REKLAMA

Naleśniki z serem

Naleśniki z twarogiem to pyszny i klasyczny przysmak, który wielu z nam przywodzi na myśl smaki znane z dzieciństwa. Sprawdzą one zarówno na lekkie i szybkie danie obiadowe, jak i na deser. Naleśniki z białym serem to również ulubiona przekąska najmłodszych amatorów dobrego smaku. Przepis na naleśniki z twarogiem jest bardzo łatwy w przygotowaniu – są to szybkie naleśniki, które zdadzą egzamin wtedy, gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Dodatkowo możemy je urozmaicić, dodając swoje ulubione, sezonowe owoce, np. truskawki czy maliny. Poniżej podajemy przepis na naleśniki z serem. 

dodany przez: Kulinarna Ania

Desery Naleśniki naleśniki na słodko Przekąski

Czas przygotowania:
1godz. 30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.24 z 215 głosów)


Kroki przygotowania:

  • naleśniki z serem 5 1.

    Wrzucić jajko do miski, wsypać sól i cukier i zmiksować. Następnie dodać mąkę, wodę i mleko, dalej miksować na jednolitą masę. Gdy masa będzie gotowa dodać trochę oleju. Odstawić na 30 minut.

  • naleśniki z serem 7 2.

    W tym czasie zrobić nadzienie. Do miski włożyć twaróg, zmiksować na jednolitą masę. Dwa żółtka utrzeć z cukrem, dodać do twarogu. Następnie wsypujemy cukier waniliowy i śmietanę. Wszystko miksujemy.

  • naleśniki z serem 3 3.

    Naleśniki usmażyć. Każdy naleśnik posmarować czubatą łyżka twarogu. Zwinąć w rulonik.

  • naleśniki z serem 6 4.

    Po zrobieniu wszystkich naleśników, podsmażamy je na patelni. Można podawać je ze śmietaną. Smacznego!

Porady

  • Nasz przepis na naleśniki z serem możemy nieco wzbogacić, dodając do niego owoce, najlepiej sezonowe. Świetnie sprawdzą się borówki, śliwki, maliny, brzoskwinie, morele, nektarynki czy też jabłka. Najbardziej popularną wariacją na temat klasycznych naleśników z twarogiem są naleśniki z truskawkami, które możemy dodawać do nich w całości lub w formie musu.  
  • Dobrym sposobem na urozmaicenie naszych naleśników z twarogiem jest posmarowanie ich po wierzchu konfiturą – dżemem, marmoladą lub powidłem. Można je również polać polewą czekoladową
  • Naleśniki z twarogiem możemy posypać cukrem (kryształem) lub cukrem pudrem. Możemy też polać je słodką śmietanką (30 lub 36%), kwaśną śmietaną z cukrem, a także bitą śmietaną – możemy wykorzystać gotowy produkt w sprayu lub ubić ją samodzielnie. Wystarczy wlać do miski (najlepiej lekko schłodzonej) śmietankę, a następnie ubijać ją za pomocą miksera na średnich obrotach do czasu aż zgęstnieje i stanie się puszysta. 
  • Jeśli zależy nam na tym, by naleśniki były bardziej puszyste, to należy osobno połączyć żółtko z płynnymi składnikami, a następnie dodać do masy ubite białka. Naleśniki z ubitym białkiem są niezwykle pulchne. 
  • Popularną wariacją na temat tradycyjnych naleśników z białym serem są naleśniki z czekoladą z serem. Jak zrobić taki deser? Wystarczy nieco zmodyfikować nasz przepis poprzez dodanie do ciasta ok. 40 g kakao (2 łyżek stołowych). 
  • Naleśniki z twarogiem z powodzeniem możemy spożywać na drugi dzień – wówczas należy je tylko odsmażyć na maśle. 
     

Notka redakcyjna

 

Jak składać naleśniki z twarogiem? 


Przy przygotowaniu naleśników z białym serem ważnym elementem jest ich prawidłowe złożenie. Jeśli nie zrobimy tego odpowiednio, to nasz farsz twarogowy może nam wypływać. Istnieje co najmniej kilkanaście sposobów składania naleśników. Jednym z najpopularniejszych jest rulon, który uzyskuje się poprzez położenie na środku naleśnika nadzienia serowego, a następnie zwinięcia go w rulon w ten sposób, by nadzienie nie wydostało się na zewnątrz. Innym, równie popularnym, sposobem są książeczki, które niekiedy nazywane są kopertami – naleśnika równomierne smarujemy nadzieniem serowym, a następnie brzegi składamy do środka, a na końcu składamy do wewnątrz i lekko dociskamy. 


Jaki twaróg do naleśników? 


Przygotowanie naleśników z białym serem jest bardzo proste. Najlepiej wybrać twaróg tłusty lub półtłusty. Możemy go zmielić lub lekko rozgnieść -  w zależności od indywidualnych preferencji. Opcjonalnie, jeśli chcemy zminimalizować czas przygotowania naleśników, to możemy użyć twarogu z wiaderka, który ma kremową konsystencję. Zazwyczaj nie ma potrzeby dodawać już do niego śmietanki. 
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy