Naleśniki dyniowe z solonym toffi z orzechami pekan

Naleśniki dyniowe z solonym toffi z orzechami pekan to prawdziwy smakołyk dla wszystkich tych, którzy uwielbiają to danie w wersji na słodko. Delikatne ciasto doskonale komponuje się z lejącym się sosem i gęstym, słodzonym jogurtem lub lodami. Prażone orzeszki miło chrupią pod zębami, a przyjemność jedzenia wzrasta razy tysiąc, kiedy tym przysmakiem możemy obdarować najbliższe osoby. Naleśniki dyniowe z solonym toffi z orzechami pekan to danie, które może zrobić furorę na spotkaniu ze znajomymi lub urodzinach wyprawianych w małym gronie.

dodany przez: BBCgoodfood

naleśniki naleśniki na słodko

Czas przygotowania:
45min.
Kalorie:
717 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Naleśniki dyniowe z solonym toffi z orzechami pekan - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Dynia: obieramy ją ze skórki, kroimy na większe kawałki, wkładamy do garnka. Podlewamy odrobiną wody. Dusimy do miękkości. Potem blendujemy na gładko. Studzimy.

  • 2.

    Ciasto naleśnikowe: roztapiamy w rondelku 25 g masła. W garnku miksujemy ostudzone puree z dyni razem z jajkami, masłem, cukrem, maślanką, mąką, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Odstawiamy na bok.

  • 3.

    Sos: pekany prażymy w rondlu przez 1-2 minuty, aż będą ciemniejsze. Studzimy i odkładamy na bok. Do rondelka dodajemy masło, cukier, sól i śmietanę. Doprowadzamy do wrzenia, a potem zmniejszamy gaz, żeby tylko delikatnie bulgotało. Robimy tak do uzyskania lśniącego sosu. Mieszamy z orzechami i odstawiamy.

  • 4.

    Smażenie: na dużej patelni rozgrzewamy kawałek masła i łyżkę oleju. Włączamy piekarnik na 140 stopni Celsjusza. Będziemy w nim chować usmażone naleśniki. Na nagrzaną patelnię nalewamy  porcje ciasta wielkości piłki tenisowej. Smażymy na średnim ogniu. Nie dotykamy naleśników, dopóki na powierzchni nie pojawi się kilka bąbelków. Jeśli są, zajrzyjmy pod ich spód.  W momencie, gdy naleśniki są złote, przewracamy je na drugą stronę i smażymy przez kolejne 2 minuty. Przenosimy upieczone naleśniki na blachę do pieczenia i trzymamy w cieple w piekarniku.

  • 5.

    Podanie: ciepłe naleśniki układamy na talerzu, układamy na wierzchu lody, smarujemy słodzonym jogurtem lub polewamy sosem toffi z pekanami.

    Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/pumpkin-pancakes-salted-pecan-butterscotch

Kalorie: 717

Węglowodany: 68

Tłuszcz: 43

Błonnik: 4

Białko: 12

Tłuszcz nasycony: 21

Cukier: 31

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy