Naleśniki z bananami i nutellą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Żeby zrobić naleśniki francuskie, zmieszaj ze sobą mleko, jajka, roztopione masło, cukier, sól i szklankę mąki. Najprościej będzie zrobić to w blenderze. Ciasto nie będzie wówczas miało grudek. Powoli dodawaj pozostałe 2/3 szklanki mąki, dopóki ciasto nie uzyska konsystencji pitnego jogurtu (ale nie będzie zbyt rzadkie).
Odstaw ciasto na co najmniej 30 minut w temperaturze pokojowej lub włóż na noc do lodówki i ogrzej do temperatury pokojowej przed przystąpieniem do dalszych kroków.
Jeśli potrzeba, przed smażeniem rozrzedź nieco ciasto, dodając do niego odrobinę mleka.
Rozgrzej patelnię (najlepiej nieprzywierającą) na średnim ogniu. Gdy będzie gorąca, natłuść ją równomiernie kawałkiem masła. Wylej pierwszą porcję ciasta na patelnię i smaż, dopóki nie zobaczysz bąbelków na środku naleśnika, a jego brzegi nie zaczną się robić lekko brązowe. Ostrożnie obróć wówczas naleśnika na drugą stronę i smaż jeszcze kilka minut.
Zdejmij naleśnik z patelni i póki jest jeszcze ciepły, poukładaj na jego środku plasterki banana. Na wierzch daj odrobinę Nutelli i zawiń placek. Jeśli lubisz bardzo słodkie naleśniki, możesz najpierw posmarować ciasto od wewnątrz Nutellą, a dopiero potem położyć na nie banany i zawinąć.
Naleśniki podawaj od razu po usmażeniu. Na wierzchu również posmaruj je Nutellą.
Komentarze