REKLAMA

Babeczki ze szpinakiem

Babeczki ze szpinakiem to świetny pomysł na ciekawą i smaczną przekąskę. Stanowią świetną alternatywę dla klasycznych, słodkich wypieków. Sprawdzą się zarówno podczas spotkań z rodziną czy znajomymi, jak i na co dzień – jako pożywne drugie śniadanie. Można je również serwować na kolację lub dodatek do lunchu. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

babeczki muffinki

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.53 z 150 głosów)


Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie składników: Obie mąki przesypujemy do dużej miski. Dodajemy proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. Szpinak płuczemy i osuszamy, po czym przekładamy go na rozgrzaną patelnię delikatnie posmarowaną olejem. Smażymy przez kilka minut. Gdy straci on na objętości, odkładamy go na bok do przestudzenia. 

  • 2.

    Ciasto na babeczki na słono: Jajka wbijamy do miski, łączymy z przyprawami delikatnie ubijamy. Dodajemy sypkie składniki, mieszamy, a następnie wlewamy mleko oraz olej. Całość miksujemy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

  • 3.

    Babeczki ze szpinakiem: Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 °C. Do ciasta dodajemy szpinak oraz rozdrobiony przy pomocy widelca ser feta. Ponownie mieszamy masę, po czym przekładamy ją do papilotek. Gotowe babeczki szpinakowe posypujemy z wierzchu pestkami dyni. Pieczemy je przez około 35 minut. Podajemy po wystudzeniu.

Porady

  • Babeczki ze szpinakiem można upiec zarówno na bazie świeżych, jak i mrożonych liści szpinaku. 
  • Papilotki lub foremki do babeczek należy wypełnić ciastem jedynie do około ¾ wysokości.
  • Jeśli nie przepadacie za słonawym smakiem fety, możecie przygotować babeczki ze szpinakiem i żółtym serem. Wystarczy zetrzeć go na tarce o drobnych oczkach i dodać do masy wraz z podsmażonymi liśćmi szpinaku.
  • Odpowiednio przechowywane babeczki ze szpinakiem zachowają świeżość przez około 2–3 dni. Po wystudzeniu, polecamy przełożyć je do szczelnego pojemnika z pokrywką lub plastikowego woreczka z zapięciem. 
  • Muffiny ze szpinakiem można także mrozić. Przed włożeniem do zamrażarki najlepiej umieścić je w specjalnych torebkach przeznaczonych do mrożenia lub w foliowych woreczkach. W zamrażalniku nie należy ich jednak przechowywać dłużej niż przez 3 miesiące. Po wyjęciu polecamy przełożyć je do piekarnika rozgrzanego do 150 °C – po około 15 będą gotowe do spożycia.
  • Wytrawne babeczki ze szpinakiem i fetą można również przygotować w wersji bezglutenowej. W tym celu należy zastąpić podane w przepisie mąki mieszanką mąki gryczanej (200g), ryżowej (100 g), jaglanej (50 g) i ziemniaczanej (50 g). Można je tez upiec na bazie gotowego mixu do muffinek oznaczonego certyfikatem przekreślonego kłosa.
  • Jeśli jesteście na diecie roślinnej, możecie w prosty sposób upiec babeczki szpinakowe na słono bez składników pochodzenia zwierzęcego. Do ich przygotowania potrzebne będą: mąka pszenna (400 g), proszek do pieczenia (4 g), soda oczyszczona (2 g), mąka ziemniaczana (10 g), napój roślinny (125 ml), ocet jabłkowy (8 g), oliwa z oliwek (30 g) oraz oczywiście szpinak (35 g).

Notka redakcyjna

Dodatki do babeczek ze szpinakiem

Podany powyżej przepis można urozmaicić na wiele sposobów. Babeczki ze szpinakiem na słono świetnie komponują się ze smakiem domowych suszonych pomidorów. By całość wyszła jeszcze lepiej, polecamy je doprawić mieszanką bazylii, oregano i czosnku. Można także dorzucić do masy odrobinę czarnych oliwek.

Do ciasta na babeczki ze szpinakiem i fetą można także dodać posiekaną i podsmażoną na oliwie cebulkę (białą lub czerwoną). Do masy można także dorzucić odrobinę pokrojonej w drobną kostkę cukinii lub bakłażana. 

Jeżeli nie przepadacie za pestkami dyni, możecie zastąpić je ziarnami słonecznika. Wierzch wytrawnych babeczek ze szpinakiem i fetą można też posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Równie dobrze sprawdzą się w tym celu prażone nerkowce lub orzechy ziemne. 

Babeczki szpinakowe wytrawne można także przygotować z dodatkiem sera żółtego lub włoskiej mozzarelli. Przed dodaniem do masy należy je jednak dokładnie zetrzeć na tarce. Polecamy spróbować też babeczek w wersji z aksamitną ricottą lub twarożkiem białym. 

Przepis na babeczki szpinakowe – inne wersje 

Jeśli szukacie bardziej niecodziennych inspiracji, polecamy spróbować kruchych babeczek ze szpinakiem. Ich przygotowanie należy rozpocząć od posiekania masła z mąką i solą. Następnie do masy dodaje się jedno żółtko oraz 2 łyżki zimnej wody. Całość zagniata się, aż do uzyskania jednolitej konsystencji i przekłada na około 15 minut do lodówki. Po tym czasie, gotowym ciastem należy wylepić foremki. Muffinki piecze się przez około 8 minut w temperaturze 190 °C. Gdy spody wystygną, wystarczy nałożyć na nie farsz do babeczek na słono i gotowe!

Polecamy spróbować także babeczek z ciasta francuskiego ze szpinakiem. Ich przygotowanie jest niezwykle proste, a dodatkowo nie zajmuje więcej niż 20 minut. Można je serwować jako przekąskę między posiłkami lub jako pożywne drugie śniadanie. Równie dobrze sprawdzą podczas imprez i spotkań z najbliższymi. 

Jeżeli nie przepadacie za smakiem wytrawnych wypieków, możecie upiec babeczki ze szpinakiem na słodko. Poza podstawowymi składnikami (mąka, mleko, olej, cukier, proszek do pieczenia, jajka), polecamy dodać do nich rozgniecionego widelcem banana. By smakowały jeszcze lepiej można także doprawić je odrobiną cynamonu lub skórki z pomarańczy. Równie dobrze sprawdzi się w tym celu ekstrakt z wanilii

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy