Przepis na naleśniki czekoladowe jest zaskakująco prosty. Wystarczy dodać do ciasta na naleśniki kakao i dokładnie wymieszać. Naleśniki mają brązowy kolor i lekko gorzki, kakaowy aromat. Są świetną alternatywą dla klasycznych, białych placków. Naleśniki z czekoladą podane ze sporą ilością ulubionego kremu czekoladowego to przyjemność do kwadratu!
StockFood
(średnia 4.5 z 155 głosów)
Przygotowujemy ciasto na naleśniki - możemy zrobić je w dwóch wersjach. Miksujemy wodę, mleko, jajka, cukier, do uzyskania konsystencji gęstszej śmietanki.
Połowę ciasta smażymy klasycznie, bez dodatku kakao, na rozgrzanym oleju. Do drugiej połowy ciasta na naleśniki dosypujemy kakao, ciasto dokładnie mieszamy. Smażymy naleśniki czekoladowe. Naleśniki czekoladowe można podawać z mascarpone, owocami lub dodatkowo kremem czekoladowym - będą wtedy podwójnie czekoladowe naleśniki.
Porady
- Naleśniki czekoladowe najlepiej smażyć na specjalnej patelni do naleśników. Dzięki niskim brzegom łatwiej jest manewrować ciastem, a nieprzywierająca powłoka sprawia, że żaden placek nie przywiera.
- Jeśli nie mamy możliwości, aby dodać wodę gazowaną do ciasta na naleśniki czekoladowe, można ją zastąpić zwykłą wodą z kranu. Trzeba się jednak liczyć z tym, że usmażone naleśniki będą bardziej twarde. Przygotowując naleśniki czekoladowe wodę gazowaną można zastąpić słodkim napojem (należy pamiętać, aby dać mniej cukru).
Przepis na naleśniki czekoladowe raczej nikogo nie zaskoczy swoim poziomem trudności. Wystarczy razem z mąka wymieszać 2 łyżki kakao, a te składniki sypkie dokładnie wymieszać ze składnikami płynnymi. Ciasto na naleśniki czekoladowe jest gotowe. Polecamy używać kakao ciemne, które jest gorzkie i bardzo aromatyczne. Warto także pamiętać o kilku sztuczkach, które pomogą przygotować naleśniki idealne. Zmiksowane ciasto powinno zostać odłożone na 30 minut, aby mąka mogła napulchnieć. Takie „odleżane” ciasto ma lepszą konsystencję. Nie jest to krok obowiązkowy, jednak poprawia on smak naleśników. Jeśli ciasto przy smażeniu się rwie, warto dodać więcej mąki i jajek. Nawet pierwsze naleśniki czekoladowe wyjdą idealne, jeśli patelnia do ich smażenia będzie wystarczająco mocno rozgrzana. Smażenie naleśników na zimnym oleju spowoduje, że ciasto nasiąknie tłuszczem. Jeśli natomiast do ciasta dodamy pół szklanki oleju, to przy smażeniu nie będzie konieczności, aby natłuszczać patelnię za każdym razem.
Sprawdź też przepis na domowy krem czekoladowy z awokado lub czekoladowy krem bawarski.
Komentarze