Muffiny z jabłkami

Ocena:

4.45 (171)

  • 45 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Muffiny z jabłkami kuszą wilgotnym wnętrzem i zapachem cynamonu. To wypiek, którego nie trzeba planować – powstaje w niecałą godzinę, z kilku prostych składników i bez użycia miksera. Sprawdzi się na drugie śniadanie lub podwieczorek. Rolę dekoracji świetnie odegra zwykły cukier puder, ale można też postarać się o posypkę z posiekanych migdałów lub kruszonkę. Wypróbujcie nasze proste i szybkie muffinki jabłkowe, które przeniosą Was do przytulnej, rodzinnej kuchni. 

Składniki:

  • jajka  2 szt.

  • mąka pszenna  250 g

  • masło  100 g

  • jabłka  400 g

  • mleko  125 ml

  • cukier  130 g

  • miód  50 g

  • cukier waniliowy  10 g

  • cynamon  4 g

  • proszek do pieczenia  4 g

  • soda oczyszczona  4 g

  • migdały  50 g

Muffiny z jabłkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: rozgrzewamy piekarnik do 190°C. Wykładamy blachę do muffinek papilotkami. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i ścieramy na tarce. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia.  

  • Krok 2:

    Ciasto na muffiny: w jednej misce umieszczamy płynne składniki (masło, mleko i jajka) i lekko je roztrzepujemy. W drugim naczyniu mieszamy sypkie elementy, czyli mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, cukier waniliowy i zmielone lub posiekane migdały. Łączymy zawartość obu misek. Na koniec dodajemy miód i starte jabłka. Delikatnie mieszamy wszystko szpatułką. 

  • Krok 3:

    Pieczenie: nakładamy porcje ciasta na muffiny jabłkowe w papilotkach. Wstawiamy foremkę do piekarnika na 25 sztuk. Sprawdzamy patyczkiem, czy są gotowe. Jeśli jest suchy, wyjmujemy je i studzimy na kratce cukierniczej.  

Porady

  • Z podanego przepisu otrzymamy około 12 muffinek. Kiedy wystygną, przechowujmy je pod kloszem, żeby ciasto nie obeschło. Powinny zachować świeżość nawet przez 4–5 dni. 
  • Szybkie muffinki z jabłkami możemy przyrządzić w specjalnej blaszce w wgłębieniami wyłożonej papierowymi papilotkami lub w foremkach silikonowych. Z tego samego przepisu wyjdzie nam też błyskawiczne jesienne ciasto w keksówce lub tortownicy, ale pojedyncze porcje ładnie się prezentują i przydają na przyjęcia, zwłaszcza dla dzieci.    
  • Ciasto na muffiny z jabłkiem i cynamonem można zrobić na rozpuszczonym maśle lub na tłuszczu roślinnym. Najlepiej sprawdzi się neutralny w smaku olej rzepakowy, ale można też wykorzystać olej z pestek dyni lub winogron, a nawet oliwę.    
  • Zamiast mleka możemy dodać do ciasta maślankę lub kefir. Świetnie smakują też muffinki z jabłkami i jogurtem naturalnym.  
  • Nasz smakowity jesienny wypiek mogą wypełnić prażone jabłka, które przyrządzamy w słoikach na zimę z myślą o szarlotce. Umieśćmy najpierw niewielką porcję ciasta na muffiny na dnie papilotki, potem nałóżmy łyżkę przetworów owocowych, a na koniec dopełnijmy foremkę pozostałą częścią surowej masy. Otrzymamy w ten sposób soczyste wnętrze o smaku tradycyjnego jabłecznika.   
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Czym wzbogacić ciasto na muffiny z jabłkami? 

W każdym szanującym się przepiśniku powinna znaleźć się podstawowa receptura na puszyste muffinki z jabłkiem i cynamonem. To niezawodne połączenie smaków doskonale rozgrzewa i kojarzy się ze złotą, polską jesienią. Kiedy dopracujemy już ten wypiek do perfekcji, możemy urozmaicić ciasto o takie dodatki jak:  

  • orzechy – muffiny lub babeczki z jabłkami doskonale komponują się z migdałami i nerkowcami, a także orzechami włoskimi lub laskowymi. Wystarczy je posiekać i wrzucić do surowej masy lub posypać nimi wierzch ciasta przed wstawieniem go do piekarnika.    
  • płatki owsiane – to nie tylko doskonałe źródło błonnika, ale także nośnik lekko orzechowego, zbożowego smaku, który świetnie współgra z jesiennymi owocami.  
  • przyprawy korzenne – nie tylko cynamon, ale również mielone goździki, kardamon, szafran lub gałka muszkatołowa. Ciasto na muffiny z jabłkami cudownie wzbogaci też esencja waniliowa.  
  • inne owoce – na przykład gruszki lub śliwki. W sezonie letnim świetnie sprawdzi się rabarbar. 
  • budyń – wystarczy rozmieszać waniliowy proszek z odrobiną cukru w gorącym mleku. Powstałą w ten sposób masę umieszczamy wewnątrz porcji surowego ciasta. Po zapieczeniu stworzy kremową niespodziankę, która objawi się już po pierwszym kęsie. Muffinki z jabłkami i budyniem przyjemnie zaskoczą gości zaproszonych na podwieczorek. 
  • kakao – ciemne, czekoladowe muffiny posmakują nawet wybrednym łasuchom, którzy kręcą nosem na widok owoców. Ta modyfikacja nie wymaga od nas wiele pracy. Wystarczy dosypać 2 łyżki kakao do masy.  

Czym udekorować muffiny jabłkowe? 

Szybkie muffinki z jabłkami to doskonała propozycja na nieskomplikowany deser, ale jeśli chcemy popisać się zdolnościami cukierniczymi, możemy je udekorować za pomocą: 

  • lukru – wystarczy wymieszać cukier puder z wodą lub sokiem z cytryny na gęstą, ale lejącą się masę. Takie subtelne babeczki można posypać dodatkowo ozdobić kandyzowaną skórką pomarańczy lub płatkami migdałów.   
  • bitej śmietany – ukręconej jedynie z dodatkiem cukru pudru lub urozmaiconej za pomocą cytrusowej galaretki lub płynnej czekolady. Gęsty, treściwy krem otrzymamy, jeśli ubijemy słodką śmietanę z dodatkiem serka mascarpone. 
  • kruszonki tradycyjna posypka powstaje z trzech składników: mąki, masła i cukru. Wystarczy je połączyć i rozetrzeć w palcach nad porcjami ciasta przygotowanymi do pieczenia. Można też dodać do niej pokruszone orzechy, przyprawy korzenne lub brązowy cukier. Muffiny z jabłkami i kruszonką to gratka dla miłośników klasycznych ucieranych lub drożdżowych placków z owocami. 

Kruche babeczki z jabłkiem 

Babeczki jabłkowe na kruchym cieście to ciekawa, choć bardziej pracochłonna, alternatywa dla prostych muffinek. Składają się z trzech elementów – maślanego spodu, wypełnienia z prażonych jabłek i smakowitej czapeczki, którą można zrobić z pozostałego kruchego ciasta, chrupiącej bezy lub lekkiej pianki. To właściwie monoporcja klasycznego amerykańskiego apple pie. Te szarlotkowe babeczki kuszą zapachem cynamonu i maślanej, złocistej otoczki. Świetnie sprawdzą się na przyjęcie urodzinowe jesienią lub zimą, a nawet na święta. Można podać je na ciepło, w towarzystwie domowych lodów waniliowych.  

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne