Ser żółty - przepisy

3 kolekcji przepisów

2431 przepisów

Żółty ser to przysmak znany i lubiany. Wiele osób nie wyobraża sobie bez niego kanapki. Stanowi istotny składnik wielu przekąsek i dań, nie tylko kuchni włoskiej - w kuchni znajduje niezwykle szerokie zastosowanie. Doceniamy go za wyjątkowy smak, ale równie istotnym walorem jest jego wartość odżywcza. Występuje w kilkudziesięciu odmianach, z których każda ma wiele do zaoferowania.

Ser żółty: jak powstaje?

Ser żółty, zanim trafi na nasze stoły, przechodzi wiele złożonych procesów. Pierwszy etap obróbki mleka, po jego przebadaniu, to baktofugacja, czyli proces, którego celem jest oddzielenie drobnoustrojów. Następnie mleko jest schładzane do odpowiedniej temperatury i mieszane z zakwasem, podpuszczką i z chlorkiem wapnia. Masa jest mieszana tak długo, aż utworzą się ziarna serowe i serwatka. Następnie, całość jest podgrzewana, co pozwala ziarnom przybrać odpowiedni kształt. Dopiero wtedy można odsączyć serwatkę. Kolejnym etapem jest zanurzenie sera w solance. Po nasoleniu, ser podlega woskowaniu lub zostaje zabezpieczony próżniowo.

Najistotniejsza jest ostatnia faza produkcji, która decyduje o finalnym kolorze, oczkowaniu, aromacie i smaku produktu. Mowa o dojrzewaniu, w trakcie którego ser nabiera cech typowych dla danego gatunku. Parametry procesu, czyli czas i temperatura dojrzewania, decydują o tym, jaki produkt powstanie.

Ser żółty: do czego pasuje?

Ser żółty najczęściej pełni rolę składnika kanapek, ale jego zastosowanie w kuchni jest niezwykle wszechstronne - idealnie komponuje się ze smakiem wielu dań i potraw.

Zacznijmy od przystawek. Ser żółty sam w sobie stanowi świetną przekąskę - deska serów uświetnia niejedno przyjęcie, także o oficjalnym charakterze, tym bardziej, że ser doskonale czuje się w towarzystwie wina. Żółty ser jest ważnym składnikiem koreczków, z jego pomocą można też przygotować pyszne roladki - warzywne lub mięsno-warzywne.

Smak żółtego sera pasuje do dań śniadaniowych - doomletów, tostów czy kanapek na ciepło. Bez sera żółtego nie obejdzie się praktycznie żadne danie typu fast-food, dotyczy to także tych, które przygotowujemy we własnej kuchni.

Żółty ser uzupełnia smak wielu sałatek, dobrze komponuje się ze smakiem grzybów, więc wiele przepisów zaleca dodawanie go do najróżniejszych farszów, jest też ważnym składnikiem dań kuchni włoskiej i meksykańskiej. Pasuje do najróżniejszych mięs, a najbardziej - do drobiu, wieprzowiny i wołowiny. Dobrze w jego towarzystwie czują się też wszelkie warzywa. Wszystko to sprawia, że ser żółty jest jednym z najbardziej wszechstronnych dodatków.

Przepisy z serem żółtym

Ser żółty stanowi nieodłączny składnik śniadań wielu Polek i Polaków. Najprostszą opcją są kanapki, tosty i sandwiche na ciepło, ale warto popuścić nieco wodze kulinarnej fantazji, bo z pomocą sera żółtego łatwo przygotujemy także bardziej złożone śniadania. Omlet ze szpinakiem i szynką, omlet z cukinią i pomidorami, sałatka szwajcarska, sałatka z szynką i papryką - każdą z tych propozycji łączy wspólny mianownik, a jest nim właśnie żółty ser.

Jak pizza, to i ser żółty - ten włoski specjał, bez względu na kompozycję, zawsze dobrze smakuje z roztopionym serem. Bez sera żółtego trudno wyobrazić sobie też lasagne, zarówno w wersji z mięsem, jak i ze szpinakiem. Drobno starty, jak ulał pasuje do spaghetti bolognese. 
Żółty ser jest ważnym składnikiem zapiekanek. Znajdziemy go w przepisie na zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym, zapiekankę z makarony z warzywami i kiełbasą lub z szynką i pomidorami.

Ser żółty można łączyć niemal ze wszystkim, dlatego często dodawany jest do "dań resztkowych", czyli przygotowanych z tego, co akurat zostało w lodówce. Może być też głównym składnikiem obiadu - zupa serowa i ser smażony w panierce to miłe urozmaicenie rodzinnych posiłków.  

Czy ser żółty można mrozić?

Ser żółty nadaje się niemal do wszystkiego, ale może zdarzyć się, że kupimy go trochę za dużo. W takiej sytuacji, nie ma żadnych przeciwwskazań, żeby zamrozić nadmiar. Twarde sery mogą być mrożone nawet przez kilka miesięcy, ale tłuste - najwyżej przez 2 tygodnie.