Muffiny ze szpinakiem to świetny pomysł na smaczną, wytrawną przekąskę. Stanowią ciekawą alternatywę dla klasycznych, słodkich wypieków. Sprawdzą się zarówno podczas spotkań z rodziną lub znajomymi, jak i na co dzień – jako pożywne drugie śniadanie. Można je również serwować na kolację lub lunch. Muffinki ze szpinakiem zachwycą Was swoją prostotą.
StockFood
(średnia 4.53 z 151 głosów)
Przygotowanie składników: mąkę przesypujemy do dużej miski. Dodajemy proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. Czosnek przeciskamy przez praskę i podsmażamy na patelni posmarowanej oliwą do momentu, kiedy uwolni aromat. Szpinak baby płuczemy i osuszamy, po czym przekładamy na patelnię. Smażymy przez kilka minut. Gdy straci na objętości, odkładamy go na bok do przestudzenia.
Ciasto: jajka wbijamy do miski, doprawiamy solą i pieprzem i delikatnie ubijamy. Dodajemy sypkie składniki, mieszamy, a następnie wlewamy mleko i olej. Całość miksujemy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Muffiny ze szpinakiem: piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. Do ciasta dodajemy szpinak i rozdrobiony przy pomocy widelca ser feta. Ponownie mieszamy masę, po czym przekładamy ją do papilotek. Babeczki ze szpinaku posypujemy z wierzchu pestkami dyni. Pieczemy je przez około 35 minut. Podajemy po wystudzeniu.
Porady
- Wytrawne muffiny ze szpinakiem możemy upiec zarówno na bazie świeżych, jak i mrożonych liści szpinaku.
- Papilotki lub foremki do babeczek należy wypełnić ciastem jedynie do około ¾ wysokości.
- Jeśli nie przepadamy za słonawym smakiem fety, możemy przygotować śniadaniowe muffiny ze szpinakiem i ricottą lub cheddarem. Kremowy serek wystarczy połączyć z podsmażonymi liśćmi szpinaku, a twardy żółty ser (może być też gouda lub ementaler) zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i dodać do masy.
- Odpowiednio przechowywane muffinki szpinakowe zachowają świeżość przez około 2–3 dni. Polecamy przełożyć je po wystudzeniu do szczelnego pojemnika z pokrywką lub plastikowego woreczka z zapięciem.
- Muffinki ze szpinakiem możemy także zamrozić. Najlepiej umieścić je w specjalnych torebkach przeznaczonych do przechowywania żywności w niskich temperaturach lub w foliowych woreczkach. W zamrażalniku nie należy ich jednak trzymać dłużej niż przez 3 miesiące. Po wyjęciu polecamy przełożyć je do piekarnika rozgrzanego do 150°C – po około 15 będą gotowe do spożycia.
- Wytrawne babeczki szpinakowe możemy również przygotować w wersji bezglutenowej. W tym celu należy zastąpić podaną w przepisie mąkę mieszanką mąki gryczanej, ryżowej, jaglanej i ziemniaczanej. Możemy je też upiec na bazie gotowego mixu do muffinek oznaczonego certyfikatem przekreślonego kłosa.
- Osoby na diecie roślinnej mogą w prosty sposób upiec muffinki ze szpinakiem na słono bez składników pochodzenia zwierzęcego. Wystarczy zastąpić mleko krowie dowolnym napojem roślinnym, na przykład kokosowym, owsianym lub ryżowym. Nie używamy jajek, a w zamian wykorzystujemy zagęszczające właściwości mąki ziemniaczanej.
Podany powyżej przepis można urozmaicić na wiele sposobów. Babeczki ze szpinakiem na słono świetnie komponują się ze smakiem suszonych pomidorów. Żeby wypiek wyszedł jeszcze lepiej, polecamy dodać do niego rozmaite przyprawy i suszone zioła, na przykład:
Sprawdźcie też 5 naszych pomysłów na to, jak doprawić szpinak. Do ciasta na wytrawne muffiny ze szpinakiem i fetą możemy dodać czarne oliwki lub posiekaną i podsmażoną na oliwie cebulkę (białą, czerwoną lub szalotkę). Dla urozmaicenia dorzućmy do masy startą lub pokrojoną w drobną kostkę cukinię. Sprawdzi się także bakłażan, ale musimy pamiętać, żeby go wcześniej posolić i wypłukać, żeby puścił gorzkie soki. Pestki dyni możemy zastąpić ziarnami słonecznika. Wierzch muffinek ze szpinakiem i fetą możemy też posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Równie dobrze sprawdzą się w tym celu prażone nerkowce lub orzechy ziemne.
Jeżeli nie przepadacie za smakiem wytrawnych wypieków, możecie upiec babeczki ze szpinakiem na słodko. Poza podstawowymi składnikami (mąka, mleko, olej, cukier, proszek do pieczenia, jajka), polecamy dodać do nich rozgniecione widelcem banany. Żeby smakowały jeszcze lepiej, możemy je doprawić odrobiną cynamonu lub wzbogacić skórką z pomarańczy. Równie dobrze sprawdzi się esencja waniliowa. Słodkie babeczki ze szpinakiem w stylu ciasta leśny mech warto udekorować kremem z mascarpone i świeżymi, sezonowymi owocami, na przykład borówkami i malinami.
Jeśli najdzie nas ochota na muffiny ze szpinakiem, ale chcemy wykorzystać niecodzienny przepis, warto wypróbować między innymi:
Komentarze