Amerykańskie naleśniki

Naleśniki po amerykańsku nieco różnią się od ich polskich odpowiedników.

pancakesNaleśnikinaleśniki na słodkoPrzekąski

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.28 z 212 głosów)

Składniki:

  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 3 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1 1/4 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 3 łyżki roztopionego masła

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • W dużej misce zmieszaj ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier.
  • W środku sypkiej mieszaniny zrób otwór (tak jak w przypadku ciasta na pierogi) i wlej tam mleko, roztopione masło i wbij jajko. Dobrze zmiksuj całość, aż osiągnie gładką konsystencję.
  • Połóż patelnię na średnim ogniu i rozgrzej na niej niewielką ilość oleju. Wylej na nią część ciasta (ok. ¼ szklanki na każdego naleśnika) i smaż dopóki naleśnik z obu stron nie nabierze lekko brązowej barwy.
  • Podawaj na gorąco, najlepiej z syropem klonowym :) Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy