotowy syrop klonowy idealnie się sprawdza jako substancja słodząca kawę, herbatę lub desery np.: amerykańskie pancakes. Zobaczcie przepisy z wykorzystaniem syropu klonowego.

Przepisy z syropem klonowym

Syrop klonowy – właściwości

Syrop klonowy to bogate źródło witamin z grupy B i minerałów. Dla osób zapracowanych szczególnie przyda się informacja o zawartości manganu, cynku i magnezu. Te składniki wspomagają walkę ze zmęczeniem i zestresowaniem. Syrop klonowy jest dietetycznym zamiennikiem cukru. Jest mniej kaloryczny niż miód. W 100 g syropu klonowego zawiera się 270 kcal. Jednak posiada dość wysoki indeks glikemiczny, więc cukrzycy powinni używać go z rozwagą. Syrop klonowy zawiera przeciwutleniacze, które pomagają dłużej cieszyć się młodym wyglądem. Należy pamiętać, że syrop klonowy jest bogaty w bakterie probiotyczne, które usprawniają pracę jelit. Najsmaczniejszy syrop klonowy przechowywany jest w szklanych butelkach. Butelki plastikowe wchodzą w reakcje chemiczne. Żeby spowolnić ten proces butelki z tworzyw sztucznych trzeba przechowywać w lodówce.

Syrop klonowy - zastosowanie w kuchni

Syrop klonowy posiada różną barwę.Od bursztynowej, po ciemnobrązową. Jasny, bursztynowy nadaje się do deserów, drinków i słodkich potraw. Ciemny to idealny dodatek do mięsnych marynat i potraw wytrawnych. Syrop klonowy często pojawia się w amerykańskiej popkulturze. Nie wyobrażamy sobie talerza pankejków bez obfitego polania syropem klonowym. Poza tym ten słodki specjał nadaje się do gofrów, budyniów, jogurtów, musli lub lodów. Można go także dodać do kawy lub herbaty.

Artykuły powiązane

Syrop klonowy
03.06.2019

Syrop klonowy – słodki symbol Kanady

Produkt długotrwałego odparowywania soku z wybranych gatunków klonu szczególnie ceni się w Ameryce Północnej, choć także Polacy sięgają po niego coraz częściej. Syrop klonowy świetnie sprawdza się zarówno w potrawach słodkich, jak i wytrawnych. Jaka jest jego historia i do jakich przepisów jest najbardziej polecany? Oto syrop klonowy bez tajemnic w cyklu redakcyjnym "Smak".

Poutine - kuchnia kanadyjska
24.04.2019

Poutine i inne przysmaki. Kuchnia kanadyjska

Kuchnia kanadyjska to nie tylko syrop klonowy. Różnorodność tutejszych potraw jest odzwierciedleniem niezwykłej mieszanki kulturowej i etnicznej, jaką stanowi społeczeństwo tego północnoamerykańskiego kraju. Jednym z flagowych dań jest poutine. Jak je zrobić i z czego jeszcze słynie kuchnia kanadyjska? Przedstawiamy w cyklu "Smaczne miejsce".

Naleśniki - galeria przepisów
24.02.2019

Naleśniki amerykańskie czy francuskie crepes suzette?

Naleśniki to bez wątpienia jedna z najpopularniejszych potraw świata. Istnieje wiele rodzajów ciasta naleśnikowego i jeszcze więcej pomysłów na smakowite dodatki, z którymi jest serwowane. W cyklu „Przy wspólnym stole” przybliżamy historię naleśników z różnych krańców świata.

Gofry z bitą śmietaną? Wolę z owocami!
12.06.2018

Idealne gofry - chrupiące z wierzchu, delikatne w środku. Sprawdziłam wiele przepisów - ten jest niezawodny!

Przez ostatnie dwa lata zjadłam więcej gofrów niż większość z was kiedykolwiek. Marzyłam o tym, żeby móc zawsze cieszyć się ich chrupiącą kratką bez wychodzenia z domu. Gofrownicę zażyczyłam sobie w prezencie urodzinowym i wszyscy wróżyli, że albo szybko mi się znudzi, albo doprowadzi do znacznego wzrostu wagi. Ani jedno, ani drugie się nie wydarzyło.