Naleśniki z serem

Smaczne naleśniki z serem, które można zaserwować zarówno na obiad, jak i deser. Naleśniki z serem są super szybkie do przygotowania, powinien poradzić sobie z nimi nawet początkujący kucharz. Warto zrobić ich więcej i podać na różne sposoby - z polewą czekoladową, bitą śmietaną lub sosem owocowym. 

DeseryNaleśnikinaleśniki na słodkoPrzekąski

Czas przygotowania:
90 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.25 z 212 głosów)

Kroki wykonania:

  • naleśniki z serem 51.Wrzucić jajko do miski, wsypać sól i cukier i zmiksować. Następnie dodać mąkę, wodę i mleko, dalej miksować na jednolitą masę. Gdy masa będzie gotowa dodać trochę oleju. Odstawić na 30 minut.
  • naleśniki z serem 72.W tym czasie zrobić nadzienie. Do miski włożyć twaróg, zmiksować na jednolitą masę. Dwa żółtka utrzeć z cukrem, dodać do twarogu. Następnie wsypujemy cukier waniliowy i śmietanę. Wszystko miksujemy.
  • naleśniki z serem 33.Naleśniki usmażyć. Każdy naleśnik posmarować czubatą łyżka twarogu. Zwinąć w rulonik.
  • naleśniki z serem 64.Po zrobieniu wszystkich naleśników, podsmażamy je na patelni. Można podawać je ze śmietaną. Smacznego!

Porady

Aby ciasto na naleśniki z serem było jeszcze bardziej puszyste warto dodać do niego nieco wody gazowanej. Naleśniki z serem możemy podać również z serkiem homogenizowanym. Do naleśników wspaniale pasują świeże owoce, którymi możemy posypać naleśniki z serem z zewnątrz lub włożyć do środka ruloników. Możemy też zrobić sos owocowy. Naleśniki z serem polecamy odsmażyć dodatkowo na patelni, dzięki czemu będą chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Możemy zwijać je w ruloniki lub składać w zgrabne trójkąty. Do ciasta warto też dodać np. kakao lub sproszkowane suszone owoce - będą jeszcze lepsze!

Notka redakcyjna

Naleśniki z serem to danie, które smakuje każdemu. Uwielbiają je zwłaszcza dzieci. Możecie przygotować je na słodki obiad, ale i na deser. Warto usmażyć więcej naleśników i przygotować do nich różne farsze, także wytrawne. Świetnie sprawdzi się np. szpinak z fetą czy pasta z suszonych pomidorów i oliwek. Naleśniki z serem powinny mieć cienkie ciasto, natomiast warstwa sera może być pokaźna, ale tak, żeby dało się naleśniki zwinąć lub złożyć. Możemy również eksperymentować i przed dodaniem sera posmarować ciasto warstwą dżemu, czekolady lub kajmaku. Naleśniki z serem w każdej wersji są pyszne!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy