Naleśniki z serem

Smaczne naleśniki z serem, które można zaserwować zarówno na obiad, jak i deser. Naleśniki z serem są super szybkie do przygotowania, powinien poradzić sobie z nimi nawet początkujący kucharz. Warto zrobić ich więcej i podać na różne sposoby - z polewą czekoladową, bitą śmietaną lub sosem owocowym. 

dodany przez: Kulinarna Hania

Desery Naleśniki naleśniki na słodko Przekąski

Czas przygotowania:
1godz. 30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.24 z 215 głosów)


Kroki przygotowania:

  • naleśniki z serem 5 1. Wrzucić jajko do miski, wsypać sól i cukier i zmiksować. Następnie dodać mąkę, wodę i mleko, dalej miksować na jednolitą masę. Gdy masa będzie gotowa dodać trochę oleju. Odstawić na 30 minut.
  • naleśniki z serem 7 2. W tym czasie zrobić nadzienie. Do miski włożyć twaróg, zmiksować na jednolitą masę. Dwa żółtka utrzeć z cukrem, dodać do twarogu. Następnie wsypujemy cukier waniliowy i śmietanę. Wszystko miksujemy.
  • naleśniki z serem 3 3. Naleśniki usmażyć. Każdy naleśnik posmarować czubatą łyżka twarogu. Zwinąć w rulonik.
  • naleśniki z serem 6 4. Po zrobieniu wszystkich naleśników, podsmażamy je na patelni. Można podawać je ze śmietaną. Smacznego!

Porady

Aby ciasto na naleśniki z serem było jeszcze bardziej puszyste warto dodać do niego nieco wody gazowanej. Naleśniki z serem możemy podać również z serkiem homogenizowanym. Do naleśników wspaniale pasują świeże owoce, którymi możemy posypać naleśniki z serem z zewnątrz lub włożyć do środka ruloników. Możemy też zrobić sos owocowy. Naleśniki z serem polecamy odsmażyć dodatkowo na patelni, dzięki czemu będą chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Możemy zwijać je w ruloniki lub składać w zgrabne trójkąty. Do ciasta warto też dodać np. kakao lub sproszkowane suszone owoce - będą jeszcze lepsze!

Notka redakcyjna

Naleśniki z serem to danie, które smakuje każdemu. Uwielbiają je zwłaszcza dzieci. Możecie przygotować je na słodki obiad, ale i na deser. Warto usmażyć więcej naleśników i przygotować do nich różne farsze, także wytrawne. Świetnie sprawdzi się np. szpinak z fetą czy pasta z suszonych pomidorów i oliwek. Naleśniki z serem powinny mieć cienkie ciasto, natomiast warstwa sera może być pokaźna, ale tak, żeby dało się naleśniki zwinąć lub złożyć. Możemy również eksperymentować i przed dodaniem sera posmarować ciasto warstwą dżemu, czekolady lub kajmaku. Naleśniki z serem w każdej wersji są pyszne!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy